13 години. Точно толкова време вече продължава строежа на най-голямото

...
13 години. Точно толкова време вече продължава строежа на най-голямото
Коментари Харесай

Германското мега летище, което след €7 милиарда и 13 години строеж още не работи

13 години. Точно толкоз време към този момент продължава градежа на най-голямото летище в Германия, което има упоритостта да се трансформира и в най-голямото в Европа. Мега планът, който би трябвало да направи от остарелия аеропорт на Източен Берлин " Шьонефелд " международен колос, се чака да бъде открит след година. Но това надалеч не е първия поставян период за стартирането му.

Буксуването на плана стартира още в края на 2011 година, когато по проект би трябвало да бъде завършването му - 5 години след началото. Тогава се схваща, че това няма да се случи и идва първото отсрочване - за идната година, след това за по-следващата и по този начин до 2017-а, когато се слага нова дата - октомври 2020 година, която е тъкмо 9 години след първия опит за откриването му.

Поради непрекъснатото отсрочване на завършването му, летище Берлин-Бранденбург се трансформира в нарицателно в Германия за неуспех. Днес към този момент стават известни и точните числа зад този неуспех. Разследване на берлинския вестник Tagesspiegel разкрива, че мега планът ще коства близо 7.1 милиарда евро. От тях близо 1.1 милиарда евро се падат на града Берлин, който е съсобственик с 37-процентен дял в летището.
 Новото летище ще носи името на немския канцлер Вили Бранд
Източник:

Новото летище ще носи името на немския канцлер Вили Бранд

Това обаче надалеч не са всички планувани разноски. Въпреки че е планувано да бъде пуснато в употреба идната година, вложенията в него ще продължат съгласно бизнес проекта до 2030 година. На въпрос какъв брой ще коства спомагателното му разширение, от управата на компанията показват " още 2.3 милиарда евро разноски ". Така по груби сметки целият инфраструктурен план може да извади от немските джобове близо 10 милиарда евро.

Това е и цената, която германците явно ще платят, с цел да основат водещ международен авиоцентър. По проект след 10 години натовареността на аерогарата би трябвало да доближи 48 милиона пасажери годишно. В същото време се чака още през 2024 година тя да стартира да изкарва задоволително пари, с цел да се самоиздържа. В момента двете настоящи берлински летища - " Тегел " и " Шьонефелд " регистрират общ трафик от близо 34 милиона пасажери.

Идеята на ръководещите в Берлин е след откриването на Берлин-Бранденбург (бивше " Шьонефелд " ) да бъде последователно закрит " Тегел ", което е бившето летище на Западен Берлин и което се намира в прекомерно обитаема градска зона и от дълго време е мотив за негодувания против локалната администрация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР