13-годишният Николай Русев от Пловдив успя само за 3 минути

...
13-годишният Николай Русев от Пловдив успя само за 3 минути
Коментари Харесай

Спайдърмен на 13: Николай от Пловдив се цели в Олимпиадата през 2020-а

13-годишният Николай Русев от Пловдив съумя единствено за 3 минути да изкатери 60-метровата постройка на Община Пазарджик. Той е рекордьор за България в този рисков спорт и непрекъснато носи медали. Тренира спортно катерене на високо равнище и го назовават още Българския Спайдърмен.

На последното съревнование в България, той усъвършенства личния си връх, като изкатерва 60-метровата постройка на Общината в Пазарджик единствено за 3 минути и 11 секунди. Въпреки възръстта си, Николай взе участие и в шампионати в цяла Европа.

" Едно от най-хубавите ми надпревари е това в Австрия - първо място и на трите дисциплини. Много бих желал да вземам участие в Олимпийските игри, само че дотогава би трябвало да упражнявам настойчиво ", споделя пред Нова тв Николай Русев.

На надпреварите по катерене има три дисциплини - скорост, компликация и боулдър, в която Русев е най-хубав. Дисциплина боулдър съставлява 5-6 метрова стена, на която се катериш без осигуровка, а когато паднеш или се пуснеш, долу има дюшек.

При катеренето, колкото и да наподобява рисков спорт, спортистите постоянно употребяват осигуровка, която е неведнъж тествана преди старта. На място постоянно има избавителни екипи и хора, отговарящи за това всеки един катерач да е спазил кодекса за сигурност. Въпреки това, става известно, че има хора гонещи адреналина, които се катерят изцяло неосигурени.

" Не ми се е случвало да се катеря без осигуровка, тъй като това за мен не е катерене, а самоубийство. Най-вероятно, с цел да катериш без екипировка, би трябвало да си доста сигурен в това което правиш. Всяка една дребна неточност, която направиш, може да е съдбовна ", сподели още 13-годишният Николай Русев.

Родителите му го поддържат изцяло и вървят на всяко едно съревнование да го гледат, само че майчинският инстинкт остава. Николай тренира по 3-4 пъти седмично, най-вече в София, тъй като в Пловдив има 2 зали, само че те не са задоволително рискови за неговото равнище.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР