1234 Екипът на Nasekomo © Юлия Лазарова 1234 Ивайло Дачов,

...
1234 Екипът на Nasekomo © Юлия Лазарова 1234 Ивайло Дачов,
Коментари Харесай

Nasekomo е българският победител в състезанието Chivas Venture

1234
Екипът на Nasekomo

© Юлия Лазарова 1234
Ивайло Дачов, съосновател на Chekpoint Cardio

© Юлия Лазарова 1234
Ива Цолова, съосновател на Jamba.

© Юлия Лазарова 1234
Живко Стефанов, съосновател на Agnon

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Българска компания цифровизира HR процесите в фирмите

Workbook са получили финансиране от капиталовия фонд Yanva & Disava Capital
10 яну 2018
Български стартъпи ще вземат участие в програмата Startup Europe Awards

В края на едногодишната самодейност фирмите ще се състезават в интернационална конкуренция в Брюксел
6 яну 2018 Ларви като различен източник на протеин за животните е планът, който завоюва тазгодишната локална конкуренция за бизнеси в интерес на обществото Chivas Venture. Стартиращата компанията Nasekomo беше определена сред четирите компании, стигнали до финала и ще показа България на интернационалното съревнование с общ награден фонд от 1 млн. $.

Социалният бизнес на Nasekomo ще се състезава против още 29 стартъпа от целия свят на огромния край на Chivas Venture, който ще се организира на 24 май в Амстердам. Глобалната самодейност на уиски марката Chivas Regal цели да подтиква младежите по света да развиват обществено виновен и печеливш бизнес.

Журито на Chivas Venture беше единомислещо, че тази година финалистите в надпреварата показват новаторски разнородни планове, всеки от които има капацитет за развиване и опция да усъвършенства средата. " Най-важен за развиването на една започваща компания е екипът, тъй като положителни хрумвания има доста, само че хората, които стоят зад тях и ги развиват, са тези, които вършат разликата ", разяснява по време на финала Станислав Сираков, съучастник във фонда за рискови вложения LAUNCHub. В състава на журито бяха още общественият бизнесмен Боян Бенев, Галя Прокопиева - изпълнителен шеф на " Икономедиа " (компанията, издател на " Капитал " - бел. ред.), Манол Пейков, притежател на издателска къща " Жанет 45 ", изпълнителният шеф на " Нетинфо " Христо Христов, и Елена Маринова, президент и съучастник в " Мусала софт ".

Победителят
Олга Марсенак, съосновател на Nasekomo

Фотограф: Юлия Лазарова
Чрез новаторска технология компанията Nasekomo трансформира органичните боклуци в храна за ларви на инсекти, които след това се трансформират в различен източник на протеини за животни, за които са натурален хранителен запас. Само за две седмици ларвите на така наречен черна муха могат да усилят 7 пъти личната си маса, която да служи като сурогат на соята и рибните протеини при рибите, пилетата, прасетата и други селскостопански животни. " Имаме потребност от финансиране в размер на 500 хиляди $, с цел да създадем мрежа от заводи за развъждане на черни мухи ", изясни по време на локалния край Олга Марсенак, съосновател на Nasekomo. Тя добави, че във фабриките датчици за наблюдаване ще наблюдават положението на мухите в действително време и роботи ще се грижат за тях. Към момента фокус на компанията е да развият бизнеса си в в Югоизточна Европа.

Подгласниците в Chivas Venture

До финалната четворка на надпреварата стигнаха още плановете на българските компании CheckPoint Cardio, Jamba и Agnon.

Стартиращата компания CheckPoint Cardio създава система за онлайн наблюдаване на сърдечните индикатори на пациенти, незабавна реакция, предварителна защита и диагностика в действително време. Умни устройства се прикрепят към пациентите и изпращат събраните данни за положението им на лекуващите ги лекари.

Стартъпът Jamba основава онлайн платформа, която предлага образование и намира претовареност на хора с увреждания. Тя дава опция на претендентите да основат личен профил гратис, а фирмите, които търсят да наемат личен състав да разгласяват своите разгласи за работа в платформата.

Българският стартъп Agnon създава високоефективна и икономична ракетна печка на твърдо гориво " Гамера ", която е подобаваща за отопление както на битови, по този начин и на публични пространства.

Повече за Nasekomo може да четете в идващия брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР