123456 Животновъди от цялата страна се събраха пред Министерския съвет,

...
123456 Животновъди от цялата страна се събраха пред Министерския съвет,
Коментари Харесай

Протестът на животновъдите се разрастна в антиправителствен

123456
Животновъди от цялата страна се събраха пред Министерския съвет, с цел да стачкуват против евтаназирането на животни в Странджа и ниските обезщетения. Към тях се причислиха и други протестиращи, недоволни от държавното управление, и всички желаеха оставка на премиера и кабинета

© Анелия Николова 123456 © Анелия Николова 123456 © Анелия Николова 123456 © Анелия Николова 123456 © Анелия Николова 123456 © Анелия Николова Още по тематиката
Земеделското министерство наема компания за стерилизация на инфектираните с чума стопанства

Корнелия Нинова разгласи ограниченията за незаконосъобразни и изиска Порожанов и Борисов да поемат отговорност
17 юли 2018
Мнения Daily - Избитите животни си имат имена

И още: Властта е в третия стадий на деградацията; Белият дом ще бъде декориран от същински тъпанар
17 юли 2018
Борисов прати Порожанов да потушава митингите на животновъдите

Те упорстват за повече обезщетения и да не се умъртвяват овце и кози, до момента в който не се потвърди несъмнено типът на болестта
14 юли 2018 Обявеният за през днешния ден по обед митинг в отбрана на животновъдите непринудено се разрастна до обща антиправителствена проява с присъединяване на хора с най-различни претенции. Първоначално той бе оповестен като акт на обществено неодобрение против политиката на земеделското министерство в региона на отглеждането на животни с съответен мотив умъртвяването на кози и овце в Странджанско поради болестта чума и ниската отплата. Много бързо обаче той се трансформира в гражданска позиция против държавното управление с апели за оставка на земеделския министър Румен Порожанов, а след това - и на премиера Бойко Борисов и целия Министерски съвет. Кабинетът освен беше освиркан звучно, само че беше изработен опит за продупчване на полицейската жива верига и за навлизане в постройката.

Началото трябваше да е в 12 часа пред Министерския съвет, тогава се събра и най-голямата навалица, като доста от протестиращите обявиха, че са употребявали обедната си отмора, с цел да дойдат. Тогава се усети и най-силно разнопосочността на митинга. Едновременно се чуваха приканвания за нападателно нахлуване в Министерски съвет, както и опити митингът да се укроти и да премине спокойно, защитавайки полицейските чиновници, които " единствено си правят работата ".

Различни претенции

Докато в единия завършек на митинга се палеха овчи кожи и се изливаше мляко, в другия се развяваха знамената на Воински съюз " Васил Левски ", който отбелязваше годишнината от рождението на Апостола. Присъединиха се протестиращи против ниския стандарт на живот в страната и политиката за прогонване на младите в чужбина, поддръжници на Николай Колев – Босия, който е в гладна стачка към този момент 36 дни, както и майки на деца с увреждания, които са в непрестанен митинг от много време. Сред протестиращите имаше и съперници на утвърждението на Истанбулската спогодба - идната седмица се чака Конституционният съд (КС) да се произнесе по сходството на конвенцията с българската конституция, а Конституционен съд се обитава в постройката на Министерския съвет.

Анкета на " Капитал " измежду протестиращите сподели, че доста от тези, които поддържат животновъдите, не са в положение да посочат съответни претенции. От своя страна самите животновъди слагат проблеми, които надалеч надвишават съответния мотив за митинга - болестта в Странджанско и методът, по който управляващите постановат ограничения против нейното разпространяване.

Любен Николов от Петрич съобщи, че е пристигнал да отбрани персоналния си занаят. Макар неговите стада да не са наоколо до огнищата на чума, Николов е безапелационен, че съществува двоен стандарт за животновъдите у нас и в Европейския съюз: " ние се движим с магаре, а те се движат със аероплан ". Неговите претенции са за по-висока изкупна цена за козето и овчето мляко, за " да сме на еднакъв старт с всички европейци ". Според Николов административната система утежнява работата на земеделците, вместо да им оказва помощ, по тази причина той насочва апел към земеделския министър Румен Порожанов да слезе " долу в калта ".

Петър Цветанов е от тези, които " поддържат протестиращите ", тъй като счита, че реакцията на Министерството на земеделието за справяне с казуса с чумата не е съответна. Случващото се сега той дефинира като " съвсем никакви действителни дейности от страна на ръководещите и харчене на пари ". И на този митинг чувството за липса на действителна, достоверна информация за казуса с евтаназията на животни в Странджанско се оказва главната причина за пласирането на всевъзможни тайни теории за какво животните се убиват, без да се потвърди, че в действителност са заболели. Ина Лалчева, пристигнала да поддържа животновъдите, разяснява, че " не могат да се избиват цели стада здрави животни в случай, че има и други способи като карантина ". И въпреки че сами признават, че не разполагат с достоверна информация, хората са единомислещи, че " безхаберието е минало всевъзможни граници ", а " убивайки отглеждането на животни [властимащите] убиват цяла България ".

Виолета Илиева, от Врачанския край, съобщи, че е пристигнала в София, с цел да стачкува за цялостното развиване на бранша, защото съгласно нея липсва работеща тактика на управляващите. В същото време Асоциацията на козевъдите и овцевъдите в Русе е създала проекти за развиването на бранша, споделя тя.

Повечето, заинтригувани от казуса със стадата в Странджа, декларират, че гласуваните компенсации не са задоволителни и оповестиха евтаназията на животните за " геноцид на българския народ ".

Всички против властта

Други протестиращи показаха необятна палитра от виновници - и премиера Бойко Борисов, и кабинета, и Министерството на земеделието, синдикатите, и, несъмнено, Европейския съюз.

Сред протестиращите имаше хора от всички краища на България, само че впечатляваше наличието на доста младежи - студенти и възпитаници, също бяха вдигнали знамената и държаха постери, само че като цяло отказваха коментар. Александрина е пристигнала на митинга в отбрана на животновъдите в Странджа, тъй като " чух че цялото това е за бежанци да дойдат там и не мислим, че това е ок ", базира се тя на чутото по малкия екран и прочетеното в интернет. А от ухо на ухо на митинга се пласира поредна тайна доктрина – заразяването с чума е преднамерено и е част от проекта на Ангела Меркел за изпразване на Странджа, с цел да се освободи място за мигрантите.

Малките диалози и обмяната на персонални отзиви не заглушиха микрофоните и нахъсването на протестиращите против властта. Посланията са против провокациите и изрично отказване, че митингът е проведен, в противен случай – хората се събрали първоначално в поддръжка на животновъдите, само че след това всичко се разраснало. От претенции за по-добра отплата за убитите животни, през претенции за по-добри изкупни цени за козе и овче мляко, протестиращите най-после се сплотиха към желанието си министър председателят Бойко Борисов да слезе при тях и да беседва с натрупалата се навалица.

Вместо това в ранния следобяд от Министерския съвет разпространиха прессъобщение, че след среща на министър Порожанов с представители на протестиращите животновъди, министър председателят е освободил от служба зам. министърът на земеделието Цветан Димитров. и е наредил отстраняването на още трима чиновници от ведомството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР