123 възпитателни дела е разгледала Местната комисия за борба срещу

...
123 възпитателни дела е разгледала Местната комисия за борба срещу
Коментари Харесай

Спад в престъпленията на малолетни и непълнолетни в Стара Загора

123 възпитателни каузи е разгледала Местната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните (МКБППМН) към община Стара Загора през изтеклата 2019 година, стана ясно на нейно съвещание. В 27 съвещания комисията е решила делата, които са по 137 постъпили сигнала за противоправни действия на 105 лица , през 2018-а те са били 114. Спрямо общия брой възпитаници на територията на общината тези лица са под 1 на 100. 
Комисията обаче регистрира, че се следи спад на възрастта на причинителите , които главно са момчета. При 76 от причинителите - 72 %, първото възпитателно дело е имало възпиращо деяние и те повече не са правили противообществени прояви и закононарушения. За останалите 29 лица (28%) са получени повече от един сигнал и са формирани втори и трети възпитателни каузи. Само 5 лица от направилите втора и трета противообществена демонстрация имат и следващи противоправни действия, откакто са сложени под образователен контрол. А аргументите за това са разнообразни - неосъзната родителска отговорност и занижен надзор, липса на запас на детето и на фамилията, въздействие на криминогенни фактори и липса на ценностни модели, проблеми в общуването, нарушение правилника за вътрешния ред в обществените институции, възприятие за безотговорност.
Наблюдава се нарастване на кражбите , осъществени от малолетни и малолетни - най-много на артикули от магазини и търговски обекти и на пари и движимости. При деянията, свързани с владеене на опиати, щета на имущество, бягства от вкъщи , корист с тел. 112 обаче има спад . Тревога буди фактът, че едно и също лице е направило 2 обир и че трайно се резервира броят на деянията на експанзия и принуждение.
Общо 1345 срещи с деца и 384 с техните родители са осъществени в хода на самостоятелната корекционно-възпитателна работа от публичните възпитатели. На 485 работни срещи пък са обсъждани проблеми на проблематични деца с шефове на учебни заведения, педагогичен съветници,  класни ръководители и учители, ментори.
Екипът на МКБППМН ще продължава самодейността си да предлага на учебните заведения стратегия с 97 тематики, която е ориентирана към възпитаници, родители и учители. През 2019 година са изнесени 94 беседи по разнообразни тематики в часа на класа, с които са обхванати 2256 малолетни и малолетни. Насилието сред деца и експанзията е тематиката, към която има емфатичен интерес. 
Причините за проблеми с акомодацията и отпадането на децата от просветителната система най-често са резултат от проблеми в фамилията - битови, миграция на лицата, които се грижат за детето, пътешестване в чужбина, занижен наставнически надзор. За страдание се следи наклонност фамилията да не извършва функционалностите си - деца, спрени от учебно заведение от родителите си (предимно от ромски произход) по разнообразни аргументи - ранен брак, грижи за по-малките членове на фамилията. В доста случаи родителите нямат визия за държанието на детето си в учебно заведение. В други за децата се грижат близки и не толкоз близки родственици, има деца жертви на закононарушения и домашна експанзия или са деца на родители, които разтрогват фамилните си взаимоотношения. 
За 2020-а членовете на МКБППМН залагат необятната и ранна предварителна защита на асоциалното държание на малолетни и малолетни като съществени цели и приоритет в работата си. За постигането им те ще работят във взаимоотношение и ще провеждат взаимни начинания с учебни заведения, учебни комисии по предварителна защита, публични препоръки, ще реализират превантивна работа с родители, настойници и попечители. Ще продължи разширението на партньорството с неправителствени организации и с институции, както и присъединяване в осъществяването на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР