123 [Submergence] 123 [Submergence] 123 © Капитал [Submergence] оценка+ +

...
123 [Submergence] 123 [Submergence] 123 © Капитал [Submergence] оценка+ +
Коментари Харесай

"Потапяне" с Вим Вендерс

123 [Submergence] 123 [Submergence] 123 © Капитал [Submergence] оценка

+ + + и 1/2 от 5
[Submergence]
Легендарният режисьор избра Софийския фест за начало на европейската промоция на новия си филм (Submergence), явно знаейки какъв брой е обичан тук. Немската премиера ще е в средата на май. Отново го вълнуват пречките пред копнежа, както беше в " Париж, щата Тексас " (1984) и " Криле на желанието " (1987).

Там стъпваше върху дълбоката прозаичност на Сам Шепард и Петер Хандке, в този момент разчита на жанровата компактност, фотогеничните звезди в централните функции и усета си на визуалист. " Потапяне " е зрителски най-достъпният му филм от години.

Героите са познатите романтици и идеалисти, срещащи действителността. Алисия Викандер е млад академик, изследващ границите на живота надълбоко в океана. Предстои й рисковано втурване с пробна подводница. Джеймс Макавой работи за тайните английски служби под прикритието на хидроинженер. Предстои му внедряване в клетка на " Ал Кайда " в Сомалия, с цел да спре планувани атентати в Европа.

В къса почивка преди началото на смъртоносните им задачи двамата се засичат в идиличен хотел в Нормандия. И потъват сюблимно един в различен. Вендерс е в стихията си, вплита хубостта на пейзажите в тази на раждащата се обич.

После всеки се потапя в ориста си. И любовта би трябвало да оцелява в свят на разделяне и тероризъм. По-драматично е пропадането на Макавой, той стига дъното на кладенеца на жестокостта, усеща физически смесването на вярата с насилието. За Викандер е оставено упованието и красивият знак на спускането до основите на живота.

Вендерс не оставя философските отклонения и образните алегории да засенчат централния любовен роман. Филмът му е за спасяването в капсулата на любовта. На 72 години именитият немец е повече романтик, в сравнение с мъдрец.
Още от същото: " Вечният градинар ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР