132 са вече жертвите на опасния коронавирус от Китай, обявиха

...
132 са вече жертвите на опасния коронавирус от Китай, обявиха
Коментари Харесай

Коронавирусът плъзна в 17 държави

132 са към този момент жертвите на рисковия ковид от Китай, оповестиха здравните управляващи в Китай. Над 6000 случаи на болестта са към този момент доказани. Това е по-голям брой инфектирани в сравнение с прихваналите Тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) в интервала 2002-2003 година При епидемията от атипична пневмония на територията на Китай бяха регистрирани 5300 инфектирани, починаха 349 души.

В сряда Китайската здравна комисия сподели, че са регистрирани 1400 нови случая на рисковия ковид, написа Агенция Франс Прес. Заедно с хората, за които се допуска че са се заразили, само че още се изследват, засегнатите от новия вирус са 9239 души, споделиха от Пекин. Близо 60 милиона души в Китай са под частична или цялостна карантина.

В " Саут Чайна морнинг поуст " отбелязва, че множеството жертви са възрастни хора, които към този момент са имали здравословни проблеми. Китайски лекари са уверени, че разпространяването на вируса ще доближи връхната си точка в околните 10 дни, след което обстановката ще се стабилизира. Специалистите от университета в Хонконг обаче предвиждат, че броят на инфектираните в най-големите китайски градове ще доближи своя пик през април-май.

Над 70 доказани случаи има и в други 17 страни, като в Съединени американски щати те са към този момент пет. Само за 24 часа случаите на болест са се нараснали с над 30 %. В Германия и Япония публично бяха доказани инфектирани пациенти, които не са пътували до Ухан. Първи случай на новия китайски вирус бе регистриран и в Обединените арабски емирства. Държавната осведомителна организация WAM от ОАЕ направи известието, базирайки се на здравното министерство. В него се споделя, че инфектираният е дошъл от Китай.

Някои страни подхващат незабавна евакуация на жителите си от Ухан, който е и първоизточникът на рисковия ковид. Гражданите на Европейски Съюз ще бъдат изтеглени от Ухан благодарение на два френски самолета тази седмица, заяви Еврокомисията. Около 250 френски жители ще бъдат превозени с първия аероплан и над 100 жители на Европейски Съюз от други страни с втория аероплан.

Хонконг пък разгласи проекти за понижаване на трансграничното пътешестване сред града и континентален Китай. Британската самолетна компания " Бритиш еъруейз " пък спря всички полети до и от Китай поради разпространяването на ковид, заяви " Гардиън ". От самолетната компания сервират извинения за породените неудобства на своите клиенти, само че акцентират, че тяхната и на членовете на екипажите сигурност имат предпочитано значение. Съединени американски щати също оповестиха, че обмислят прекъсване на полетите си до Китай.

Междувременно учени от Австралия оповестиха, че за пръв път са съумели да възпроизведат вируса отвън Китай, което те нарекоха " забележителен пробив ". Австралийците ще споделят информацията със Световната здравна организация, като тя ще помогне вирусът да бъде засичан по-лесно и да се третира по-успешно.

Опасният вирус даде мощен подтик и на алчността. Аптека в Пекин ще бъде санкционирана 3 милиона юана (434 530 долара) за завишаване на цените на хирургическите маски съвсем шест пъти над цената им онлайн, съобщи Ройтерс. Аптеката Цзимин Кантай е нараснала цените на маските до 850 юана на кутия, а онлайн същият артикул се продава по 143 юана на кутия, заяви държавната телевизия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР