123 Текст под снимка или акцент: От Voice Academy казват,

...
123 Текст под снимка или акцент: От Voice Academy казват,
Коментари Харесай

Академия за музикални звезди

123
Текст под фотография или акцент: От Voice Academy споделят, че могат да предложат стипендии за гратис образование на 5 деца. Конкурсът тече сега

© Цветелина Белутова 123 © Капитал 123 © Капитал:
- Петя Данкова и нейният учебен музикален стартъп навлиза в десетата си година.- За това време Voice Academy е извървяла трънливия път от " план на мечтател ", докосвал на три пъти банкрута, до работещ бизнес, който дава работа на 22-ма души.- Бизнес частта идва с присъединението на Светослав Сотиров към екипа преди към четири години.Някои специалности може и да изчезнат, само че тази на музиканта няма да е измежду тях, споделя Петя Данкова с увереността на човек, който не просто става и ляга с нотите и сцената, само че и знае по какъв начин те могат " къща да хранят ".Едва 34-годишна, тя е един от известните и опитни специалисти в подготовката на поп реализатори в България, а школата й Voice Academy се приема в шоубизнес средите като трамплин към кариера в музиката за млади гении. За десетте години от основаването й академията е извървяла трънливия път от " план на мечтател ", докосвал на три пъти банкрута, до работещ бизнес, който дава работа на 22-ма души. Сградата на ул. " Цар Самуил " в столицата сега се оглася от осъществяванията на 103-ма възпитаници, които репетират да станат идващия Стинг или Мадона.
В началото бе петолинието

" Завършила съм музикалното учебно заведение с цигулка. Майка ми е възпитател и може би около нея постоянно съм желала да имам мое си учебно заведение. Затова и когато се отвори опция, това беше първото нещо, което избрах ", споделя Петя Данкова. С финансовия тил на Георги Маринов, който продължава да е сътрудник в начинанието, тя отваря Voice Academy когато е на 23 години. " Тогава смятах, че най-важното за един музикант е да бъде безукорен в осъществяването си. Оказа се, че това не е задоволително и трябват още театрално държание, танц, мениджърски умения. " И тъй като това са неща, които се учат, академията последователно обрасва с спомагателни дисциплини. Повечето от тях на практика не съществуват в българската просветителна система, по тази причина и екипът на академията си ги изготвя самичък, стъпвайки на опита на задгранични музикални учебни заведения като " Бъркли " в Бостън, Съединени американски щати. Така се появява единственият към този момент български учебник по текстопис, а този по " Музикална доктрина и процедура " идва да осъвремени школите на Параскев Хаджиев от 60-те години, по които непроменяемо се учи в държавните учебни заведения.
И в случай че в първите му години планът се развива по-скоро откъм музикални дисциплини и просветителни стандарти, бизнес частта идва с присъединението на Светослав Сотиров към екипа преди към четири години. Той попада на школата, търсейки уроци по пеене за дребната си щерка.
" Voice Academy предлага артикули и услуги, които са без аналог в България, а това е нещо, което се търси. Ние сме първи в ниша, в която никой нищо не правеше - образованието. В класическите музикални учебни заведения това, което се преподава като модерна музика, е в зародиш ", изяснява Светослав. Към оня миг той има зад тила си сполучлив излаз от личен бизнес и е в търсене на нова опция. " Направих софтуерна компания ( " Гуга " ), която продаваше услуги в Европа и Щатите. Тя просъществува 8 години, след което я продадохме на една японска компания. Сега съм сътрудник на Петя, а в това време развъртвам и различен бизнес - спортна зала. "
В същото време той е изпитал на гърба си дефицитите на българската просветителна система. " Малко или доста ние сме от поколението хора, които се научиха да учат сами. За мен персонално моделът на правене на бизнес постоянно е бил Щатите. Живял съм там и съм работил по огромни планове и това ме научи какво се изисква, с цел да си сполучлив. "
Със Светослав идва моделът на плоска (flat) управническа конструкция в академията. " Събрахме екипа и им казахме: Вие сте сътрудници, цялата благосъстоятелност е ваша, само че с това идват и отговорностите. Всеки от вас има опция както да харчи парите, по този начин и да влага. " " Но българинът желае да бъде ръководен. Той не желае да е началник,защото е мъчно да си началник. Отговорно е да си началник ", споделя усещанията си от преломния миг Петя. Тогава се събира ядро от 5-6 души и се отсява преподавателският състав. " Ние се опитваме да обърнем и визията на българина, че учителят това не е една потисната специалност за хора, които не са съумели да станат музиканти. При нас няма преподаватели, които считат за задоволително да са положителни инструменталисти. Това е единствено 50% от работата. Най-малкото би трябвало да можеш да боравиш със смарт телефона си, да работиш с пощата си и да знаеш по какъв начин се употребява календарът в Гугъл. "

Не става единствено с пеене

Може би поради бизнес модела или и поради към този момент набраната известност, академията върви все по-добре. През последните две години приходите й се движат към 150 хиляди лева Макар и към момента на загуба, бизнесът се развива и дава опция за надграждане с спомагателни артикули като звукозаписи, видеоклипове, лично предаване в интернет, концертна активност, нови възпитаници. В последно време постройката на ул. " Цар Самуил " в София стартира да отеснява.
" Имаме 4 непрофесионални стратегии, в които могат да влязат деца от 3-годишна възраст до огромни хора. Професионалната ни стратегия се споделя Singer Songwriter и тя е за възпитаници след приключен 7 клас ", споделя Петя Данкова. Прослушване и изпити има единствено за професионалната стратегия, която продължава 4 години и коства 31 хиляди лева за целия курс. Благодарение на обезпечени спонсорства в нея може да се влезе и гратис, като сега тече конкурс за 5 стипендии. Кандидатстването е до 30 юни.
" Решили сме, че не желаеме да вървим по пътеката на Министерството на образованието. Завършилите получават документ, само че по-важното е, че получават действителна визия за това какво се изисква, с цел да си сполучлив актьор ", споделя Светослав, който не крие гордостта си, че школата е помогнала на мнозина да продължат в задгранични музикални учебни заведения.
" Там се кандидатства с портфолио, желаят да имаш звукозапис, видеоклип, най-малко една лична ария. Трябва устойчиво мотивационно писмо, а на интервютата ги питат - тази ария, която са основали, по какъв начин ги нарежда на музикалния пазар ", добавя Петя и изяснява, че в академията наложително преподават бизнес на своите възпитаници, защото всеобщо те не знаят какво са налози, авторски права. " В България музикантите си показват, че с цел да станат известни,е задоволително просто доста добре да свирят или пеят. И че надали не това незабавно ще ги направи видяни от някой импресарио. И не могат да вдървен, че да имаш екип е разкош и че някой би трябвало да може да се устоя от теб, с цел да си заслужава да ти стане управител. Ти не просто би трябвало да създаваш добър артикул, само че и да си като ръководещ дребен бизнес ", счита Петя. " Ние един възпитаник го преглеждаме като план. Още когато влезе, беседваме с родителите какви са упованията им, оглеждаме капацитета и целият екип преподаватели работи с това дете и го развива, споделя Светослав и продължава: Издържането от музика наподобява на инвестицията в недвижими парцели. Нужни са 10 – 15 – 20 години, преди да стартира да се възстановява. Отнема време първо да направиш едно портфолио или албум, с цел да е ясна каква е физиономията ти като актьор, по-късно да изградиш една аудитория от най-малко 40 -50 хиляди души почитатели, да усетиш по какъв начин действа музикалната промишленост и да видиш по какъв начин би могъл да се впишеш в това, което се прави на открито. Защото музикалната промишленост е международна промишленост. Ако някой си мисли, че в XXI век може да се развива единствено локално, това е просто неуместно. " Петя добавя: " България може да бъде просто трамплин, тъй като тук публиката прости доста повече. Това ти разрешава да сбъркаш, само че да се научиш. Навън хората са презадоволени. "

Школа със лични правила

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Тези от учениците ни, които се задържат 3-4 години, стартират да си задават въпроса – аз желая ли музиката да ми е специалност. Шепа хора избират да се занимават с това, само че нас не ни тормози. Ние се гордеем, че най-малкото сътворяваме една образована аудитория. Защото когато отидеш на един концерт и когато си пял и си се трудил, ти знаеш какво стои зад работата на един актьор и отношението ти като аудитория към този момент е друго ", споделя Светослав. " Много постоянно родителите харесват не толкоз музиката, колкото това, което се случва с децата им. Променят се. Нашите младежи са разнообразни младежи ", прибавя Петя.
" Правим остров със лични правила. Държава в страната. Налага ни се да оперираме като компания, въпреки че в случай че бяхме в естествения свят, щяхме да сме неправителствена организация ", изяснява Светослав. А за това какви вреди от време на време носи това Петя дава образец от последните седмици: " Ето, намерила съм спонсори, които да оказват помощ на 5 деца да учат гратис, само че не мога да ида по малкия екран и да го кажа, тъй като го одобряват за реклама. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР