1268 апартамента в 18 кули между 10 и 17 етажа,

...
1268 апартамента в 18 кули между 10 и 17 етажа,
Коментари Харесай

Вдигат 18 кули с 1200 апартамента на имот в Тракия, продаден от Общината преди години на безценица

1268 жилището в 18 кули сред 10 и 17 етажа, 34 магазина, 1445 паркоместа, 160 000 РЗП. Всичко това ще изникне върху един от последните свободни терени на бул. „ Освобождение” в Тракия.

В момента теренът сред основния бул. в региона и ул. „ Георги Данчов” е голяма поляна, само че скоро върху нея ще стартира да се налива доста количество бетон. Историята на имота е сходна с доста други, които Община Пловдив раздаде на безценица в мандата на доктор Иван Чомаков с красиви обещания за големи вложения и откриване на хиляди работни места.

Имотът е с повърхност от 30,8 декара като през 2006 година той бе закупен за скромните 6 млн. лв. от един от най-нашумелите строителни бизнесмени тогава Димитър Бекрие в. Не след дълго той го продаде за 42 млн. лв. на испанския конгломерат „ Риофиса”. Намерението на испанците бе за голям търговски център вид мол, хотел с 440 места, като там трябваше да се разкрият 2500 работни места. Инвестицията пък щеше да е над 175 млн. евро.



Намерението остана следващата красива картинка, която по този начин и не се сбъдна. Самият Бекриев нашумя и с друга договорка, когато против подземния етаж на комерсиалния комплекс „ Екселсиор”и две детски градини той взе още 30 дка в Тракия Имотът отиде в ЧСИ, а по-късно бе платен от банка, до момента в който стигне до вложител. Там се обитава жилищният комплекс „ Олимпия”.

Именно до него е въпросният терен, който за последните 10 години смени няколко притежатели, откакто испанците се отхвърлиха от инвестицията. През 2018 година предходния притежател на терена, непосредствен до бизнесмена Паулин Томов, искаше да раздели парцела на две, с цел да му вземе по-голяма сума.

След като той предложи на ЕСУТ разделянето на терена, оттова бяха декларирали, че желаят да понижат Кинт-а на парцела. Коефициентът на активност на застрояването е 5, което е най-големият коефициент в цяла Тракия. С други думи притежателят може да разгърне в РЗП 5 пъти размера на парцела, или над 150 000 РЗП. Поради настояването на Община Пловдив за намаляването на Кинт-а, вложителят изтегля предлагането си за смяна на ПУП-а.

Така той се продава на идващите с Кинт 5 и височина на застрояването до 98 метра. В края на лятото се основава компания „ Тракия Тауър” с шефове Иван и Александър Асенови, притежателите на „ Хъс”. Самият парцел е в активите на сдружението, като в края на годината те внасят и своето капиталово предложение за парцела в Регионална инспекция за опазване на околната среда.





От него излиза наяве, че ще бъдат вдигнати 18 жилищни секции сред 10 и 17 етажа. Въпреки че оптималната височина, която се разрешава на терена е 98 метра, най-високото тяло ще е 49,5 метра. Надземното РЗП ще е 132 306 кв.м, а подземното 29 621 кв.м или общо – 161 928 кв.м.

Общият брой на жилищата ще е 1268 броя , а застрояването на терена 75% , като другата част ще бъде вътрешен парк. Той ще е с величина от 13 000 кв.м и ще има детски площадки и зони за отдих. В комплекса ще има 34 търговски обекта. Паркоместата са 1445, от които 952 подземни.



Въпреки че парцелът към момента няма строително позволение, той към този момент се промотира, като Trakia City Park в уеб страницата на „ Хъс”. От компанията даже дават отговор на запитвания за цени и квадратури, макар че към момента няма стротелни бумаги.

Проектът даже е спечелил премия в конкурс, при който 90% от спечелилите са планове точно на компанията. Той ще се строи на два стадия по 30 месеца.

Във визуализацията с изключение на парцела от 30,8 дка, е обиден и терен от 3 декара в съседство, който е общински и с предопределение за озеленяване. Към това би трябвало да се добави, че и въпросните 13 дка вътрешен парк няма по какъв начин да се осъществят при 75% застрояване на парцела. В този смисъл – съвпаденията с общинския терен от 3 дка за озеленяване стават две.





Главният проектант Димитър Ахрянов съобщи, че при него не са импортирани никакви предварителни планове или искане за строително позволение за парцела. Едва когато вложителите входират предлагането от Община Пловдив могат да изискат корекции или промени, в случай че такива разрешава да се създадат.

Историята на този парцел е прочут до болежка на пловдивчани. За страдание, с изключение на печалната орис на този терен и доста други, парцелите и инструментариума на градските управляващи за основаването на паркови зони и зеленина са все по-малко.

Частната благосъстоятелност е неприкосновена и в този смисъл вложителите имат цялостното право да боравят с имуществото си в унисон със закона. Въпреки това Община Пловдив би трябвало да гледа под лупа всяко сходно капиталово желание и да употребява всички механизъми, с цел да ограничи голямото презастрояване. Всички тези покупко-продажби от предишното би трябвало да са обеца на ухото на управляващите, с цел да не позволяват сходни проблеми.

TrafficNews подема акция за превръщането на всички свободни общински, а и държавни терени в Пловдив в паркове в зелени пояси. Това е повече от належащо, в случай че не желаеме най-старият жив град в Европа да се трансформира в спалня и град от бетон.

Очаквайте редица материали по тематиката!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР