13 компании са заявили желание да участват в конкурса за

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за ...

7 компании искат да са стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”.

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг.В това число 7 са заявленията от компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор в бъдещия проект. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в енергийното ведомство.

БГНЕС
Енергийният министър допълни, че 2 заявления съдържат искане за участие в проекта чрез доставка на оборудването и участие в структурирането на финансирането на проекта.

Отделно от това 4 са заявленията, които съдържат информация по отношение на желание за придобиване на миноритарен дял в проекта и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия.-->

Сред заявилите желание е подадено заявление от НЕК на Северна Македония. В момента съседите оформят подробностите и съгласувателното споразумение. Решението с какъв дял ще участват съседите – ще стане ясно до дни, обясни Петкова.

БГНЕС

Енергийният министър заяви, че подадените заявления доказват огромния интерес на най-големите компании в ядрената енергетика. Сред тях руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“.

Комисия от български експерти ще оцени предложенията идо 90 дни ще изготви кратка листа, с имената на компаниите,които ще бъдат поканени за подаване на обвързващи оферти. Не се предвижда обжалване на взетите от комисията решения.

Всяка стъпка в конкурса ще минава на гласуване от Министерски съвет и Народното събрание. На по-късен етап депутатите може да премахната едно от условията държавата да не участва с държавна гаранция в конкурса.

От изявлението на министъра стана ясно, че наши компании ще участват заедно с немска и чешка в два консорциума.

БГНЕС

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

Източник: dariknews.bg