13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати ще премерят

...
13 партии, 8 коалиции и 6-ма независими кандидати ще премерят
Коментари Харесай

19 души се борят за едно депутатско място в Брюксел

13 партии, 8 обединения и 6-ма самостоятелни претенденти ще премерят сили на изборите за Европейски парламент на 26 май, съобщи кореспондент на БГНЕС. По данни на Централната изборна комисия (ЦИК) мераклиите да седнат на депутатски стол в Брюксел са общо 318 души, които ще се борят за 17 места, колкото са отредени на страната ни. Така сметките демонстрират, че за едно място в новия състав на европарламента се борят почти 19 души.

Първоначално регистрации в ЦИК получиха 15 партии, само че две от тях – „ Движение България на жителите “ (ДБГ) и „ Българска нова народна власт “ (БНД), по този начин и не внесоха листи със свои претенденти в планувания период, с което на процедура се отхвърлиха от конкуренцията.

В кандидатската си листа ръководещите от ГЕРБ заложиха на добре разпознаваеми лица, а тя бе управлявана от българския еврокомисар, отговарящ за цифровизацията в Европейския съюз Мария Габриел. Веднага след нея се подреждат името на досегашни европейски депутати от ръководещата партия, които заемат първите няколко места в нея. От партията на Борисов дадоха и две места в листата на Съюз на демократичните сили, откакто двете обединения подписаха съглашение за общо оповестяване. Александър Йорданов получи считаното за избираемо 6-то място, а Илия Лазаров е 17-и. В предходния състав на европарламента ГЕРБ има шест свои представители, само че по време на предизборната акция се заканиха да усилят най-малко с един човек наличието си там.

Опозицията от Българска социалистическа партия пък утвърди своята листа по време на трагичен пленум, в който след скрито гласоподаване място откри и водачът на ПЕС Сергей Станишев, който не фигурираше в първичния вид, препоръчан от водача на партията Корнелия Нинова. Листата оглави депутатът Елена Йончева, която в последните месеци е доста дейна в своите журналистически следствия. Тя обаче е измежду претендентите за европарламента, против които има повдигнати обвинявания от прокуратурата.

Интересна бе обстановката и при „ Обединени патриоти “, които макар многото срещи в разнообразни формати, по този начин и не реализираха единодушие за общо явяване.

Очаквано от Вътрешна македонска революционна организация заложиха на Ангел Джамбазки, който е измежду най-активните ни досегашни евродепутати. Като претенденти от гражданската квота в листата на воеводите се появиха още известният български режисьор Андрей Слабаков, както и някогашният пълководец на 61 Стрямска бригада бригаден военачалник Димитър Шивиков.

На новаторски метод заложиха от „ Атака “. По партийната телевизия хората на Волен Сидеров организираха ТВ кастинг, на който избраха за лидер на листата Георги Димов. Той е член на Националния съвет на придвижване „ Русофили “, а в предишното е членувал в „ Движение 21 “ на Татяна Дончева.

За евроизборите пък НФСБ се коалира със „ Средна европейска класа “ и влезе в конкуренцията под името „ Патриоти за Валери Симеонов “, който поведе листата.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ застана отпред на листата на придвижването, само че той се чака да се отдръпна след вота. В листата с претенденти доминират най-вече младежите, какъвто е и слогънът на партията. Втори в листата е депутатът Делян Пеевски, а третата и четвърта позиция в нея са за двамата досегашни депутати Илхан Кючук и Искра Михайлова.

ВОЛЯ на Веселин Марешки влезе в коалиция с още 5 партии, а той застана отпред на листата с претенденти за европарламента.

„ Презареди България “ на Николай Бареков стана известна с най-късата листа, в която влизат единствено две имена – неговото и на някогашния народен представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

Сред претендентите има и двама арестанти – някогашната кметица на „ Младост “ Десислава Иванчева, както и брачната половинка на Николай Банев – Евгения Банева. Иванчева получи наказване 20 години „ отнемане от независимост “ на първа инстанция, откакто ѝ бе повдигнато обвиняване за рушвет. Тя се кандидатира като самостоятелен претендент, откакто предприемчив комитет събра нужния брой подписи. Иванчева апелира присъдата си и към сегашния миг се намира под домакински арест.

Евгения Банева, към която има повдигнати няколко обвинявания, се кандидатира от партия Българско национално обединяване, само че не бе освободена от ареста, с цел да води предизборната си акция.

За първи път измежду претендентите за евродепутати от България има и непознат жител. Става дума за холандецът Дани Ван Сантен Теодорус Херардус, който от няколко години живее и работи у нас. Неговото име е в листата на „ Волт “, ръководена от Настимир Ананиев.

АБВ с ръководител Румен Петков и още няколко партии се записаха в ЦИК под името „ Коалиция за България “, което провокира недоволството на Българска социалистическа партия. От партията на Нинова желаеха комисията да не позволява на вота формирование с такова име, с което преди години те и още няколко дребни партии се явяваха на избори. Според Българска социалистическа партия марката „ Коалиция за България “ е притежавана от тях и никой различен не може да я употребява, само че в последна сметка регистрацията бе позволена. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР