123456789 The Traveling Cat ChroniclesТази книга, публикувана в края на

...
123456789 The Traveling Cat ChroniclesТази книга, публикувана в края на
Коментари Харесай

Море от книги

123456789
The Traveling Cat Chronicles
Тази книга, оповестена в края на 2017 година, провокира същински екстаз в Япония, трансформира се в бестселър, чака се да бъде филмирана. Написана е от обещаващата писателка Хиро Арикава. Като че ли единствено японската тактичност е способна по подобен хубав метод да пресъздаде другарството сред индивида и животните, както и интимния свят на интровертите, които обичат да остават сами със себе си (и котката), даже когато са на път. Определено няма потребност да сте обожател на домашните любимци, с цел да харесате бликащите от комизъм разкази от първо лице на котарака с женско име Нана. Преводачът от японски на британски е същият, който превежда и текстовете на Харуки Маруками – Филип Габриел. Книгата към момента не е преведена на български език. Цената в Amazon е към 8 евро

123456789
" Пусни народа ми да кара сърф "
Книгата на Ивон Шуинар, създателят на " Патагония " - марката за високотехнологична планинарска екипировка, към този момент се е трансформирала в типичен справочник за обществено виновен и ексцентричен бизнес. Изучава се и в Харвард, само че единадесет години по-късно той издава модифицирана и допълнена версия, в която 40% от текста е друг. Заглавието остава същото, Шуинар няма срещу ролята на избавител, тъй като играта на думи е очевидна отпратка към Мойсеевите думи " пусни моя народ ", а " неговите хора " са всички тези фенове на спорта, природата и опазването на околната среда. В новото издание той споделя за еволюцията на своята компания в изискванията на световна криза и усилваща се екологична рецесия. Практично, само че и философско четиво за етичното, щадящо природата произвеждане и интелигента рецензия на консуматорската просвета. През пролетта " Патагония " разгласи война на американския президент Доналд Тръмп поради решението му да понижи площта на два резервата - Bear Ears и Grand Staircase-Escalante. Предишното издание на книгата на български беше на " Горичка ", а сегашният превод на модифицираната книга излезе през май под знака на издателство " Вакон ", цена 35 лева

123456789
" Морска книга "
Историята на дребните риболовен селца в Норвегия е разказана с осведоменост и комизъм. Норвежкият публицист Стрьокснес и приятелят му, художникът Хюго Осюр, потеглят на лов за голямата гренландска акула, която постоянно е дълголетна, на над 400 години. Месото й обаче съдържа токсин, който провокира халюцинации и загуба на съгласуваност. Майсторски написаните разговори вършат книгата доста увлекателна, а цялата атмосфера под норвежкото лятно небе, " оранжево като хайвер през нощта ", е най-хубавото разхлаждащо средство за идващите месеци. Мортен А. Стрьокснес, превод от норвежки: Мария Змийчарова, 2018 година, издателство " Жанет 45 ", цена 17 лева

123456789
" Изобретяването на човека-машина. Тялото на спортиста "
По време на международното по футбол се появи вицът за Владимир Путин, който поискал на съветския тим good luck, а те, уплашени, чули ГУЛаг. Ако желаете да научите в дълбочина за методите, по които тоталитарните режими употребяват спортистите, тази книга е тъкмо за вас.

Излязлата преди три месеца " Изобретяването на човека-машина. Тялото на спортиста " с създател Боряна Ангелова-Игова изследва по какъв начин тоталитарните общества основават символен капитал, който да легитимира властта, и по какъв начин за тях спортистите са нов тип герои. Подплатена с документи, досиета и забавни истории, книгата ни кара да погледнем на професионалните играчи с други очи.

Боряна Ангелова-Игова преподава философия в НСА, брачна половинка е на писателя Ангел Игов ( " Фини прахови частици " ).

От Боряна Ангелова-Игова, издателство " Критика и хуманизъм ", 2018 година цена 14 лева

123456789
Economic Science Fiction

Звучи като оксиморон, само че съставителят Уилям Дейвис (професор по стопанска система от университета " Голдсмитс " в Лондон ) потвърждава, че има общо сред икономическите теории и научната фантастика.

Основният му мотив е, че актуалните технологии се развиват толкоз бързо, че за футуристите е мъчно да плануват какво ще дръпне стопанската система и би трябвало да си показват несъществуващи още изобретения и модели също както във фантастиката. Подборът включва есета за видеоигри и архитектура, критически теории и къси разкази. От смесването им се раждат забавни паралели като този сред " Луната е наставница жестока " на Робърт Хайлайн и режима в Чили през 1970 година и опита на Салвадор Алиенде. Книгата излезе през май и към момента не е преведена на български език, цената в Amazon e 26 евро.

123456789
" Ето ме "
Най-новия си разказ Джонатан Сафран Фоер посвещава на Натали Портман. Книгата излезе през 2016 година, само че преводът й на български е на пазара единствено от няколко дни. Най-добрата книга на Фоер до момента към момента не е преведена – Everything is Illuminated. " Ето ме " е основана на хилядите имейли, които писателят и носителката на " Оскар " Натали Портман са си разменили. Сюжетът на романа е за края на брака на Джулия и Джейкъб Блох, който настава в разгара на подготовката за бар мицвата на най-големия им наследник. Извън фикцията и в действителния живот Джонатан Фоер в действителност се влюбва в Портман по време на интензивната им преписка и се развежда със брачната половинка си, писателката Никол Краус. Междувременно Фоер и Портман издават дружно книгата, отдадена на месото и вегетарианството, " Да ядеш животни " (преведена на български), която наскоро беше превърната в пълнометражен документален филм.

Издателство " Лист ", юни 2018 година, превод Петя Петкова, цена 24 лева

123456789
" Каузата на децата "

" Гледайте света с детски очи " – нормално възприемана като факсимиле, тук тази екзистенциална рекомендация е навръх място. Това е сентенцията на многогодишните старания на Франсоаз Долто и нейния екип. Книгата съумява с доста топлина да показа по какъв начин наподобява светът, погледнат от вероятността на децата. Един ексцентричен ъгъл – изпод нагоре. " Каузата на децата " е една от най-важните книги на водача в детската логика на психиката – французойката Франсоаз Долто, една от основателките на Парижката психоаналитична школа и пионер в детската психоанализа, работила интензивно върху Конвенцията за правата на детето. Според нея езикът е не просто значим, а най-съществен - в случай че с детето не се поддържа връзка задоволително от най-ранна възраст, в случай че то не се усеща значимо, особено и решително в себе си, по-късно е допустимо да се развие личностно разстройство със съществени последици. Някои нейни хрумвания към момента чакат самопризнание.

" Причини за неуспехите на детето в обществото – възрастният намира за абсурден обстоятелството, че в стадия на детството човешкото създание е негов еднакъв. "

Издателство " Колибри ", 2018 година, превод Радостин Желев, цена 24 лева

123456789
" В градината с лалетата сянката ми броди "
Незабавно се пренасяте в атмосферата на XVIII век в Истанбул по време на интервал, прочут като Епохата на лалетата, в обилния замък Топкапъ.

Писателката Гюл Ирепоглу е лекар по история на изкуството, чиято академична кариера стартира в Катедрата по литература на Истанбулския университет. Тя наблюдава от близко зараждащото се другарство сред надарения художник Левни и султан Ахмед III, както и интимните взаимоотношения на владетеля в харема. Паралелно се развива сюжетна линия за византийско богатство на един от островите. Увличащо четиво за дълъг ден на плажа.
Издателство " Парадокс ", юли 2018 година цена 18 лева

123456789
" Остров Крах "
Островът е същински, а историите са на две дами, които описват разнообразни късчета от един пъзел. Иронията е приятната нишка, която играе ролята на лидер от начало до край. Стига се до крайности, в които една от основните героини яде месеци наред само кисело мляко и спи на парче дунапрен единствено и единствено с цел да събере пари и преобрази жилището си на ул. " Пиротска " по разпоредбите на фън шуй. Романът завоюва Европейската премия за литература за 2017 година Първият разказ на авторката Ина Вълчанова " Потъването на Созопол " беше екранизиран. Дългогодишният й опит като драматург в Радиотеатъра на БНР се усеща отчетливо в текста. Според писателката в книгата може да има доста аспекти от живота в България през последните 20 години, само че едно изрично липсва - преходът и политиката. Издателство " Корпорация Развитие ", 2017 година, цена 12 лева

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР