13 израелски заложници са били предадени на Червения кръст и

...
13 израелски заложници са били предадени на Червения кръст и
Коментари Харесай

Освободена е първата група заложници на Хамас

13 израелски заложници са били предадени на Червения кръст и пътуват към границата с Египет, оповестиха израелски медии
  
Първата група заложници на " Хамас " беше освободена. Тринадесет израелски заложници са били предадени на Червения кръст и пътуват към границата с Египет, оповестиха израелски медии, представени от Си Ен Ен, Би Би Си и Българска телеграфна агенция.

Египет съобщи през днешния ден, че се готви да посрещне заложниците, които ще бъдат освободени от " Хамас " като част от съглашението за помирение и замяна на заложници с Израел, реализирано с посредничеството на Доха и Кайро, съобщи по-рано през днешния ден организацията, като цитира изказване на египетската Държавна осведомителна работа.

" Египетските старания за ходатайство доведоха до освобождението на 12 тайландци и 13 израелци, в това число дами и деца ", акцентира държавната пресслужба.

Би Би Си разяснява, че не е ясно на този стадий къде са били предадени 13-те освободени от " Хамас " израелски заложници и какъв брой време те ще пътуват до пункта " Рафах " на границата на линията Газа с Египет. След като преминат през пункта 13-те израелци ще бъдат откарани до Израел с военни хеликоптери. 

Тринайсетте израелски заложници, освободени по-рано през днешния ден от " Хамас " и предадени на представители на Международния комитет на Червения кръст, са пресекли границата на линията Газа и Египет и към този момент са на египетска територия, заяви следобяд израелското издание " Таймс ъв Израел ". Те са пътували с коли за спешна помощ.

Заложниците бяха освободени след 49 дни в плен. Те бяха предадени на Червения кръст по-рано през днешния ден в град Хан Юнис, в южната част на линията Газа. Израелски медии оповестяват, че става дума за дами и деца.

Израел ще освободи през днешния ден 39 палестински пандизчии - 24 дами и 15 младежи - в подмяна на 13 заложници, държани в плен от " Хамас " в линията Газа, съобщи по-рано през днешния ден Ройтерс, като се базира на палестински представител.

Затворниците, които са от окупирания Западен бряг или Йерусалим, ще бъдат предадени на Международния комитет на Червения кръст в израелския затвор " Офер " към 16 часа локално време, сподели Кадура Фарес, палестински комисар, отговарящ за пандизчиите.

Това ще стане по едно и също време с предаването на границата сред Газа и Египет на 13 дами и деца, които са част от към 240-те души, отвлечени от " Хамас " при смъртоносната офанзива на 7 октомври в Южен Израел.

" След като Червеният кръст посрещне (палестинските) пандизчии, тези от Йерусалим ще отпътуват за града си, а тези от Западния бряг ще бъда изпратени в постройката на общината в град Бетуния, където ще ги чакат техни близки ", сподели Фарес пред Ройтерс.

Освобождаването на пандизчиите е част от краткотрайното помирение сред Израел и " Хамас ", което стартира в 7 часа тази заран. Въпреки че не се оповестява за бомбардировки, артилерийски удари или набези с ракети, прекъсването на бойните дейности наподобява несигурно, като и двете страни бяха упрекнати в нарушение на съглашението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР