13 компании са заявили желание да участват в конкурса за

...
13 компании са заявили желание да участват в конкурса за
Коментари Харесай

7 компании искат да са стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”

13 компании са декларирали предпочитание да вземат участие в състезанието за градежа на АЕЦ „ Белене ” . Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг.



В това число 7 са заявките от фирмите, които желаят да вземат участие като стратегически вложител в бъдещия план. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция в енергийното ведомство.

 БГНЕС
Енергийният министър добави, че 2 заявки съдържат искане за присъединяване в плана посредством доставка на оборудването и присъединяване в структурирането на финансирането на плана.

Отделно от това 4 са заявките , които съдържат информация във връзка с предпочитание за придобиване на миноритарен дял в плана и подписване на контракт за изкупуване на електрическа сила. -->

Сред деклариралите предпочитание е подадено заявление от НЕК на Северна Македония. В момента съседите оформят детайлностите и съгласувателното съглашение. Решението с какъв дял ще вземат участие съседите – ще стане ясно до дни, изясни Петкова.

 БГНЕС

Енергийният министър съобщи, че подадените заявки потвърждават големия интерес на най-големите компании в нуклеарната енергетика. Сред тях съветската „ Росатом “, френската „ Фраматом “ и американската „ Дженерал Електрик “.

Комисия от български специалисти ще оцени предложенията и до 90 дни ще изготви къса листа , с имената на фирмите,които ще бъдат поканени за подаване на обвързващи предложения . Не се планува обжалване на взетите от комисията решения.

Всяка стъпка в състезанието ще минава на гласоподаване от Министерски съвет и Народното събрание. На по-късен стадий депутатите може да отстранена едно от изискванията страната да не взе участие с държавна гаранция в състезанието.

От изказването на министъра стана ясно, че наши компании ще вземат участие дружно с немска и чешка в два консорциума.

 БГНЕС

Процедурата за избор на стратегически вложител за плана за АЕЦ „ Белене “ е оповестена на 22 май 2019 година в формалния вестник на Европейския съюз. Датата на довеждане докрай е 12 месеца от датата на публикуването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР