130 млрд. щ. долара, осигурени от Федералния резерв на 18

...
130 млрд. щ. долара, осигурени от Федералния резерв на 18
Коментари Харесай

Европейските банки получиха 130 млрд. долара от Федералния резерв

130 милиарда щ. $, обезпечени от Федералния запас на 18 март, бяха усвоени от европейските банки. Това им оказа помощ да преодолеят напрежението във финансирането, предизвикан от пандемията COVID-19. Лъвският къс от сумата в размер на 112 милиарда $ са взели назаем кредитните институции от еврозоната - най-голямата "консумация " на средства от суапови линии от международната финансова рецесия през 2008-а.

Кредиторите от Англия са получили 15.5 милиарда $ посредством "Бенк ъф Инглънд ", а швейцарските институции - 2.6 милиарда $. Заемите са били препоръчани на банките за период от 84 дни при рента от 0.38% и за седем дни - при 0.45 %.

Увеличното търсене на долари породи след първичните признаци на стрес на пазарите за финансиране и след "експлозията " на надбавката за приемане на долари против други съществени международни валути, подбудена от опасенията за дефицит на ликвидност. Незабавната реакция на появилите се проблеми в доларовите интервенции е обещаваща и смъкна разноските за придобиване на зелени пари, които за валутната двойка евро/долар допряха на 17 март най-високите си нива от 2011-а насам.

Федералният запас укрепи още през уикенда (на 16 март) съществуващите суапови линии с главните си международни сътрудници - ЕЦБ, "Бенк ъф Джъпен ", "Бенк ъф Канада " и Националната банка на Швейцария като част от пакета от парични тласъци, признат от американските парични стратези. Американските централни банкери намалиха разноските за прилагане на инструмента с 25 базови пункта и прибавиха нов период от 84 дни до падежите. (Бел. ред. - валутните суапови линии са съглашения сред две централни банки за продан на валути. Те разрешават на страните по договорите да получават ликвидност в задграничната валута от банката, която я емитира, в множеството случаи - с цел да задоволят търсенето на националните търговски банки).

Осигуряването на доларово финансиране се случва ден откакто ЕЦБ отпусна заеми на кредиторите от еврозоната за 109.1 милиарда евро до юни когато влизат в действие по-благоприятни условия за прилагане на дълготрайни заеми.

Японските банки също са се възползвали от суаповите линии на Федералния запас и са взели общо 32 милиарда щ. $ посредством "Бенк ъф Джъпен ". От тях към 30.3 милиарда $ са за период от 84 дни при 0.37% годишна рента и жестоко 2.05 милиарда евро - за седем дни при 0.41 %. Това е най-голямото прилагане на сходно финансиране от японска страна от 2008-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР