134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

...
134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия
Коментари Харесай

Казанлък отбеляза годишнината от съединена България в храм „Св. Йоан Предтеча“

134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия казанлъчани по традиция означиха в храм „ Св. Йоан Предтеча “. Тук през 1885 година пред събралото се голям брой е възвестена първата публична депеша за същинското избавление.
„ Великите сили, недоволни от основаването на една огромна българска страна, под съветско въздействие провокират проверка на Санстефанска България и привикват Берлинския конгрес, с който раздират страната “, напомни в словото си за историческото значение на 6 септември 1885 година уредникът в Исторически музей „ Искра ” - Мариана Ибришимова. Тя означи, че стремежът на българите за обединена българска страна идва „ след дълъг път на въстания и войни на българския народ “.
„ Съединението е рядко срещан факт в българската история. Тук отпадат всевъзможни политически различия и пристрастия. Всички българи са обединени от концепцията за обединяване. Затова девизът „ Съединението прави силата ” се трансформира в национално обръщение и лозунг, който стои над постройката на Народното събрание от 1911 година до през днешния ден, и има своята годност и в наше време ", сподели още Ибришимова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР