125 млн. души по света страдат от това хронично възпалително

...
125 млн. души по света страдат от това хронично възпалително
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за псориазис в Пловдив в рамките на кампанията „Какво става под кожата Ви?”

125 млн. души по света страдат от това хронично възпалително заболяване,  засегнатите от него у нас към този момент са над 280 000

74 души от Южна България са се прегледали гратис за псориазис в Центъра за кожно-венерически болести (ЦКВЗ) в Пловдив. Акцията за безплатните прегледи в града под тепетата се организира в границите на осведомителната акция „ Какво става под кожата Ви? ”, проведена от портала за най-честите автоимунни болести „ Пробуди се ”. 48 от посетилите ЦКВЗ в Пловдив са отишли, с цел да потърсят второ мнение за своето заболяване, а на 26 пациенти е била сложена за първи път диагнозата псориазис.

Сред прегледаните е имало 9 души с тежки затруднения на заболяването като псориатичен артрит и псориазис по ноктите. Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, в действителност заболяването е доста по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – тежко автоимунно заболяване, което при забавено или погрешно лекуване, може да докара до инвалидизация. При половината от пациентите с псориазис се следи и псориазис по ноктите, който в 80-90% от случаите води до появяването на псориатичен артрит в бъдеще.

Целта на акцията бе да усъвършенства информираността – както на медицинските експерти, по този начин и на самите пациенти. Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че доста от некожните признаци, които изпитват, също са свързани със болестта и не ги загатват пред кожния лекар си. Това постоянно забавя точната диагноза и вярното лекуване. Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което визира 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Според отчет на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 година разпространяването на псориазис се усилва с всяка минала година и той се трансформира в сериозен здравен и обществен проблем за хората по цялата планета.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР