12345 Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип © Направление

...
12345 Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип © Направление
Коментари Харесай

Театър "Сфумато" в София ще търси 12 млн. лв. за нова сграда

12345
Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип

© Направление 12345
Сградата на театъра е строена през 30-те години на предишния век

© Десислава Лещарска 12345
Част от дърветата зад " Сфумато " ще бъдат отстранени, тъй като попадат в строителното леке на новата постройка

© Десислава Лещарска 12345
Общественото разискване мина при мощен интерес и цялостна зала

© Десислава Лещарска 12345
Театрална работилница " Сфумато " е учредена през 1989 година

© Wikipedia Още по тематиката
Центърът на София – в какво се трансформират фантазиите

Конкурсът за нов образ на центъра от 2015 година беше съпроводен със кавги и преработван във времето
12 окт 2018
" Сатирата " поставя завършек на коленните изтезания за феновете
от Дневник,30 сеп 2018
Пловдив 2019: Инфраструктура липсва, концепцията необратимо се отдалечава от първичната концепция
от Дневник,12 юли 2018
Започва петмесечен ремонт на оживената ул. " Граф Игнатиев " в София
от Дневник,7 май 2018
Дворецът на културата ще е подготвен за европредседателството до 15 декември
от Дневник,17 окт 2017
Народният спектакъл посреща сезона с 6 министър председатели и освежен салон, само че без основен режисьор
от Дневник,13 сеп 2017
Как ще се промени центърът на София

През идващите години постройките в сърцето на града ще станат по-високи, а старите къщи и празните имоти - по-малко. При мъдро ръководство на града резултатът може да е добър
25 авг 2017
Има ли място за старите къщи

Пет истории за здания от предишния век, които търсят мястото си в настоящия
25 авг 2017
Летните представления на властта

Крие ли се нещо зад неочакваната активизация на ръководещите по всевъзможни тематики - от тол-системата и Слънчев бряг, до " Цанков камък "
15 авг 2017 Театър " Сфумато " в столичния парк " Заимов " да се реалокира в нова, мултифункционална постройка за модерно изкуство - за това мечтаят от десетилетие основателите на различната театрална работилница, режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Проектът дълги години се спъваше в бюрократичната машина на Столична община и не съумя да се осъществя като публично-частен, каквато беше първичната концепция. От 2012 година той е част от Интегрирания проект за градско развиване на София и има право на европейско финансиране по стратегия " Региони в напредък ". За новата постройка на спектакъл " Сфумато " има подготвени абстрактен и механически планове и планове за възможната й цена - 12 млн. лева На пътят й през 2018 година обаче застава недоверието на жителите на кв. " Оборище ".

Второ публично разискване на плана за " Преустройство и реорганизация на театрална работилница " Сфумато " се състоя в сряда при огромен интерес и висок градус на полемиката. Участниците се разделиха на два лагера - такива, които приветстват построяването на нова постройка и облагородяване на прилежащия терен в парка " Заимов ", и такива, за които планът е грандомански и съдбовен за част от зеленината в региона.

Съдбата на двайсетина дървета, които попадат в строителното леке на новата постройка, застана в основата на рецензиите против театъра. Част от тях ще бъдат отстранени: съгласно проектантите става въпрос за дървета в неприятно положение, " самонастанили се " джанки и такива, които ще бъдат преместени на ново място. Предвидено е и обезщетително озеленяване, зелен покрив и облагородяване на парка. Това не успокои локалните поданици - част от тях внесоха подписка против плана - поради плануваната сеч и поради мащабите на новата постройка. Съмненията, че ще се секат здрави дървета, са и повода техническият план повече от година да отлежава в Комисията по околна среда в Столична община.

Новият дом на " Сфумато "

Проектът, направен след конкурс от арх. Миряна Йорданова и екип, планува нова постройка да размени в този момент съществуващата сграда, строена през 30-те години на предишния век. Първоначалното й предопределение е било минерална баня, след което Столична община я оставя да пустее години наред. В интервала 2001-2004 някогашната баня е преустроена за потребностите на спектакъл " Сфумато " благодарение на спонсори, Министерство на финансите и Министерство на културата. Към днешна дата обаче постройката е " амортизирана и извънредно незадоволителна за развиването на театъра ", показват проектантите. Новата постройка ще е към с 6000 кв. м. разгъната застроена повърхност, на три етажа, с озеленяване на покрива и 40% озеленяване на площта на терена, който е към 4600 кв. м.

Театърът ще има два входа - откъм ул. " Силистра " и откъм бул. " Янко Сакъзов ", като през фоайето ще се минава свободно. Това ще направи налични плануваните в плана изложба, център за театрално изкуство и детски ъгъл. Ще има мултифункционална сцена с 220 места, 2 репетиционни, работилница за декори и костюми, хранилища, под земята паркинг с 30 места за потребностите на театъра, ресторант, 11 гримьорни със спални, командна зала и други

В строителното леке попадат 21 дървета - джанки, бъз, черница, явор, явен и други Според проектантския екип 10 от тях са в неприятно положение или починали, 2 шестила и 4 лъжекипариси ще бъдат преместени, а за две джанки и един планински явен има искане за премахване.

Дискусията

" Роден съм в този квартал, тези дървета ги помня, когато ги садихме, те са на моите години ", разяснява Михаил Висонов по време на второто публично разискване. Той попита проектантите дали плануват хотелска част и дали тя ще се отдава на хора, които не са свързани с постановките. Друг жител - Петър Добчев, изрази терзания поради близостта на новата постройка с спектакъл " София ". " Отчетено ли е, че може да се получи съвсем сливане на двете здания и надлежно паркът да не наподобява на парк, а на група от здания ", попита той. Трети се интересуваше от цената и от кое място ще се намерят пари, а четвърти - къде ще се паркира.

" Тази мълва за хотел се носи, откогато приказваме за този план. Това са гримьорни ", стартира с отговорите проф. Иван Добчев, един от основателите на " Сфумато " и част от проектантския екип в частта " Сценография ". " В целия съвременен свят, били сме на фестивали със спектакли на " Сфумато ", гримьорните на театрите, които одобряват трупи, са пригодени актьорите там и да преспиват, да почиват. Това е значимо, тъй като това са пари за хотели. По-евтино е и е по-удобно ", изясни той. На мнения от публиката, че в постановките на " Сфумато " нормално играят по 4-5 индивида, Маргарита Младенова, другият съосновател на работилницата, отговори: " Раборим със 180 артисти на сезон, имаме по 24-25 представления месечно, а имаме две мухлясали гримьорни ". Тя предложи персонално да ги покаже на заинтригуваните. Ще се строи нова постройка, по-голяма, с по-голяма сцена и ще се слагат по-големи постановки, обясниха създателите. Парите, изясни Младенова - сред 10 и 12 милиона, ще дойдат по линия на европейско финансиране. " Проектът е формиран преди 10 години, имаше подготвеност от бизнеса да го финансира, само че заради тромавост и бавене и съмнения, безусловно неоснователни, това не се случи ", сподели още тя.

Ръководителят на проектантския екип арх. Миряна Йорданова изясни за паркирането по този начин: " Централна градска част ще се развива като зона за пешеходци, не за коли. Дестинацията е наоколо до трамваи, рейсове, метро, наоколо има общински паркинг ".

А на рецензиите за мащабите на новата постройка проф. Добчев отговори: " Сигурно малко хора знаят, че Сатриричният спектакъл е било котелно помещение, парното на квартала. То е преустроено, не е строено за спектакъл и надлежно има ужасно доста недостатъци. Театър " Българска войска " е бивше кино, хубаво кино с хубави балкони, само че сцената е пъклен плитка, декорите се внасят и изнасят през салона. Такива пристроени, пригодени са съвсем всички театри. Ние желаеме да създадем една сцена, каквато няма в България, която е европейска, на международно равнище. Всеки, който пристигна от чужбина и играе тук - да не се срамим. От 60-те години, когато е строен спектакъл " София ", не е строено нищо за спектакъл. Построиха се ужасно доста молове, какви ли не дивотии, арени, само че спектакъл не се строи, извънредно време е да се преборим и да построим един. Затова имаме опция, имаме поддръжка на европейските фондове ".

На висок звук

Въпреки опцията всеки да се изкаже и да получи обстоен отговор, полемиката не мина напълно безпрепятствено и имаше подвиквания и остри мнения. " Актьорите се оплакват от ниски заплати, че парите не им стигат. Това не е ли гуляй по време на чума - да се вършат грандиозни, сталински планове ", провикна се човек от публиката, показал се като Папукчиев. " Това, което тука ще се прави и в Китай не са го създали ", съобщи той. Друга дама разгласи, че планът е " кражба на публични пари и територия ".

" Живея на прилежащия ъгъл, познавам постройката още откогато беше баня. След това я познавам като един кимизарник, цялостен с наркомани. След това видяхме какви старания се поставиха за това, което е. Аз и моето семейство поддържаме изцяло този план. Това е една прелестна самодейност, откъдето можете, вземете пари! ", отбрани плана Валентина Генева. Подкрепа показаха още доста хора от квартала и от прилежащи културни институции като Музикалната академия да вземем за пример.

След разискването следва да се приготвят протоколи и да се съберат мнения от всички заинтригувани страни. След това топката е в полето на общината: тя би трябвало да реши дали ще даде зелена светлина на плана в този тип или ще упорства за смяна. Театър " Сфумато "
Театрална работилница " Сфумато " е учредена през 1989 година от режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев като опция на обичайните софийски театри. Набляга на така наречен стратегии (няколкогодишен разбор на творчеството на избран автор) вместо на репертоар - обособени пиеси от разнообразни създатели на правилото " за всекиго по нещо ". Пример за сфуматовските " стратегии " са серията представления по Чехов, Йовков, Радичков, Достоевски, Стриндберг и други Театралната работилница няма лична натрупа, само че в спектаклите ѝ постоянно вземат участие едни и същи артисти.
От май 2004 година се намира на ул. " Димитър Греков " 2 (на гърба на спектакъл " София " и напълно покрай Малък градски спектакъл " Зад канала " ), в реставрираната постройка на тогавашната баня " Подуене ". В преустройството на банята за потребностите на " Сфумато " вземат участие както самата театрална работилница, по този начин и Министерство на финансите, Министерство на културата и корпоративни спонсори от България и чужбина. Театърът разполага с огромна зала с 120 места и с камерна зала с 40 места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР