130 водачи на са били глобени за нарушения, откакто този

...
130 водачи на са били глобени за нарушения, откакто този
Коментари Харесай

130 души глобени заради нарушения с тротинетки

130 водачи на са били санкционирани за нарушавания, откогато този вид транспортно средство бе регламентирано в закона. Това сочат данни, предоставени на „ Телеграф “ от Министерството на вътрешните работи. 

Елтротинетките, или както публично се назовават в Закона за придвижване по пътищата - самостоятелни електрически транспортни средства (ИЕПС), се появиха в закона през юли 2020 година, когато с няколко текста депутатите вкараха правила и наказания за потреблението им. Според Министерство на вътрешните работи интервалът до края на 2020 година е бил по-скоро гратисен и органите на реда най-вече са предупреждавали водачите, без да ги глобяват. Това сочат и данните на министерството, съгласно които единствено 21 водачи на тротинетка са били глобени през втората половина на 2020 година Контролно-административната активност обаче се е активизирала и през 2021 година санкционираните до началото на октомври към този момент са 109.
 Брюксел с нови правила за електрическите тротинетки чартърен Брюксел с нови правила за електрическите тротинетки чартърен
Парламентът в Брюксел обмисля нови правила и налагане на по-строг надзор на електрическите тротинетки и колела за споделено пътува...

Откакто тротинетките заеха своето място в закона, на водачите им бяха вменени редица отговорности. Те да вземем за пример са длъжни да употребяват светлоотразително облекло и да включат светлините си в тъмната част на денонощието, както и да се движат допустимо най-вдясно по платното. На каращите тротинетка е неразрешено да се движат по трасета, по които ограничаването на скоростта е над 50 км/ч, както и в пешеходни зони и бус ленти. Забранено е и да карат с над 25 км/ч или пък да транспортират други лица, както и да употребяват мобилен телефон, до момента в който ръководят тротинетката. Има и ограничаване на възрастта, като водачите по-малки от 18-годишна възраст би трябвало да носят наложително каска, а тези под 14 година могат да ръководят ИЕПС единствено по велоалеи. 

Глоби за погрешно паркиране на тротинетки още не са издавани, тъй като към момента няма регламентирани зони за паркирането им. Определянето им според закона е обвързване на общинските препоръки, които би трябвало да решат къде ще са ситуирани, броя тротинетки, които могат да се паркират в тях, както и изискванията и реда за тяхното даване и прилагане. 

Според данните на Министерство на вътрешните работи най-вече водачи на елтротинетки са били санкционирани поради това, че са управлявали в тъмната част от денонощието без светлоотразително облекло или детайли по него, с което са основали риск от случай. Друга част от глобените са били осъдени за ръководство на тротинетката в пешеходна зона или по тротоара. Има доста санкции и за съществуването на повече от един човек на тротинетката. Глобите за съвсем всички нарушавания с тротинетки са от 50 лева, в това число и най-честите – с карането на неразрешени места и возенето на пасажери. Изключение вършат нарушаванията за липса на светлоотразително облекло и каска за малолетните водачи, които се глобяват с 10 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР