12345678 Преди ми викаха Капитан Моторна резачка. Сега съм Нерон,

...
12345678 Преди ми викаха Капитан Моторна резачка. Сега съм Нерон,
Коментари Харесай

Болсонаро – подпалвачът на кризи

12345678
" Преди ми викаха Капитан Моторна резачка. Сега съм Нерон, възпламенявам Амазония ", пошегува се Болсонаро на фона на бедствието в амазонската гора

© Reuters 12345678
Пожарите и обезлесяването в амазонската гора доближават рекордни мащаби

© Reuters 12345678
Около 30 души стачкуваха пред посолството на Бразилия в София поради амазонските пожари

© Надежда Чипева 12345678
Скокът на пожарите с 80% тази година съответствува с намаляването на наложените санкции за екологични нарушавания и с орязването на средствата за опазването на околната среда

© Reuters 12345678 © Reuters 12345678 © Reuters 12345678 © Reuters 12345678 © Reuters Крайнодесният Болсонаро, прочут с хомофобските и расистките си възгледи, може да бъде спрян от Конгреса и правосъдните институции в Бразилия. " Бразилия е като девственица, която всеки перверзник извън желае. " С това пояснение – че останалите страни само желаят да се доберат до бразилските естествени запаси, президентът на страната Жаир Болсонаро дава отговор на интернационалните рецензии по отношение на вилнеещите пожари в Амазония.

Сателитни данни на бразилската галактическа организация демонстрират скок на пожарите с 80% тази година в съпоставяне със същия интервал през 2018 година, което съответствува с внезапния спад на наложените санкции за екологични нарушавания и с орязването на средствата за опазването на околната среда, откогато крайнодесният Болсонаро стана президент и издигна мотото за преимущество на икономическото развиване пред отбраната на природата. Държавният глава на Бразилия е все по-изолиран на световната сцена поради пожарите и обезлесяването в амазонската гора, само че гневно отхвърля рецензиите извън, уволнява чиновници, които изобличават политиката му, и отхвърля препоръчаната интернационална помощ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подобна надменност може да се чака от сходна надълбоко поляризираща фигура, която е изразявала поддръжка за мъченията, защитавала е военната тирания и е призовавала за разстрел на политическите съперници. Амазонските пожари концентрираха публичното неодобрение, само че те са последица от отровната среда, настанила се в бразилската политика с идването на власт на Болсонаро. И въпросът е може ли той да бъде спрян.

Икономически напредък против екология

Във вторник Бразилия отхвърли милиони долари помощ за Амазония, а единствено часове по-късно Болсонаро загатна за смяна в позицията си. Първоначално президентът съобщи, че би приел 20 млн. $ помощ от страните от Г-7 само в случай че френският държавен глава Еманюел Макрон отдръпна обидната подготовка " измамник " по негов адрес. По-късно от бразилска страна показаха, че въпреки всичко са подготвени да се възползват от помощите за амазонските пожари, само че в случай че страната сама взема решение по какъв начин да изразходва средствата.

С разрастването на острите реакции против политиките на Болсонаро той бе заставен да обещае, че ще се бори с пожарите. Но мнозина се съмняват в положителната му воля. " Откакто пое поста, президентът работи неуморно за анулация на използването на в миналото прецизното запазване на бразилската природа. Негови любимци са промишлености, които желаят по-голям достъп до предпазени области, целят ограничение на правата върху земята за коренното население и упорстват за орязване на ограниченията против противозаконните сеч, развъждане на добитък и минно дело ", написа New York Times. Болсонаро постоянно атакува организациите, които ползват екологичните закони, и назовава санкциите за екопрестъпления " промишленост, която би трябвало да бъде неразрешена ". Наскоро подлага на критика чиновниците на главната федерална организация, натоварена с използването на екологичните правила, че постановат прекомерно доста наказания: " Човекът идва с писалка във всяка ръка и раздава астрономически санкции. Слагаме завършек на това. "

Бразилският президент не признава изгодата от ограниченията за запазване на околната среда, като показва, че регулациите би трябвало да бъдат облекчени, с цел да се предизвиква икономическият растеж. В резултат беше анулирана възбраната върху редица пестициди и от този момент са умрели 500 млн. пчели над предстоящото. Когато Германия разгласи, че стопира заплащания от своя фонд на стойност 39 млн. $ за екологични цели в Бразилия, Болсонаро съобщи, че страната не се нуждае от парите. А когато водещ академик предизвести, че обезлесяването в амазонската гора се случва с невиждан и рисков ритъм, президентът го уволни.

" Държавният глава освен разрешава тези опустошителни пожари, само че ги окуражава и подхранва с токсична примес от радикална идеология, политическа корупция и банална лакомия. От встъпването му в служба той освен съблюдава обещанието си фундаментално да унищожи дългогодишния ангажимент на нашата страна да пази Амазония, само че го прави с експедитивност и експанзия, изненадващи даже най-яростните му критици. Обезлесяването е крайната цел на Болсонаро. Това може да бъде реализирано посредством рязането на дървета или по-ефективно посредством изгарянето на големи региони, които земеделската промишленост желае да употребява ", твърди в разбор за Guardian Давид Миранда, бразилски федерален конгресмен от Партията на социализма и свободата, представляващ Рио де Жанейро.

Един хардлайнер на власт

Отричането на климатичните промени е единствено едно от многото рискови разбирания на Болсонаро. Той бе определен за президент макар изказванията си, че не може да обича наследник гей и че представителка в Конгреса е " прекомерно грозна ", с цел да бъде изнасилена. Освен хомосексуалните и дамите президентът е нападал вербално и чернокожите, чужденците и бразилското радикално население. Огромната корупция, продължителната криза и покачващата се престъпност способстваха за това някои бразилци да предпочетат Болсонаро и неговата хардлайнерска позиция по редица въпроси. В една страна, обезверено търсеща смяна, мнозина бяха привлечени от радикалната му платформа и спорна реторика.

Той е непосредствен съдружник на авторитетното бразилско фермерско лоби и дава обещание да спре " нашествието в земеделската земя на коренни племена и на безимотни селяни ". " Ясно е, че Болсонаро е мощно рисков в областта на климатичните промени. Светът е цялостен с този тип крайнодесни популистки водачи, само че той има пълномощията и обсега на Доналд Тръмп в Съединени американски щати. Особено заплашителен е за бразилците поради хомофобските и расистките си възгледи, както и тъй като неговите политики анулират доста от досегашните обществени права ", споделя пред " Капитал " Франсиско Паница от London School of Economics.

Според анализатора въздействието на президента може да бъде лимитирано във вътрешнополитически проект, тъй като той няма болшинство в Конгреса. " Така доста от неговите най-екстремистки начинания мъчно могат да бъдат прокарани. Също по този начин макар множеството проблеми Бразилия има много мощни правосъдни институции, които могат да лимитират някои ограничения. Времето ще покаже какво ще успее да реализира Болсонаро, само че даже в страната той не е всевластен, тъй като политическа система е доста разграничена и дейностите му са сложени в граници ", показва Паница. Така най-малко към този момент не трябва да отписваме изцяло Бразилия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР