1234 Сред първите 30 фирми попадат осем, които се занимават

...
1234 Сред първите 30 фирми попадат осем, които се занимават
Коментари Харесай

Най-големите строителни компании: На магистралата на поръчките

1234
Сред първите 30 компании попадат осем, които се занимават единствено с високо строителство

© Надежда Чипева 1234
Приходите на държавната " Автомагистрали " порастват с 45%, като се чака да се изкачва в класацията след налятата инжекция от бюджета от над 1 милиарда лева за дотъкмяване на " Хемус "

© Надежда Чипева 1234 © Надежда Чипева 1234 © Юлия Лазарова Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Четири групи са " абонирани " за строителния връх: " Трейс груп холд ", ГБС, " Джи Пи груп " и " Хидрострой ".Повече строители на офиси, жилища, хранилища и така нататък влизат в класацията, даже покрай челото й. Една добра година, оптимизъм, растеж - това са отзивите на първенците в строителния бранш за положението на сектора. С нарастването на частните вложения и взрива на публични поръчки за инфраструктура порастват и оборотите на сдруженията в бранша. Близо 28% са пораснали оборотите на 30-те най-големи строителни компании по доходи, като на върха остават познатите имена - " Трейс груп холд ", ГБС, " Джи Пи груп ", " Хидрострой ", като леко се разместват по отношение на 2017 година За разлика от миналата в този момент в класацията фирмите, които работят през няколко сдружения, са с консолидирани данни, в случай че са ги дали. Изброените четири строителни групи имат гигантския оборот 1.2 милиарда лева

В топ 10 се прокрадват и компании, които стоят надалеч от държавните търгове за стотици милиони и разчитат главно на огромни планове във високото или индустриалното строителство. Но в общата ранглиста това едвам са осем сдружения, т.е. в този сегмент за разлика от инфраструктурата конкуренцията е разпръсната и офиси, жилища, фабрики се строят от десетки компании. При тях обаче показаните маржове на облага са много по-високи. Иначе общата картина е, че от строителство рядко се губи (само две от 30 компании в класацията са на загуба), само че заявените облаги не са огромни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен че бизнесът главно се дава от страната, към този момент трайно в подреждането участва и една държавна компания - " Автомагистрали ", която с непосредствено подадената задача да довърши " Хемус " евентуално в околните години ще се озове служебно на върха в класацията.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Фаза нагоре

По предварителни данни създадената продукция в строителния бранш за 2018 година е на обща стойност 14.8 милиарда лева, което по отношение на 2017 година е растеж над 10%, сочат данни на Камарата на строителите в България от началото на годината. Според отчет на организацията за деветмесечието на 2018 година и сградното, и инженерното строителство порастват по отношение на миналата година. Предварителните цифри сочеха, че създадената продукция в строителството за деветмесечието на 2018 година е на обща стойност 9.77 милиарда лева изпълнени обекти, като по отношение на деветмесечието на 2017 година се усилва с 10.4%.

Стойността на оповестените поръчки и на подписаните контракти на най-големите инфраструктурни възложители - Агенция " Пътна инфраструктуктура " и Национална компания " Железопътна инфраструктура ", се усилва. Освен това вървят и огромните търгове във ВиК бранша, само че при тях има закъснение с усвояването. От оперативна стратегия " Околна среда " за водни планове са планувани 2.4 милиарда лева общо.

Високото строителство също пораства като размери. По данни на Национален статистически институт разгъната повърхност на започнатото жилищно строителство да вземем за пример се е нараснала през 2018 година по отношение на миналата със 71%. Има и проблеми обаче като неналичието на качествени фрагменти - както висококвалифицирани, по този начин и служащи.

Обичайните обвинени

Тази година на база на консолидирания доклад на върха е " Трейс груп холд ", като по този начин измества " Джи Пи груп ", която две години поред оглавяваше класацията. Приходите на " Трейс " порастват умерено - с 11.5%, само че пък облагата им - с над 50%. От отговорите на компанията излиза наяве, че главният източник на оборот е построяването на третия лъч на метрото в София, като те дават отговор за секторите при моста " Чавдар ", при бул. " Владимир Вазов ", на " Орлов мост " и при " Овча купел ". " Строителството на първите три метростанции и стоманен път сред тях стартира при започване на 2016 година и ще завърши през есента на 2019 година, а тези на " Овча купел " ще бъдат приключени през първата половина на 2020 година ", споделят от компанията. Групата претърпя репутационен трус през предходната година поради ремонта на пътя до Своге, където рейс катастрофира и имаше доста жертви.

В портфейла на холдинга има и няколко по-малки плана. През 2018 година са приключили предварително и обходния път на Ахелой за 23.2 млн. лева В началото на 2019 година компанията завърши и реконструкцията на надлез над жп линията и бул. " Славянски " в Стара Загора за над 5 млн. лева Тази година холдингът приключи и права от автомагистрала в Сърбия сред тунел " Предеяне " и Царичина котловина, дълга 4.75 км. През лятото би трябвало да приключат и жп правата сред Скутаре и Оризово, дълга 26 км, за 70 млн. лева " Предстои стартирането на огромен капиталов план в региона на високото строителство ", споделиха от компанията, като не прецизираха какъв е тъкмо.

С консолидирания си доклад групата на холдинга " Главболгарстрой " попада на второ място, като техният оборот е 273 млн.лв. Ръстът е към 14%, само че облагата се свива с към 30%. Постъпленията имат няколко съществени източника: завършването на права от автомагистрала " Струма " сред Кресна и Сандански за 281 млн. лева, на директния газопровод до Турция, както и на ремонтите на уреди по " Хемус ". Бумът в сградното строителство също носи напредък. " Специално за най-голямото ни дъщерно сдружение, което е " Главболгарстрой " АД, през 2018 година 72% от обектите ни са от частни вложители, в което влизат и едни скромни 7% наши лични капиталови планове. Преди рецесията, в последните 9-10 години, не сме имали подобен висок % частни планове, което и нас ни радва ", изясни напролет пред " Капитал " председставителя на надзорния съвет на холдинга Калин Пешов. Групата работи и по заводите на " Биовет " - в Пещера и в Разград.

Възходът на ГБС при държавните поръчки се ускори тази година: ще строят връзката на Околовръстното шосе в София с Южната дъга за 142 млн. лева и започнаха градежа на автомагистрала " Европа " сред Драгоман и Сливница за още над 117 млн. лева

" Развитието на строителния отрасъл в България е осезаемо ", споделя Николай Пашов, изпълнителен шеф на " Хидрострой ". Компанията регистрира незабравим растеж - 85% по отношение на 2017 година, като оборотът стига до над 265 млн. лева Сред огромните й планове е сектор на " Хемус " от Ябланица до Боаза за 54.9 млн. лева, като построяването ще завърши тази есен. Пашов посочи, че са приключили водоснабдителна система в община Шуто Оризари край Скопие, Северна Македония. Освен това работят по редица водни планове, измежду които пречиствателната станция за отпадни води в Златни пясъци и ВиК мрежата на Добрич. От частните си планове Пашов цитира като приключени жилищния комплекс " Лабиринт " във Варна и реконструкцията на хотел " Астория " в Златни пясъци.

Друга компания от групата на Велико Желев - " Водстрой ", с ново име ВДХ, пада от 5-о на 11-о място, като приходите й понижават с 30%. Въпреки това чисто механично сборът на приходите на ВДХ и " Хидрострой " ги слага на второ място, само че консолидирано той евентуално ще е по-нисък поради възможни покупко-продажби сред обвързваните сдружения. На 23-о място с растеж на приходите 21% попада и друга компания, в която Желев взе участие като миноритарен акционер - " Пътни градежи - Велико Търново ". Мажоритарен акционер в компанията е друга компания от класацията - " Пътинженерингстрой - Т ".

Първенецът до момента - " Джи Пи груп ", е чак на четвърто място поради консолидираните доклади на класираните на първите две места групи. Фирмата с мажоритарни притежатели Георги Василев и Владимир Житенски пораства умерено - с близо 15%, само че облагата пада осезаемо - от 27 млн. лева на към 10 млн. лева Дружеството работи по столичното метро, приключило е строителството на спортна зала " Арена Шумен ", а този май завърши и ремонта на столичната ул. " Граф Игнатиев ". Той и следствие за мрежа от консултанти по европроекти провокираха имиджов трус за компанията.

" В общ проект почти 65% от приходите ни са от частни планове, а останалите са от публични поръчки, въпреки през годините процентът да се трансформира ", споделя Стефан Тотев, изпълнителен шеф на компанията. По думите му сега те строят комплекса Garitage Park. Групата построява и хотелите, свързани с Валентин Златев, в София - Hyatt, и Rio в Свети Влас.

Компанията ще строи основен план - тунел " Железница " на " Струма ". В момента компанията е любимец и в търг за 200 млн. лева за 13 км от пътя Ботевград - Мездра, като изпълнителят ще е явен в околните месеци.

И частният бизнес може

Традиционно в топ 10 попадат най-вече фирмите с огромни държавни инфраструктурни поръчки. Сега обаче има цели три такива изключения: НИКМИ, " Микс-констръкшън " и " Планекс ". Най-голямо издигане в класацията прави " Микс-констръкшън " със притежатели Стефан Иванов и Пламен Христов. Оборотът пораства с цели 118% и по този начин компанията стига от 17-о до 7-о място. Скокът в облагата също е впечатляващ - близо пет пъти, и доближава 12 млн. лева Обяснение за взрива идва през най-големия обект на компанията - строителството на логистичния център на мебелната компания JYSK в Божурище, който ще е инвестиция 100 млн. евро общо. " Микс-констръкшън " има и цех за сглобяеми стоманобетонови структури в София.

Резултатът, изключително облагата, на НИКМИ е невъобразим. Частично пояснение идва от договорката, в която компанията продаде на ОББ високата постройка до НДК от комплекса " Милениум " за 108 млн. лева Постъпления евентуално има и от прилежащата жилищна кула.

Варненската " Планекс " също има добър растеж в оборотите - 36%, само че пък тази година осъществят загуба. Компанията е благосъстоятелност на " Планекс холдинг " със притежатели Пламен Андреев и Христо Димитров. Техните обекти са главно жилищни здания и хотели.

Тенденцията от 2017 година за завръщане на частните вложения продължава. Например " Маркан " още веднъж попада в класацията след пауза от 2016 година с над двоен растеж. Компанията също строи главно хотели, офисни и жилищни здания.

Друга нова звезда със разбъркан профил е " Калистратов груп " - компанията се връща в класацията, като последно е била измежду топ 30 през 2017 година Миналата година растежът в приходите е 25%, като компанията се занимава главно с обекти на Lidl и печели публични поръчки в Столичната община. Според финансовия доклад в края на 2018 година е почнала да строи и жилищни здания в " Бояна ", Студентски град и с. Владая. В началото на 2019 година е сключила контракт за административна постройка с възложител " Адванс бизнес център " и са се включили очевидно към строителството на обекта.

Напред с малко хора и доста пари

" Според специалистите в бранша се чака растеж ", споделя Стефан Тотев, изпълнителен шеф на " Джи Пи груп ". Според него всички сфери - сградно, инфраструктурно строителство, както и индустриалните и логистичните площи, се развиват и порастват, надлежно поръчките се усилват. Източник от сектора даже сподели, че някои строители от огромните отхвърлят работа.

Ако размерите в бранша на инфраструктурното строителство се усилват през предходната година, същото може да се чака и през тази и идната. Например Агенция " Пътна инфраструктура " беше оповестила публични поръчки за 900 млн. лева през 2017 година, а през 2018 година - за над 2.2 милиарда лева Последните са контракти, които най-вероятно ще се подписват тази година и занапред ще наливат спомагателен оборот в бранша. Другият огромен възложител в строителството - Национална компания " Железопътна инфраструктура ", разгласи поръчки за 566 млн. лева

" Очаква се подписване на контракти с реализатори в жп бранша за над 1.5 милиарда лева, като проектите са в интервала до 2025 година да бъде финализирана модернизацията на към 230 км релсов път ", прибавя Тотев.

Предизвикателства обаче не липсват. Липсата на фрагменти и измежду висококвалифицираните чиновници, и измежду служащите е най-острият проблем съгласно огромните строителни компании. " Възнаграждението за служащите се усили два пъти за последната година ", сподели Калин Пешов, ръководител на управителния съвет на " Главболгарстрой холдинг ", пред " Капитал ". Заплатите порастват, само че с това и размерите, които се извършват от фирмите.

" Пред бранша остават провокациите за съблюдаване на поетите периоди и застраховане - ресурсно и кадрово, за качественото осъществяване на процесите, реализиране на поставените цели и задоволство на всички упования ", споделя изпълнителният шеф на " Хидрострой " Николай Пашов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР