1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234

...
1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234
Коментари Харесай

Портфейлът в моя телефон

1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234 © Капитал 1234 Без другите съществени играчи като Гугъл, Samsung и самите банки обаче страната остава в ерата на кеша.Ето какво оферират наличните в България виртуални портфейли на разнообразни компании. Български банки са преговаряли да се включат със свои карти към цифрови портфейли В днешно време все по-често парите и банковите карти излизат от обичайния кожен портфейл и влизат във виртуалния. Млади финтех компании, производителите на телефони и мобилните оператори се трансформират в съществени играчи в този сегмент. За да се възползва потребителят от новите благоприятни условия, просто е необходим интелигентен телефон или часовник. И въпреки България към момента да е малко обратно от трендовете, не може да се каже, че е изключение от тях. Освен че тук няколко млади компании, мобилен оператор и една банка оферират виртуални портфейли, от началото на лятото в този сегмент влязоха Apple и Garmin. Samsung и компанията - майка на Гугъл, Alphabet също развиват интензивно тези услуги световно, само че в България те или не се оферират, или отчасти.

За да се сътвори виртуален портфейл, трябват по-нови смарт устройства с функционалността за съгласуваност near field communication (NFC), операционна система на съответната компания и инсталиране на приложение. То основава виртуално копие на физическата платежна карта, което се съдържа в приложението, и употребява безконтактни ПОС терминали, с цел да авторизира транзакцията. Търговците не се нуждаят от характерни разплащателни терминали, с цел да одобряват заплащания посредством тези услуги - необходим е единствено безконтактен ПОС. Освен за разплащания с виртуалните портфейли стават покупки на мобилни приложения и превод на пари, само че последната услуга е налична в доста малко пазари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Положителното при тези платформи е, че гледат да заобикалят обичайно високите такси по заплащанията, като ги вършат и по-лесни и транспарантни. Минусите са, че не всички работят от България, някои функционалности са лимитирани и като цяло работят на по-скъпите модели телефони или часовници.

Apple Wаllet не е първият виртуален портфейл в България - от банките подобен предлага само ПИБ, както и финтех фирмите Phyre и iCard. Мобилният оператор A1 също има собствен виртуален портфейл, а в тази посока оповестиха, че желаят да работят към този момент и БТК в партньорство с БАКБ (още - в карето).

Apple Pay

Отварянето на услугата Apple Pay (Wаllet) и на Garmin несъмнено е вест за почитателите на технологиите и новите форми на разплащания. Влизането им в България стана с помощта на съдействието на компанията с Revolut и Monese и техните карти Mastercard. Български банки и техните карти към момента не работят с виртуалните портфейли. Рано или късно обаче и това ще стане, а по информация на " Капитал " две от огромните банки са преговаряли с Apple, само че краткотрайно е отсрочено стартирането през техни карти. Според източници сега казусът е по-скоро механически и е обвързван с интеграцията на системите. Другата добра вест е, че БОРИКА също е настроила системата си за Apple Pay и Garmin, което на процедура значи, че с тях ще стават заплащания на всички места, където има безконтактен ПОС - непосредствено с телефона, и няма потребност от изваждане на пластика, като транзакциите действително се отразяват през Revolut и Monese. Услугата на Apple влиза тук обаче без всичките й функционалности. Например бързият превод на пари сред потребителите остава годен единствено в Съединени американски щати и Англия.

Потенциален минус е, че с цел да употребяват Apple Pay, потребителите се нуждаят от относително по-нов модел iPhone (след iPhone 6), iPad с Touch ID или Face ID, Apple Watch и Mac моделите с Touch ID, поддържана от участващите издатели банкова карта, най-новата версия на iOS, watchOS или macOS и Apple ID, с който сте влезнали в iCloud. Чрез услугата могат да се вършат заплащания в над 40 страни, измежду които Съединени американски щати, Канада, Австралия, Япония, Китай, както и огромна част от Европа.

Ако потребителят желае да употребява Apple Pay на две или повече устройства, е належащо да добави картата на всяко от тях. Същевременно на Apple Watch Series 3 и по-нови модели, както и на моделите след iPhone 8 можете да добавите до 12 карти на устройство, а за по-стари модели - до осем карти на устройство.

Технологията, която се употребява при консолидираното на банковата карта с мобилното устройство, употребява криптиране и токенизация, което подсигурява запазване на банковата информация на потребителя. При покупка Apple Pay употребява характерен за устройството номер и неповторим код за транзакцията. Така номерът на картата в никакъв случай не се съхранява на устройството или на Apple сървъри, а при заплащане компанията в никакъв случай не споделя данни за потребителите с търговците. Когато заплащането се прави с предплатена карта, Apple Pay не пази информация за транзакцията. При загуба или кражба на устройство пък съществува опцията за дефинитивно прекъсване на опцията за осъществяване на заплащания от него.

Garmin Pay

Паралелно с Apple мобилният си портфейл в България пусна и Garmin, като той се употребява през смарт часовниците му. Захранването става също през Revolut. Предимствата на портфейлите за умни часовници е, че в действителност отстрани нуждата от носене на пари, когато тичате или сте на открито за друга интензивност. Разбира се, в случай че наоколо има безконтактен уред.

Гугъл Pay

През янару 2018 година Гугъл ребрандира своите потребителски артикули за разплащания, като сплоти Android Pay и Гугъл Wallet в една услуга. Гугъл Pay е съчетаем само с устройства с операционна система Android, които поддържат NFC и работят с Android KitKat 4.4 или по-нова версия. Приложението не желае засвидетелствуване на заплащанията с пръстови отпечатъци – то работи с ПИН или ключова дума, като не работи със Smart Unlock, Knock to Unlock или сканиране на ретината. Покупките могат да бъдат тествани с код за сигурност, който Гугъл изпраща на потребителя. Компанията също по този начин не начислява такси за транзакции за покупки, направени с Гугъл Pay. Засега в България не е годен виртуалният портфейл, само че платформата може да бъде употребена от българските консуматори при покупка на продуктите на Гугъл в магазина им, както и мобилните приложения. Услугата е дейна с цялостната си функционалност на 29 пазара, измежду които Съединени американски щати, Австралия, Канада, Япония и множеството от страните в Европа.

Кредитните, дебитните и картите за преданост, авансово добавени от потребителите към Android Pay или Гугъл Wallet, работят както преди и не е належащо да бъдат добавяни още веднъж към Гугъл Pay. Също по този начин потребителите не би трябвало да конфигурират друго приложение, с цел да употребяват услугата. Понастоящем Гугъл Pay е разполагаем за потребление с приложения за Android на няколко компании за електронна търговия, в това число Airbnb, Boxed, Caviar, Fandango, Houzz, Instacart, Kayak, Pizza Papa John`s, Postmates и други.

Гугъл Pay също употребява виртуален номер на акаунт, който подсигурява, че персоналната информация е предпазена на телефона. Ако устройството пък бъде изгубено или откраднато, елементарно може да бъде заключено отдалечено.

Samsung Pay

Samsung Pay е доста по-ограничен спрямо Гугъл Pay и Apple Pay – услугата работи с определени мобилни устройства на Samsung, в това число часовниците Gear S2, Gear S3, Gear Fit2 и Gear Sport. Телефоните на Samsung би трябвало да са обновени до Android 5.0 или по-нова версия, с конфигурирана най-новата версия на Samsung Gear. Това включва моделите от Galaxy S6 нагоре. Едно от преимуществата на Samsung Pay пред другите сходни услуги е, че работи с множеството четци на карти. Той употребява както NFC технология, по този начин и технология за магнитно несъмнено предаване (MST). Тя излъчва магнитен сигнал, който имитира магнитните ленти на обичайните карти за разплащане. Това разрешава този електронен портфейл да бъде употребен на повече терминали. Чрез услугата могат да се вършат заплащания в 24 страни, измежду които Съединени американски щати, Китай, Австралия, Индия, както и такива в по-големите европейски страни. Samsung Pay подсигурява и сигурността на потребителите – всяка покупка би трябвало да бъде доказана с пръстов отпечатък, сканиране на ириса или посредством въвеждане на ПИН. Освен това номерът на кредитната карта в никакъв случай не се съхранява на устройството. Цялата финансова информация на потребителите се криптира. Услугата Visa Token пази транзакциите със Samsung Pay, като заменя поверителната информация за сметките с неповторим дигитален идентификатор. Криптираният токен резервира поверителността на същинската информация от картата и при компрометиране става недействителен. За страдание нито една от функционалностите на Samsung Pay не работи от България.

Българските приложения

Преди навлизането на платежните услуги на Apple и Garmin в България работят няколко виртуални портфейла с локални корени.

MyFibank - това беше действително първият виртуален портфейл. Освен всички функционалности на мобилното приложение на банката той дава опция и за заплащане посредством NFC на виртуални ПОС терминали. Валидно е единствено за клиенти със сметка в ПИБ, само че пък работи под Android и iOS. Таксите през него са общоприетите за мобилно банкиране на ПИБ.

Фотограф: Капитал
A1 Wallet - " А1 България " е първият мобилен оператор, който навлезе в този сегмент. Той предлага виртуален портфейл без такси и комисиони в партньорствo с iCard, като дава опция за осъществяване на всевъзможни мобилни разплащания, преводи сред потребителите на системата, SEPA прехвърляния. Налично е единствено за клиенти на A1.

iCard - с изключение на цифровия портфейл се издават и пластики, приложението работи и при двете операционни системи. Потребителите на iCard получават личен IBAN номер и могат да подреждат трансгранични преводи в границите на Европейския съюз против закрепена такса.

Phyre - основан през предходната година, виртуалният портфейл има три съществени функционалности – заплащане със смарт телефон на ПОС терминал, безвъзмездни парични преводи сред потребителите му и цифровизация на карти за преданост. За да се заплаща през него, потребителят би трябвало авансово да трансферира средства в портфейла.

Наръчник за инсталиране

Apple Pay беше разполагаем и преди края на юни в България, само че с цел да се задейства, бяха нужни някои трикове в настройките, което пък объркваше други функционалности на телефона. Освен това и доста малко ПОС терминали одобряваха заплащания. Сега към този момент това става публично. Ето и стъпките, като те са сходни при множеството виртуални портфейли.

- Наличие на банкова карта - в тази ситуация е нужна такава на Mastercard на Revolut и Monese. Revolut към този момент работят единствено с този картов оператор и потребителите с Visa нямат достъп до платежните услуги на Apple и Garmin.

- Добавяне в Wallet - с бутона + се прибавя нова карта, като може да се сканира или вкара номера й ръчно. Може да се прибавят няколко карти. Вариант е това да стане и през приложенията на Revolut и Mones посредством бутона Add to Apple Wallet, който към този момент е разполагаем в тях.

- Карта по подразбиран е - това е първата вкарана карта, от която още става заплащането. Преместването на друга от тях преди всичко става автоматизирано карта по дифолт, или това е забележимата пластика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР