1234567 Ремонтът е предвидено да започне през март и да

...
1234567 Ремонтът е предвидено да започне през март и да
Коментари Харесай

Халите 2020: Ресторанти, барове и фермерски храни

1234567
Ремонтът е планувано да стартира през март и да е завършил до началото на юни

1234567 1234567 1234567 1234567 1234567 1234567 Емблематичният, само че позагубил атрактивността си столичен закрит хранителен пазар Халите до няколко месеца би трябвало да претърпи цялостна смяна и да се трансформира в съвременно градско кулинарно място от вида Food Court или Deli. Сегашните търговски щандове ще правят отстъпка място на заведения за хранене, бистра, деликатесни заведения, кафенета и питейни заведения с бира и вино, като ще има и фермерски пазар. Новата идея би трябвало да трансформира морално остарелия хранителен пазар още веднъж в привлекателно място за срещи и прелестно превозване за локалните хора, а също по този начин и да притегли многочислените към този момент туристи в София, които рядко стигат до Халите, макар че те се намират на минути от центъра на града.

Проектът е на притежателите на столичните Хали - израелската строителна компания " Ащром ", а задачата е пазарът да се трансформира в живо и кулнарно атрактивно място, каквито има в доста други европейски градове - да вземем за пример Барселона, Лисабон, Копенхаген и така нататък

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Халите са украшение, само че за жалост в този си тип не са привлекателни нито за дейните хора в София, нито за туристите, които влизат от единия вход и бързо излизат от другия, без да има какво да ги задържи. Отдавна беше време да променим това ", споделя дизайнерът Еял Тахор, чиято е концепцията за плана.

Кулинарно пространство, фермерски пазар и още нещо

Тя планува първият етаж да се трансформира в място за хранене с разнообразни заведения, кафенета, питейни заведения с вино и бира, деликатеси и така нататък и със споделени маси. " Искаме да има вкусна, съвременна храна и питиета. Идеята е хората да могат да си вземат каквото желаят - един кафе и сладкиш, различен сирене и вино, трети - готвена храна, и да могат да седнат дружно на общите маси ", споделя Еял Тахор.

От команията желаят да привлекат модерните и известни градски столични заведения - места като Motto и Spaghetti Kitchen, Manzo, Forno Cipollini, La Bottega, Mediterraneo, " 33 Гастронавти ", " Хлебар ", By The Way, Memento и други са измежду обектите, с които договарят.
Целта е да има най-малко десетина разнообразни заведения за хранене, с цел да имат посетителите богат избор. Те ще бъдат ситуирани на по 30 кв.м всяко, което е доста по-голямо пространство от общоприетите щандове в този момент, които са ситуирани на 10 кв.м.

На подземния етаж пък планът планува да има фермерски пазар. " Искаме да запазим традицията на пазара и да притеглим производители на качествени, занаятчийски храни, с цел да бъде същински фермерски пазар. Няма да е елементарно, тъй като в България тези производители са малко и дребни, само че ще опитаме ", споделя Еял Тахор.

На най-горния етаж ще има и други услуги - да вземем за пример съвременна бръснарница, цветарски магазин, книги, студио за татуировки. " Искаме Халите да станат едно живо, обществено място, каквито има и в други европейски градове и където и на туристите, и на софиянци да им е прелестно да прекарат няколко часа ", споделя и Стефан Косев, ръководещ сътрудник в Regent`s - мениджърското сдружение на обекта.

В новия си тип Халите ще работят от заран до късно вечер (от 10 до 24 ч.) и ще бъдат отворени за образуване и на събития, фестивали, празници и така нататък

Преобразяване

От компанията притежател ще създадат ремонт на общото пространство, като по тяхна преценка инвестицията ще е до 1 млн. лв.. Доколкото мястото е монумент на културата, те не могат да си разрешат забележителна реорганизация, само че въпреки всичко, видно и от визуализациите, концепцията е пространството да добие по-модерна стилистика.

Отделно всяко от заведенията ще би трябвало да се погрижи за построяването и визията на личния си обект. Самите представители на бизнеса са по-скоро положително настроени към концепцията, която съгласно тях има капацитет. Още повече че по думите на наематели в сегашните Хали нито видът на публиката сега, нито посещаемостта оправдават поддържането на обект там, изключително в случай че става дума за артикули отвън главната кошница.

Планът е ремонтът да започва през март, в случай че до тогава бъдат получени нужните разрешителни, изясни Стефан Косев. В този случай обновените Хали ще отворят в края на май или началото на юни. " Надяваме се в новия си тип Халите да се интегрират и към туристическия живот на града. В момента те са тъкмо по средата - зоната, в която туристите се движат, свършва тъкмо преди Халите, а оттова стартира един регион, който се смята за не изключително прелъстителен ", споделя дизайнерът Еял Тахор.

От друга страна обаче, регионът с пъстрата си етническа просвета е доста забавен от кулинарна позиция. Съвсем наоколо има достоверни заведения за хранене с турска, иракска и друга близкоизточна кухня, както и италиански, френски и корейски ресторант. А Халите в новия им тип могат да оказват помощ за спомагателното отваряне и облагородяване на региона. За Халите

В края на XIX век Столична община взема решение за построяването на затрупан пазар в София за продажбата на месни и млечни артикули, птици, риба и зеленчуци. За построяването на комерсиалното средище е несъмнено мястото на обширната дървена постройка в центъра на града, в която след Освобождението се изнасят театрални и циркови представления. Освен това регионът е един от най-оживените в София, като отсам минават главните транспортни пътища на града.

Строителството на Халите стартира през 1909 година по план на архитекта Наум Торбов и отваря порти през 1911 година, трансформирайки се в първия актуален затрупан пазар в България. Сградата е измежду емблематичните мостри на стила " неовизантика " в архитектурата от началото на XX в. Заради превъзходната си архитектура през 1955 година постройката получава статут на монумент на културата от национално значение.

През 1988 година Халите са затворени за реорганизация и обновяване, само че поради последвалите събития са открити още веднъж едвам през 2000 година Междувременно 75% от сдружението е добито от израелската строителна компания " Ащром ", а дял от 25% има Столична община. През 2010 година след дългогодишни разногласия двете страни се споразумяха за подмяна на терен в градинката до Руската черква, чийто притежател бе израелската компания, против каузи на общината в Халите. Така " Ащром " стана напълно притежател на закрития пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР