124 деца са вписани във врачанската дирекция до месец октомври

...
124 деца са вписани във врачанската дирекция до месец октомври
Коментари Харесай

Най-много деца, осиновени в чужбина, са от Врачанско

124 деца са вписани във врачанската дирекция до месец октомври т.г. От тях 61 са здрави, 63 са деца с увреждания, като през октомври са вписани още 2 деца. Броят на осиновители от област Враца е 19, до момента в който общият брой осиновители от цялата страна е 1386.
Миналият месец едно дете е намерило дом и родители, а от началото на годината са осиновени 14 деца, посочи Мария Търнавска, шеф на РД " Социално подкрепяне " – Враца. Най-голям брой осиновявания в чужбина има регистрирани във врачанската дирекция - с цел да намерят семейство отвън страната, са отпътували 9 деца.
В 83 от приемните фамилии в района има настанени деца. Общият брой на фамилиите, които са съгласни да отглеждат деца е 99. Предпочитаната възраст за осиновяване е от 3-7 години, а службата има потребност от фамилии, които да отглеждат най-малките – в кърмаческа възраст до 3 години и през сложния интервал на начална учебна възраст и пубертета – 7-16 година, показа Търнавска.
Общо 94 деца споделят ориста си с тази на приемните фамилии, които се грижат за тях. Според обществената институция във Враца е належащо да се промени профила на приемните фамилии предвид на обезпечаване на претовареност и грижи за деца от 0-3 г и 7-17 година През тази година няма записани нови фамилии, нито заличени, добави Търнавска. Проверени са и приемни фамилии в общините Бяла Слатина и Мездра. Не са установени пропуски при развъждането на децата, само че са дадени рекомендации за възстановяване на материалната среда в едно от тях.
При направена инспекция на 16 ноември т.г. от Агенция за обществено подкрепяне София в Център за настаняване от фамилен вид в с. Борован е понижен броя на децата. Този Център закупи печална популярност от инспекцията през м. февруари 2018 г и беше спрян приемът на нови деца.
" Общината обнови базата на центъра, промени се и личния състав. Подобрените условия ще освежат и трансформират качеството на услугата. От януари ще бъде отворен, само че с понижен потенциал по наше предложение ", съобщи Мария Търнавска. Досега в него се отглеждат и образоват две групи по 15 деца, концепцията ни е да ги редуцираме на 2 по 12 деца, с цел да може съответно личният състав да поставя грижи за тях, защото тази целева група е сложна. За 3 месеца новият шеф сподели нов метод към децата и личния състав и имаме вяра,че това ще усъвършенства качествено работата там. Получихме подпомагане от локалната администрация на община Борован. В момента там се отглеждат 3 девойки и 10 момчета ", добави Мария Търнавска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР