12345 Георги Филипов © Цветелина Белутова 12345 © Цветелина Белутова

...
12345 Георги Филипов © Цветелина Белутова 12345 © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

Георги Филипов, "Фортекс Нутрасютикалс": Успешният бизнес е невъзможен без идеи и нови инвестиции

12345
Георги Филипов

© Цветелина Белутова 12345 © Цветелина Белутова 12345 © Цветелина Белутова 12345 12345 Съдържание за " Фортекс Нутрасютикалс " " Фортекс Нутрасютикалс " е един от водещите производители на хранителни добавки в България. Компанията концентрира активността си върху естествените субстанции и тяхната биологически оптималната съгласуемост с човешкия организъм. Подходът, който употребява за основаването на всеки артикул, е реформаторски и с оптимален резултат за крайния консуматор.

" Фортекс Нутрасютикалс " съществува от 2007 година, само че притежателите й Георги Филипов и Иван Стефанов стартират бизнес с хранителни добавки през 2004 година през друга компания. През 2012 година те отварят първата си фабрика в столичния квартал " Суходол ", фокусирана върху производството на медикаменти и сертифицирана по GMP, а при започване на тази година заработва и втората – напълно за хранителни добавки. За 10 години личният състав на компанията пораства от 14 на 105 души, като екипът се състои от най-вече от младежи с магистърски степени в региона на фармацията, маркетинга, инженерните науки.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. С милион и двеста хиляди опаковки за вътрешния пазар и експорт на повече от два милиона опаковки за разнообразни страни компанията е един от водещите производители на хранителни добавки в България.

За развиването на " Фортекс Нутрасютикалс " през годините и задачите, които си слага, беседваме с Георги Филипов – шеф и мажоритарен притежател на компанията.

Фотограф: Цветелина Белутова Фирмата има документи за регистрация на Интегрирана система за ръководство на качеството и сигурността на питателните артикули, в сходство с ISO 9001:2015, ISO 22000:2005 и HACCP в сходство с разпоредбите и условията на интернационалния стандарт ISO:IEC 17021:2011, разпоредбите за сертификация на Intertek и под акредитацията на Службата по акредитация на Англия (UKAS). Притежава документ GMP за произвеждане на лекарствени артикули. Как " Фортекс Нутрасютикалс " съумя да се подреди измежду водещите български производители на хранителни добавки?

Започнахме през 2004 година и от този момент работим непрекъснато и настъпателно. Когато стартирахме, към този момент имаше добре проведен и структуриран бизнес с хранителни добавки и множеството сътрудници смятаха, че или е късно, или прекомерно мъчно да се стъпи на този пазар. Дори е имало моменти, когато самите ние не сме вярвали, че можем да стигнем толкоз надалеч. Но е реалност, че в границите на 14 години успяхме да създадем две индустриални площадки, едната от които е сертифицирана за произвеждане на медикаменти, и безусловно независимо да изградим всичко. Вече имаме и осем регистрирани лекарствени препарата в България.

Какво е портфолиото на компанията и какъв брой типа артикули оферирате на българския пазар?

Основният ни бизнес е с хранителни добавки. Разполагаме с много богато портфолио. За вътрешния пазар имаме над 105 продуктови кода, като най-условно всички произведения са разграничени в три групи. Предлагаме премиални хранителни добавки " Лайф формула " и по-икономичен техен вид – серията " Витамикс ". Двете серии са подчинени на линейното брандиране, само че множеството ни артикули имат обособени марки, да вземем за пример пробиотиците ни се назовават " Пробиен ".

Много горди сме с обстоятелството, че съгласно формалната статистика IMS сме трети в България измежду производителите на хранителни добавки. Според нас това е огромно достижение, защото водещите компании са международни компании. Като производители на пробиотици сме може би преди всичко.

Фотограф: Цветелина Белутова

Как се подсигурява качеството на създаваните артикули?

Разполагаме с две доста съвременни лаборатории. Едната е химическа – в нея се реализират входящ надзор и надзор на всички стадии на производството на изделието, както и настрана тестване на крайния артикул. Целта е да осигурим качеството да бъде едно и също постоянно. Другата е микробиологична лаборатория, с която работим за попречване на разнообразни типове замърсявания. Изградили сме сериозна система от правила и процедури и на процедура произвеждаме даже и питателните артикули при същите условия, които се изискват от GMP (стандарт за добра индустриална практика) за лекарствените артикули. По този метод на всеки стадий от производството – от суровината до крайния артикул, се прави инспекция, тъй че да сме сигурни в качеството на изделието. Отне ни може би 12 години да структурираме портфолиото си такова, каквото е през днешния ден. В момента осъществяваме милион и двеста хиляди опаковки на вътрешния пазар и изнасяме повече от два милиона опаковки за разнообразни страни.

Къде отвън България изнасяте своите артикули?

Имаме много разнороден вид клиенти. Изнасяли сме своя продукция в Англия, Малта, Гърция, Кипър, прибалтийските републики, Русия, Украйна, Грузия, Азербайджан. Работим също и с арабските страни – Катар, Ирак, Ливан. През тази година започнахме да работим и с Далечния изток – Виетнам и Монголия, които са малко особени и по-трудни пазари за нас поради другия климат, който постанова да взимаме съществени ограничения за по-добра отбрана на продуктите. Разполагаме с нужните камери, както и тестваме продуктите за разнообразни климатични зони, с цел да сме сигурни в качеството, само че и да не компрометираме марката на пазара.

Отне ни може би 12 години да структурираме портфолиото си такова, каквото е през днешния ден. В момента осъществяваме милион и двеста хиляди опаковки на вътрешния пазар и изнасяме повече от два милиона опаковки за разнообразни страни.

Какви новаторски иновативни решения оферирате?

Постоянно се опитваме да предлагаме нови неща. Например взехме решение, че би трябвало да създадем нашите артикули за деца по-атрактивни, с цел да ги одобряват по-лесно, по тази причина създадохме пробиотици в дъвчащи форми и във тип на желирани мечета. Това е нещо друго, което съвсем никой не прави в България. Закупихме и машина, която прави течни стик-пакове – сиропни форми в монодози, с цел да се употребяват по-лесно. Имаме и още доста други хрумвания. Най-новата ни такава е да стартираме да произвеждаме двуфазни таблети – решение за моментите, в които е нужно едно нещо да работи по-бързо, а друго – по-бавно. Подобни таблети от два пласта към момента никой не прави на нашия пазар. За дребния пазар е належащо да имаш някаква иновация, да си друг, с цел да можеш да растеш. Опитваме се продуктите, които произвеждаме, да дават в допълнение преимущество, качество и лесна приложимост за крайния клиент и на тази основа да градим пазарната си позиция.

Изключително значимо за нас е тази компания да пораства – колкото по-бързо, толкоз по-добре. Затова залагаме на нови форми – като да вземем за пример здравна козметика, разновидности на течни и полутечни артикули, тъй че да имаме повече разнообразни произведения, повече благоприятни условия за съчетание, по-добре да обслужваме клиентите си. Още по тематиката
Работим с хора, които имат мотивация да учат и да се развиват

Благовест Гашевски, управител произвеждане на " Фортекс Нутрасютикалс " споделя за свободните позиции и изискванията на работа в компанията
21 ное 2018
Фабрика за хранителни добавки в " Суходол " към този момент ще създава и медикаменти

Инвестицията на компанията Fortex в новата индустриална мощ в София е 5 млн. лева
15 юли 2015
Здраве от Суходол за Москва

Най-новият фармацевтичен цех в София ще изнася продуктите си на Изток
19 фев 2013

Каква е вашата тактика за по-нататъшно развиване на компанията? Предвиждате ли нови вложения и в какви действия?

Без хрумвания и нови вложения сполучливият бизнес е неосъществим. Ако ние не растем, някой различен ще го прави вместо нас, а ние ще изоставаме и по този начин ще губим запаси за развиване и нововъведения. Може би даже ще бъдем погълнати или унищожени на този пазар. Изключително значимо за нас е тази компания да пораства – колкото по-бързо, толкоз по-добре. Затова залагаме на нови форми – като да вземем за пример здравна козметика, разновидности на течни и полутечни артикули, тъй че да имаме повече разнообразни произведения, повече благоприятни условия за съчетание, по-добре да обслужваме клиентите си.

Две трети от нашите артикули излизат за трети лица – ние произвеждаме за някого, било то под негова марка, с негова рецептура или с наша рецептура за различен пазар. На процедура работим, помагайки и на другите да са конкурентни на техните пазари. Оттук произлиза и тактиката на компанията – да се опитаме да растем на пазарите, на които сме стъпили отвън страната, в това време да се опитаме да намерим и нови клиенти на нови пазари.

Мисля, че този бизнес има огромно бъдеще в Африка, защото доста страни на този континент са нови и неразвити пазари и ще би трябвало да преминат през естествения цикъл – импорт, развиване и едвам тогава ще стигнат до естествените структури до произвеждане. Така че ние гледаме към тези пазари, участваме на разнообразни изложби в чужбина, опитваме са да намираме подобаващи клиенти. Традиционно участваме на фарма ревюто CPhI, което се организира всяка година в Мадрид, Барселона или Франкфурт. Може би сме една от българските компании, които са взели участие най-вече пъти на ревюто Vitafoods в Женева – значим конгрес за бизнеса с хранителни добавки, и на процедура присъстваме от самото основаване на това събитие.

Със сигурност ще влагаме в още производства. В нашия бизнес има доста разнообразни форми. Много постоянно хората си мислят, че в една фабрика за медикаменти може да се създава всичко, само че това надалеч не е по този начин. Една фабрика за медикаменти може да бъде за таблети или за капсули и таблети, напълно настрана нещо е производството на гелове, на инфузионни разтвори, на ампули, на меки капсули. Съществуват доста лекарствени форми и всяка се прави в друг вид цех. Има доста провокации пред нашия бизнес, само че в случай че желаеме да сме гъвкави и сполучливи, би трябвало да продължаваме да влагаме.

Според вашите наблюдения българинът има ли добра здравна просвета за лекуване и предварителна защита на болести въз основата на естествени екстракти?

Имаше интервал сред 2000 и 2008 година, когато този пазар беше релативно безреден, само че със влизането на България в Европейски Съюз бизнесът с хранителни добавки се подчини на няколко регламента, които задоволително мощно контролират какво и по какъв начин може да се прави, с какво качество. В същото време през медиите, интернет, профилирани конгреси, групи по ползи българинът стартира да се образова и да търси информация. В началото отделяхме средства, с цел да разбираем изгодата и съставките на новите ни артикули, и по този метод също участвахме в процеса на осведоменост на потребителите. Но в този момент тази информация към този момент е смляна, възприета е от обществото, доста от екстрактите и минералите се употребяват задоволително дълго време. И в случай че преди години това трябваше да се споделя, в този момент хората са доста по-наясно. Или пък в случай че не са, събират информация от доста разнообразни източници, до момента в който не се убедят, че продуктът ще им донесе изгоди за здравето.

Всички артикули на компанията са на http://fortex.bg
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР