1234 © Капитал 1234 © LUCAS JACKSON 1234 1234 Мерките

...
1234 © Капитал 1234 © LUCAS JACKSON 1234 1234 Мерките
Коментари Харесай

Стъпкани от мечата лапа

1234 © Капитал 1234 © LUCAS JACKSON 1234 1234 Мерките на централните банки и държавните управления не оказват помощ на пазарите. Засега Надеждите не умират - вложителите чакат края на епидемията и сигнали за преодоляване на заболяването. 19 дни. Tолкова бяха нужни на показателя Dow Jones 30, с цел да навлезе в мечите територии през предходната седмица. Освен че това е най-скоростното му проваляне от Голямата меланхолия насам, сривът на тържищата ясно обрисува сега няколко казуса, само че и очаквания. Инвеститорите са комплицирани, централните банки имат все по-малко механизми за деяние, а даже ограниченията, които държавните управления взимат, не оказват позитивно въздействие върху пазарите. Към сряда в границите на 24 часа Съединени американски щати бяха оповестили проект за 1.2 трлн. $, Англия - за 400 млн., а Испания - за 220 млн. Извън Китай и Южна Корея обстановката обаче се утежнява и оказва все по-голям напън на тържищата.

Горчивите върхове на Уолстрийт

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Паниката и страхът, които са обхванали световните пазари, които исторически постоянно са диктувани и от държанието на Уолстрийт, са показателни. Както и самият факт, че показателите навлязоха толкоз бързо в мечи пазар. Припомняме - за мечи пазар се смята, когато показателят пропадне с 20% от последния си исторически връх. И в случай че в този момент за това бяха нужни 19 дни, малко след Голямата меланхолия през 1931 година на Dow Jones са му лишили рекордните до момента 15 дни, а през есента на 1987 година, известна с Черния понеделник, са нужни цели 38.

Равносметката до момента е загуби за няколко трилиона $ от пазарите. Само при трите най-големи асет мениджъри в света - Blackrock, Vanguard и State Street Global Advisors, те са за към 3 трлн. $. Наред с внезапното сриване на цените на акциите Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята си след Черния понеделник от 1987 година Dow Jones изгуби 12.9% от цената си - по-тежък срив, в сравнение с в който и да било ден през 2008 година и даже при Голямата меланхолия през 1929 година
4043228
Загубите са по целия свят - Европа и Азия също претърпяват най-лошите си борсови дни от години. В София Sofix също потъва. В основата на загубите са компании от авиосектора - превозвачи и производители, автомобилни компании, туристическият бранш, финансовият. Технологиите също страдат - множеството от тях като Аpple и Microsoft затвориха магазините си отвън Китай, което натисна акциите. Инвеститори и акционери към този момент преглеждат и се помиряват, че първото тримесечие ще е нулево за фирмите. Авиопревозвачите оповестиха, че още няколко такива седмици ще ги доведат до изгубване, и желаеха държавни помощи. Правителствата на огромни страни оповестиха ограничения против ковид и тласъци за стопанските системи, само че даже и това не оказва помощ на тържищата.

Голямо предпочитание, дребен резултат

Проблем с тази обстановка е, че централните банки към този момент съвсем нямат инструментариум за дейности или пък той не работи. Федералният запас на Съединени американски щати даже не изчака постоянното си съвещание до вторник тази седмица, а работи превантивно още в неделя. Централната банка смъкна лихвата си с още цялостен процентен пункт до нула и още веднъж задейства своята стратегия за изкупуване на бумаги (quantitative easing) в размер на 700 милиарда $.

Това обаче въобще не се оказа печеливш ход. В понеделник Уолстрийт направи най-големия си срив от 1987 година Действията на Фед не дадоха резултат, защото вложителите са обезпокоени от обстоятелството, че американската стопанска система на процедура в един миг може да бъде блокирана с изключителното състояние - улиците на градовете се изпразват, затварят се магазини и заведения. Отговорът на Фед беше още 500 милиарда $ наливане на кеш под формата на репа.

" Пазарът се срутва макар ходовете на Фед, тъй като това е друг вид рецесия. По-ниските лихви няма да основат търсене, до момента в който хората са си у дома ", разяснява пред Reuters Солита Марчели, капиталов шеф в UBS Global Wealth Management. " Това не значи, че дейностите на Фед са безсмислени. По-ниските лихви са предвестител на други политики. Мисля, че това трябваше да бъде направено, само че разбирам и реакцията на пазарите ", прибавя тя.
Действията на централните банки обаче може да имат резултат в бъдеще, откакто обстановката с ковид бъде овладяна и се успокои. Президентът на Фед Кливланд Лорета Местер да вземем за пример единствена е гласувала срещу понижаване на лихвите на Фед с цялостен % до нула в неделя. Според нея централната банка би трябвало да остави част от своя инструментариум подготвен за деяние при леко закъснение на рецесията.

" Фед хвърли всичко, което има. Ако това е краят на дейностите на централните банки, значи към този момент сме сами. На пазара към този момент няма нищо друго с изключение на боязън, вложителите считат, че няма какво друго да се направи ", разяснява пред Financial Times Сима Шах, пълководец в Principal Global Investors.

Безсилието за въздействие като че ли най-вече си личи при Европейската централна банка, която на последното си съвещание предходната седмица не промени лихвите - така и така негативни (-0.5%). Тя обаче реши да отпуска евтини заеми на банките и да усили покупките на облигации в опит да усили ликвидността. В сряда обаче ръководителят на австрийската централна банка и член на ЕЦБ Роберт Холцман съобщи в изявление за Der Standart, че управлението й е достигнало лимита на опциите и методите си за стимулиране на стопанската система, адресирайки, че рецесията с ковид е на първо място задача на фискалната политика. Последва бързо, само че и рядко мнение на ЕЦБ, в което думите на Холцман бяха опровергани, само че те въпреки всичко са в разказа на шефа на ЕЦБ Кристин Лагард, която по-рано тези дни сподели, че централните банки се борят да се оправят с заплахата от вируса. В сряда против четвъртък на среднощно съвещание ЕЦБ утвърди изкупуване на облигации за 750 милиарда евро, което въпреки всичко даде прочут тласък на пазарите.

Зад спада сега има и друга причина, а точно незабавната потребност от ликвидни средства. И вложители, само че и фирмите продават свои финансови активи, защото огромна част от дребния и междинния бизнес затваря и ще има потребност от пари. Което още повече натиска пазарите и най-много златото - в сряда то към този момент се търгуваше под 1500 $ за тройунция и бързо изтри облагите си от началото на годината.

Колко ще продължи всичко

Средно мечият пазар през годините е продължавал 206 търговски сесии за Dow Jones, a при S&P500 - към 146, по данни на Dow Jones Market Data. Като проценти той изяжда исторически към 35% от двата показателя - от върха на бичия до дъното на мечия. При всеки от него обаче работят разнообразни фактори както в посока надолу, по този начин и нагоре. Овладяване на обстановката с ковид, разкриване на ваксина и последователно връщане на стопанските системи към естественото им положение ще са най-мощният подтик за пазарите. Доходност под напън и в България
Сривът на фондовите тържища по света удря и доходността на взаимните фондове, които влагат в акции и се оферират в България. Проверка демонстрира, че от началото на годината множеството от тях са с двуцифрени загуби, като при някои фондове доближават 30% до съвсем 50%. Съветът на анализатори и портфолио мениджъри в такива моменти обаче е да не се работи под паника, изключително в случай че няма потребност от незабавни пари. От една страна, инвестицията във съвместен фонд се приема за дълготрайна и при възобновяване на пазарите загубите ще се компенсират. От друга, самата загуба се осъществя действително единствено при продажба, когато се получат парите от по-ниската продажна цена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР