13 държави от ЕС подписаха обща декларация срещу злоупотребата с

...
13 държави от ЕС подписаха обща декларация срещу злоупотребата с
Коментари Харесай

13 държави от ЕС писаха на Орбан да не прекалява

13 страни от Европейски Съюз подписаха обща декларация против злоупотребата с изключителното състояние в Унгария, която погазва върховенството на закона под прикритието на битка с ковид, заяви брюкселското издание " Политико ". България не е измежду подписалите.

Инициативата е предизвикана от гласуването в понеделник в унгарския парламент с болшинство две трети на настояването на премиера Виктор Орбан да ръководи безсрочно посредством укази вместо посредством закони. Властите получиха право да вкарват в пандиза за няколко години своите критици, под претекст че популяризират изопачени и погрешни обстоятелства.

Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия Люксембург, Нидерландия, Португалия,  Финландия, Франция и Швеция поддържаха декларация, в която се споделя: " В тази невиждана обстановка страните имат законно право да приложат изключителни ограничения за отбрана на своите жители и за превъзмогване на рецесията. Въпреки това сме надълбоко разтревожени от риска за нарушавания на правилата на върховенството на закона, демокрацията и главните човешки права поради въвеждането на някои ограничения ".

Въпреки че не се загатва поименно Унгария, се засяга ясно нейното държание: " Извънредните ограничения би трябвало да бъдат лимитирани до това, което е прецизно належащо, да бъдат пропорционални и краткотрайни, да бъдат обект на непоколебим надзор и почитание на упоменатите правила и интернационалните отговорности. Те не трябва да лимитират свободата на изложение и свободата на печата ".

Подписалите страни декларират, че " поддържат самодейността на Европейската комисия да следи изключителните ограничения и тяхното използване, както и да прикани Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз (министрите на външните работи и по европейските въпроси) да прегледат въпроса в подобаващ миг ". Осем от включените в писмото страни са измежду 10-те страни с максимален чист принос към бюджета на Европейски Съюз. 

Ден след въвеждането на безсрочното изключително състояние в Унгария - ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Еврокомисията ще следи за нарушавания във всички страни от Европейски Съюз. " От най-голямо значение е изключителните ограничения да не стават за сметка на фундаменталните правила и полезности, които са заложени в договорите за Европейски Съюз. Демокрацията не може да работи без свободни и самостоятелни медии. Уважението към свободата на изложение и правната предвидимост е основно изискване в тези несигурни времена. По-важно от всеки път е публицистите да могат да правят работата си свободно и правилно, с цел да могат да се борят с дезинформацията и да подсигуряват, че жителите ни имат достъп до скъпа информация ", уточни Фон дер Лайен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР