1234 1234 1234 1234 - Добър ден, колко деца имате?

...
1234 1234 1234 1234 - Добър ден, колко деца имате?
Коментари Харесай

Селско училище от световен тип

1234 1234 1234 1234 - Добър ден, какъв брой деца имате?
- Две.
- Тогава от вас ще взема две плочи.
- А вие какъв брой деца имате у дома?
- Три.
- Тогава ще дадете три плочи за учебното заведение...

И по този начин - от врата на врата, от съселянин на съселянин, кметът на село Борима Цачо Маринов Цачев през далечната 1884 година събира плочи, с цел да покрие покрива на първото начално селско учебно заведение. Обикалял селото с каруца и товарел в нея дарените плочи за школото. Всеки с наслада дарявал както строителни материали, по този начин и труд.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Училището

Днес, 100 трийсет и пет години след построяването на постройката на първото боримско учебно заведение, в двора му има още едно – огромно, ярко и цялостно с деца. Построено е също благодарение на селяните през 1939 година, с цел да добави началното обучение с по-горни класове и да стане учебно заведение до осми клас. За повдигането на постройката още през тези години е бил основан дарителски фонд " Училищен ". Населението взе участие с труд и материали и през 1941 година постройката стартира да действа интензивно. През 1974 година учебното заведение минава на целодневен режим на образование, а през 2006/2007 става първото средищно учебно заведение в община Троян, като събира децата на село Голяма Желязна, Старо село, Борима и Дълбок дол. От 2008 година учебно заведение " Васил Левски " в Борима е със статут на предпазено.

Между дребното (старото) и огромното учебно заведение има добре поддържан огромен двор, красива градина, уреди за спорт, огромна беседка за уроци навън и бюст-паметник на патрона Васил Левски с грижливо поддържана от децата градинка с цветя към него. До тях са футболното и баскетболното стадиони.

В Началното общообразователно учебно заведение " Васил Левски " в село Борима, Троянско, учат деца от три етноса – българчета, български турци и ромчета. Училищният рейс всяка заран докарва учениците и от прилежащите села, учителите също са приходящи.

Директорът

Селското учебно заведение в това красиво планинско село се управлява от шеф с към този момент съвсем трийсетгодишен стаж. Благодарение на напъните на госпожа Иванка Миткова, въпреки и селско, то е съвременно оборудвано като същинско европейско школо. Докато си говорехме из коридорите му, нито едно дете не я подмина, без да я поздрави. Понякога и по няколко пъти. Заради нея и екипа й в боримското учебно заведение всичко си е на мястото – и любовта, и уважението, и любознанието. " Не се даваме на градските учебни заведения - споделя госпожа директорката. Нашето селско учебно заведение по нищо не отстъпва на всяко съвременно и сполучливо у нас. " Това се реализира най-много със основаването на обичаи, твърди още тя. На входа на постройката има запечатана с мраморна плоча урна, в която е подложен завет към учениците и учителите. На всеки 10 години урната се отваря и заветът тържествено се прочита пред децата, родителите, учителите и гостите на събитието. На 23 май тази година беше предадено посланието на тези, които последно са запечатали урната през 2009 година По традиция госпожа Миткова слага новия завет към бъдещите генерации възпитаници, които на собствен ред ще го узнаят през 2029 година

Из коридорите и стаите

Боримското учебно заведение е първото в Ловешка област, което употребява електронен звънец. Когато часовете стартират и свършват, звучат мелодии от обичани песни. Често това са шлагери на Графа, на Стефан Вълдобрев, на известни наши обичани реализатори, международни звезди от рок поколението, както и фрагменти от хитови типичен творби. Децата поддържат връзка с изкуството даже и по този метод и нерядко разискват след това избора на песента. Училището в Борима е с видеонаблюдение и редът и дисциплината прецизно се наблюдават. Учениците влизат в час без мобилни телефони. Оставят ги на влизане заран в кутии със специфични отделения. Взимат си ги назад в края на школския ден. Освен черните дъски в класните стаи има мултимедийни екрани, посредством които уроците се преподават посредством фотоси и видеа.

Обучението

Борима е планинско село в Троянския балкан, обградено е от гори и зеленина от всички краища и общуването на децата с природата е естествена част от образованието и образованието им. Уроците по природознание включват и научни опити, които децата дружно с преподавателите вършат в особено направена учебна научна лаборатория. Там могат да основават и ползват своите нови хрумвания. Ученическите им планове за нови пречиствателни станции в природата са част от галерия, подредена във витрините за достижения. В коридорите могат да се видят и фоторазкази от екскурзии, рисунки и креативен планове. Често уроците на учениците се организират измежду природата под формата на проучвателни разходки до места, в които живеят диви животни или растения от предпазен тип. Естествените материали от полето и гората непроменяемо участват в рисунките, приложенията и художествените творби на хлапетата. Танците и песните също са неделима част от всекидневието в боримското учебно заведение, а родителите ги виждат на всяко празненство. Хармонията сред възпитаници, родители и деца в това селско учебно заведение е нетипична за нормалната българска школска среда. И в действителност е впечатляваща.

Учениците и учителите

В ОУ " Васил Левски " в село Борима децата не бягат от час. Приемат учебното заведение си като свое място, където пишат лирика, пеят, спортуват и измислят нови планове. Проблемите се вземат решение в екип, не посредством спорове. Учителите тук се броят на пръстите на двете ръце, само че правят работа като за академични екип. Твърдят, че не мислят за пребиваването си в учебното заведение като за работа. Смятат контакта с учениците и преподаването на познания за наслаждение и задоволеност. Казват, че най-важният урок е този за добродетелите и изконните човешки полезности. Зоната на " селските " учители

Зорница Стоянова
Аз съм от град Троян и всеки ден пътувам до Борима, с цел да преподавам там естествени науки. Работя в боримското учебно заведение от 2012 година Като попаднах тук, не можах да допускам, че едно селско учебно заведение може да има такава богата материална база и да има по този начин обединен и безрезервен училищен колектив. Разликите сред градското и селското учебно заведение тук са в интерес на селското. Учениците ни са в непрекъснат контакт с природата, сърцати и любящи са, не са нападателни и конфликтни. Работят безрезервно и учат, играейки. В часовете по химия, биология и човек и природа използваме интерактивни способи и планове. Създадох група " Млади откриватели в естествените науки " за възпитаници от 1 до 4 клас. Освен усвояването на познания децата следят, опитват, потвърждават и проектират. Успях да прибавя към инвентара на учебното заведение и нов цифров микроскоп. Работим доста за запазване на националните обичаи и полезности и набавихме неповторими национални костюми за танцовия състав. Работя и пребивавам в родния си край и се усещам благословена тук.

Йонета Кръстева
Аз съм от село Голяма Желязна. Начален преподавател съм. Работя в ОУ " Васил Левски " от 1983 година Вече съвсем 36 години специалността ми е моя орис. Работя с дребните възпитаници, които идват от детската градина и към момента не осъзнават какво им следва. Училището има прелестна материална база - кой не би работил на драго сърце? Атмосферата е умерено и приятна - това е причина за триумф в реализиране на обучителните ни дилемите

Иванка Миткова - шеф
Започнах работа в учебното заведение през 1979 година като преподавател. Когато Андрей Василев - тогавашният шеф - се пенсионира, аз се явих на конкурс и от 1992 година извършвам тази служба. Така се оказва, че в учебното заведение съм към този момент 40 години. Бях окуражена и мощно стимулирана да основа ново, съвременно учебно заведение с отлична материална база, нищо, че сме на село. Първата ми работа беше да намеря пари, с цел да направя парно на течно гориво. И ги открих – от министерството. Така всяка година модернизирах по нещо, обновявах и създавах нови условия за работа и за спокоен образователен развой за учениците. Разработих доста планове, свързани с материалната база, с образователната стратегия, възпитанието на децата в труд, четене на книги, екология, почитание към хората, родолюбие. Изградих прелестен екип от учители и непрестанно ги стимулирам да покачват квалификацията си. Искам от тях да работят със сърце и душа, да са загрижени и виновни. Натрупала съм безчет награди и оценки, само че най-голямата ми премия е удовлетворението да виждам положителните резултати от работата на колектива ни и насладата в очите на децата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР