12345 Кадър от едноименния сериал 12345 12345 12345 12345 На

...
12345 Кадър от едноименния сериал 12345 12345 12345 12345 На
Коментари Харесай

Забранената книга

12345
Кадър от едноименния сериал

12345 12345 12345 12345 На 22 юни от испанското издателство Libros del KO се обаждат първо на своята печатница, с цел да поръчат единадесетото издание на книгата Farina, а по-късно на създателя, испанският публицист Начо Каретеро, с новината, че съдът е вдигнал траялата четири месеца цялостна възбрана за разпространяване на територията на Испания във всичките й формати.

В дните преди 22 февруари 2018 година издадената през септември 2015 година книга Farina на Каретеро оглави листата с бестселъри в Испания и се изстреля до номер едно по продажби в Amazon (в пикови моменти се продават по 10 бройки в минута). Огромният интерес е подбуден от невиждана за повече от десетилетие мярка на испански съд, а точно конфискация на книгата от тази дата нататък. Farina (в превод от галисийски език " брашно ", произнася се " фариня " и на диалект се употребява като синоним на кокаин) е журналистическо следствие за трафика на опиати в самостоятелната област Галисия (Североизточна Испания) през 80-те и 90-те години на ХХ век, когато " 80 % от кокаина в Европа навлиза през крайбрежията на Галисия ", споделят издателите на книгата, Libros del KO.

Превантивната мярка за конфискация е взета след обвиняване към създателя и издателите от страна на Хосе Алфредо Беа Гондар, някогашен кмет на селището О Грове в Галисия. Искът му е за клюка и засегнатост поради споменаването му като участник в интервенция по разтоварване на дрога. Конфискацията на Farina става ефикасна, откакто той внася желаната му от съда гаранция от 10 000 евро. След това издателят носи отговорност самичък да изтегли книгата си от пазара във всички формати.

" През последните няколко години за нас книгата е главен източник на средства. Забраната за продажба нанася съществени вреди на дребното ни без значение издателство и все пак не считаме да се отхвърляме от постоянно рискованите си оферти, тъй като сме уверени че само културата е в положение да се пребори с отстъплението на полето на свободата на словото ", споделя за " Капитал " Емилио Санчес от издателство Libros del KO.

Беа Гондар настояваше за половин милион евро отплата за уронване на достойнството и достолепието му. Всъщност той е наказан за упоменатите в следствието събития, след което е оправдан, когато един от основните очевидци по делото се отхвърля от думите си. По-късно Беа въпреки всичко е наказан на четири години затвор по други обвинявания, измежду които пране на наркопари. " Конфискацията на книгата е рискова мярка, която не беше прилагана в Испания повече от десетилетие. Това е книга, която почива на прецизна работа с документи. 368 страници, в които се загатват 322 персонални имена ", споделят издателите.

На 28 март един от главните телевизионни канали в Испания - Antena 3, направи специфична премиера в най-гледането време с неокончателната версия на първи епизод от сериала Farina по книгата на Начо Каретеро, който взе участие и в написването на сюжета. Филмът се трансформира в безспорен водач по гледаемост с близо 3,4 милиона фенове и 21.5% от аудиторията. Създаването на сериала (продукция на Artesmedia Television и Bambu Priducciones) е резултат от интереса към самата книга. Заради шумната социална и медийна реакция Antena 3 реши да пусне пилотната серия по-рано от плануваното. Десетте излъчени епизода резервират първичния интерес и се трансформират в едно от телевизионните събития на сезона.
Както продуцентите, по този начин и издателите на книгата признават, че в известна степен са облагодетелствани от непредвидената за тях маркетингова и медийна акция към " неразрешената " книга. От Libros del KO обаче споделят, че невъзможността да продават книгата, до момента в който се излъчва сериалът, е едно от най-големите разочарования за едно издателство. Създаденото преди седем години малко без значение издателство разгласява най-вече млади публицисти и Farina с 10 издания и тридесет хиляди продадени бройки е главният им източник на приходи. Дори по време на възбраната книгата се оферираше в Amazon от няколко самостоятелни продавачи на цени към 100 евро.

В средата на март Сдружението на книгоразпространителите Librerias de Madrid, което абсолютно застана зад създателя и издателите на Farina, стартира уеб страницата www.findingfarina.com. На него специфична стратегия намира и оцветява в жълто една по една всичките 80 000 думи на Farina в наличието на най-известната испаноезична книга, " Дон Кихот " на Сервантес. " Срещу вятърните мелници и цензурата от минали столетия книгите живеят в независимост ", споделиха от сдружението. Съдът обаче затвори уеб страницата и им забрани сходни начинания. На " неразрешения " уебсайт сега Сервантес е изобразен със зачеркната с жълто уста.

От Libros del KO не съумяват да продават книгата по време на двата най-големи панаира на книгата, тези в Мадрид и Барселона. В същото време малко преди анулацията на решението на испанския съд Начо Каретеро към този момент представяше Farina в Португалия. В момента към този момент вървят договаряния за издаването на още десетина непознати езици. Веднага след повдигането на възбраната на испанския пазар се появиха и преводи на другите публични езици - галисийски и каталунски. Нови малките екрани също са показали интерес да купят правата на книгата. А спечелилите делото издатели не изключват и да отвърнат на удара с нов правосъден иск.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР