1255 деца в столичните ясли са преминали през високотехнологична профилактика.

...
1255 деца в столичните ясли са преминали през високотехнологична профилактика.
Коментари Харесай

Децата в периферията на София по-рано свалят памперсите от тези в центъра

1255 деца в столичните ясли са минали през високотехнологична профилактика. Здравословното положение на децата е положително, е констатацията на медиците, взели участие в програмата на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Няма открита патология, открити са разнообразни болести, които са хванати в точния момент. Щастлив съм с извършената самодейност, разгласи лекар Асен Меджидиев от столична гилдия на БЛС. Според него самодейността е доста потребна.

24 ясли са посетили експертите. Трудът на лекарите не е заплащан и спонсориран, а всеки със сърцето си го е правел, акцентира той. Това не е регулярната профилактика, разясни лекар Меджидиев.

Медиците са удовлетворени от положителното здравословно положение на децата в яслите в София. Заболеваемостта е към 10%. 7% са възпаленията на очната ябълка. 18 деца са с уголемена трета сливица. Две деца са били с отит. 4 деца са с особеност на ръката, осем са с особеност на крайници. 56 деца са с пъпна херния. С присъщ звук на сърцето са 36 деца, което е 3%. Катар на горните дихателни пътища е най-честото намерено заболяване измежду малчуганите. Около 10% от децата са били с хрема.

Медиците установяват, че децата от периферните региони по-рано смъкват памперсите, а децата с центъра всеобщо били с памперси.

Няма алергични ринити, които да са установени. Оказва се, че децата в София са по-здрави, в сравнение с в провинцията, съгласно лекар Меджидиев. Надявам се това да стане традиция, пожела си той. По думите му по-добре е децата да се преглеждат на място в яслата вместо в болничното заведение, тъй като по този начин се заобикаля рискът от спомагателна зараза.

В лекарските екипи, които преглеждат децата в яслите, се включиха експерти по УНГ, очни заболявания, травматолог, детски кардиолог и педиатър от общинските и университетските лечебни заведения в София.

Този тип прегледи не се покриват от НЗОК, а са извънредно значими за децата от най-ранна възраст. Когато някое заболяване и здравословен проблем при децата са открити в ранен стадий, вероятността от цялостното им изцеление е доста по-голяма. Обмисля се опцията да се ангажират и Диагностично-консултативните центрове, където родителите да водят децата си в избрани дни, с оглед облекчение да процедурата за обявление на единодушие.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на Следствен отдел към окръжна прокуратура, изясни, че задачата на акцията е ранната диагностика. Столичната община от няколко години провежда, финансира или поддържа разнообразни типове профилактични прегледи на територията на София, които обгръщат избрани целеви групи. През септември акцията започва и в столичните учебни заведения. През актуалната 2019 година скрининговите акции са 4 - за рак на млечната жлеза, за рак на простатата, на щитовидната жлеза и на белите дробове. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР