13 хил. фирми попаднаха на мушката на данъчните. От НАП

...
13 хил. фирми попаднаха на мушката на данъчните. От НАП
Коментари Харесай

НАП проверява 13 000 фирми

13 хиляди компании попаднаха на мушката на данъчните. От Национална агенция за приходите имат подозрения за укриване на налози посредством счетоводен финт, показва NOVA.

Данъчните квалифицират тези 13 хиляди компании като рискови. Причината - по документи в складовете им има стока за прекомерно доста пари, съпоставено с оборотите, които са декларирани. Така страната търси ресурси за 8 милиарда лева Според бизнеса парите са в артикули, а стоките са в хранилища.

Под прицела на данъчните попада верига магазини за облекла. По информация на NOVA, стоката която би трябвало да е в складовете на компанията е на стойност 2 млн. лева Оказва се обаче, че магазините въобще нямат складови пространства, а единствено търговски обекти.

„ В тези три магазина няма стока за 6-цифрена сума. И по-големият въпрос е, че няма никаква счетоводна диря за никаква стока. И поражда разумният въпрос, в случай че тази стока съществува единствено и само по документи не е ли тя била продадена от дълго време и да не е импортиран дължимия налог по Данък добавена стойност ", сподели представителят на Националната организация за приходите Росен Бъчваров.

Ако фактически всички компании на прицел имат фиктивна складова наличност за 8 милиарда и са направени продажби без да се отдели дължимото за хазната, то страната губи 20% или милиард и 600 млн. Затова в този момент данъчните с на ход. Сравняват дали това което е по книга, фактически го има в складовете.Никой няма право да продава нещо без да издаде касова записка или фактура. То рано или късно се хваща това нещо, няма по какъв начин да не се хване ", изясни икономистът Владимир Каролев.

И с цел да не се стигне до „ улавяне ", от Национална агенция за приходите дават гратисен интервал.

„ 2019 година е първоначално си и тези компании биха могли непринудено да извършат корекции, това е своего рода прошка, в случай че щете го разчитайте ", посочи Росен Бъчваров.

Ако компаниите не се възползват от помилването, инспекциите може да прераснат в проверки.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР