123 SpaceX извърши подобрен тест, но от статична позиция на

...
123 SpaceX извърши подобрен тест, но от статична позиция на
Коментари Харесай

NASA и SpaceX ще взривят "пътническа" ракета по време на полет

123
SpaceX извърши усъвършенстван тест, само че от статична позиция на земята, още през 2015 година

© SpaceX 123
Ако опитът премине безпрепятствено, това ще отвори пътя за първия пилотиран полет на Crew Dragon с " частни астронавти " до Международната галактическа станция.

© SpaceX 123
След активиране на осемте спешни мотора SuperDraco капсулата на SpaceX ще се отдалечи за секунди от зоната на евентуалния случай с ракетата-носител.

© SpaceX Американската галактическа организация NASA и частната компания SpaceX се готвят за финалния текст на орбиталната капсула Crew Dragon, преди да качат на борда й живи астронавти.

Тази събота компанията на милиардера Илън Мъск ще организира по този начин наречения " launch abort test " - активиране на спешната система на галактическия транспортен съд, ако ракетата-носител претърпи щета или случай по време на полета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По време на пробния пуск на борда на капсулата няма да има живи хора, а единствено тестови манекени, посредством които ще се мери натоварването върху човешкия организъм при сходен случай.

За разлика от конкурентната капсула на Boeing, която през предходната година бе тествана единствено от статична позиция на земята, SpaceX ще тества катапултирането на Crew Dragon по време на действителен полет в атмосферата.

По принцип тестването беше планувано за 11 януари, само че NASA и SpaceX решиха, че се нуждаят от още няколко дни за дефинитивна инспекция на системите. В събота компанията на Мъск извърши единствено статично запалване на моторите на ракетата-носител Falcon 9 и след сполучливото му привършване дефинитивно утвърди датата за пробния пуск – 18 януари.

Очаква се пробата да е извънредно гръмък за наблюдаване, защото при провеждането му ракетата-носител съвсем несъмнено ще експлодира във въздуха.

Предвижда се галактическата компания да изстреля Crew Dragon на борда на Falcon 9, след което да симулира щета в точката на оптимално аеродинамично напрежение от полета (т.нар. max Q) на височина към 12-13 километра, където атмосферата стартира да става по-разредена.

В този миг капсулата би трябвало да задейства осемте си аварийни мотора SuperDraco, които за към 10 секунди да я отдалечат на безвредна отдалеченост от евентуалния гърмеж.

Това е допустимо с помощта на характерните технологии, употребявани в спешната система.

За разлика от моторите Merlin, задвижващи ракетите-носител на SpaceX, при SuperDraco се употребяват така наречен хиперголични горива, които мигновено се самозапалват при контакт между тях и по този начин стремително генерират голямо ускоряване.

По този метод екипажът на Crew Dragon ще има доста по-голям късмет да оцелее при положение на изключителна обстановка.

Повече детайлности по какъв начин би трябвало да протече значимият опит научаваме от окончателната " оценка за въздействието върху околната среда ", която беше оповестена от Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати.



Предвижда се конфигурацията на Falcon 9 и Crew Dragon да бъде съвсем същата, каквато вероятно ще бъде при първия тестов полет с астронавти на борда (ако актуалният опит бъде сполучлив, схваща се).

Най-голямата разлика ще е, че SpaceX не възнамеряват да инсталират мотор във втората степен на ракетата-носител, защото той по този начин или другояче не се планува да бъде включван.

За сметка на това резервоарите ще бъдат цялостни до горе с гориво RP-1 и течен О2, каквато би била обстановката при действително изстрелване към Международната галактическа станция.

Самият полетът ще трае единствено 88 секунди, след което моторите на Falcon 9 ще бъдат изключени.

В този миг капсулата ще задейства тягата на своите SuperDraco и за към 20 секунди ще измине близо 5 километра, преди да изхвърли нехерметизираната товарна секция, да стабилизира траекторията си посредством дюзите за маневриране и да разтвори своите спирачни парашути.

След това Crew Dragon гладко ще се спусне към океанската повърхнина, приводнявайки се на разстояние сред 15 и 60 километра от стартовата площадка.

Оттам капсулата би трябвало да бъде прибрана на борда на някой от специфичните кораби на SpaceX, предопределени за сходни интервенции – GO Quest или GO Navigator.

Очаква се също по този начин първата и втората степен на ракетата-носител да продължат да се движат по балистична крива след отделянето на капсулата.

Но защото към момента летят със свръхзвукова скорост, а след катапултирането на Dragon към този момент нямат аеродинамична форма, най-вероятно те ще станат неконтролируеми, бързо ще стартират да се разпадат и съвсем несъмнено ще експлодират.

За компанията на Мъск обаче този факт не е чак подобен проблем – въпросната ракета към този момент е летял в космоса и е приземяван цели три пъти, тъй че сигурно към този момент се е изплатила.

Според SpaceX въпреки всичко има към 1% късмет тя да доближи до океанската повърхнина непокътната и чак там да се взриви.

От компанията обаче успокояват, че ракетата или отломките от нея ще паднат на разстояние не по-малко от 3 до 5 километра от крайбрежията на Флорида, тъй че няма да съставляват опасност.

Ако актуалният опит премине съгласно упованията и данните от Crew Dragon сочат, че хората на борда му могат да оцелеят при сходен случай, това ще отвори пътя за първата пробна пилотирана експедиция до Международната галактическа станция.

И макар че SpaceX имат техническата подготвеност да създадат това още през февруари или март, бюрократичните процедури на NASA най-вероятно ще забавят историческият полет на първите " частни астронавти " в орбита някъде до началото на лятото.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР