123 Солитрон България е един от най-успешните и най-големи дистрибутори

...
123 Солитрон България е един от най-успешните и най-големи дистрибутори
Коментари Харесай

В България ALSO*

123
" Солитрон България " е един от най-успешните и най-големи дистрибутори в България с пазарен дял над 30% и непрестанен растеж през последните шест години. С придобиванетоизпратихме още един мощен сигнал за нашата агресия в Източна Европа ", съобщи Густаво Мьолер-Хергт, изпълнителен шеф на ALSO Holding

© Капитал 123
Основателят и едноличен притежател на компанията Петър Иванов и изпълнителният шеф Ралица Килиан ще останат отпред на " Солитрон България "

© Капитал 123
Ралица Килиан, изпълнителен шеф на " Солитрон България "

© Велко Ангелов
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Българският бранш за дистрибуция на IT техника e претърпял най-различни катарзиси през годините. Но едно нещо оставаше постоянно - водещите играчи, основани малко след измененията, оставаха едни и същи и благосъстоятелност на български бизнесмени. Чужди компании опитваха разнообразни тактики на пазара, само че без необикновен триумф. Или най-малко до момента. Секторът е пред смяна, тъй като тук за пръв път ще навлезе европейски колос с големи запаси, и то посредством придобиването на един от водещите дистрибутори. Швейцарската обществена група ALSO Holding разгласи, че ще купи основаната през 1991 година " Солитрон България ", като договорката следва да бъде прегледана от Комисия за защита на конкуренцията.

Оценката на един колос
Цената и финансовите елементи към договорката не са оповестени. Българската компания усилва устойчиво бизнеса си през последните години, като упованията са той да продължи да пораства и през тази. Приходите на " Солитрон България " за 2017 година са 175 млн. лева, а в формалното известие от ALSO до Швейцарската фондова борса се споделя, че за 2018 година са достигнали 110 млн. евро, т.е. към 216 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Създаденият през 1984 година покупател пък е колос с оборот 9.2 милиарда евро през предходната година (виж таблицата), в който главен акционер е немската капиталова група Droege Group. За някакъв ориентир може да бъде взета договорката на ALSO за различен районен състезател с сходни характерности. През предходната година швейцарците оцениха словенската Diss на над 13 млн. евро, компания с годишен оборот над 80 млн. евро и над 70 чиновници, като съгласно годишния доклад на ALSO за 2018 година оценката е осъществена основно на база активи към пасиви на сдружението. Така по прилика евентуално българската договорка ще е от порядъка на 15 - 20 млн. лева

Покупки страна по страна
Българската транзакция е част от продължаващата европейска агресия на ALSO. За последните седем години швейцарската група е купила към 15 компании, главно в Източна Европа (четири през миналата), и сега участва в 18 страни, като упованията са България да стане 19-ата след утвърждението от регулатора. В доклада си за 2018 година швейцарците споделят, че през идващите няколко години придобиванията ще са " главен съставен елемент за стратегическото развиване " на rрупата. Така посредством тях в ALSO се надяват да усилят приходите си до 14 милиарда евро в кратковременен проект. Пример е последната договорка на ALSO преди " Солитрон България ", която е пред привършване - за полската ABC Data. Присъстващата в седем страни в ЦИЕ компания автоматизирано способства за оборота на швейцарския обществен колос с още 1.1 милиарда евро (на база приходите за 2017 г.).

Ясно партньорство
И въпреки мащабът на " Солитрон България " да е надалеч по-малък, логиката зад договорката и за двете компании е ясна. От една страна, ALSO навлиза на още един пазар в Източна Европа, и то в компания, която през последните години пораства и има в портфолиото си освен хардуер, само че и услуги с добавена стойност. От друга, " Солитрон " получава стабилен тил с запаси за бъдещо развиване. От ALSO споделят в доклада си, че желаят след време IT решенията и услугите да носят към 40% от оборота й. В тази сфера " Солитрон България " продължава да се развива, като с изключение на доставка на хардуер за ритейл сътрудниците си и бизнес клиентите като смарт телефони, преносими компютри, сървъри, сторидж и други компанията предлага и услуги като апаратура, софтуерни решения, поддръжка, както и стратегии за подготовка. Компанията работи с над 50 вендора, а ALSO - с над 550, като припокриването не е цялостно. " Солитрон България " ще може да предлага всичките марки, на които новият притежател е паневропейски сътрудник, незабавно след приключването на договорката. Това ще значи, че ще работи на доста положителни доставни условия и цени, което ще се отрази и на финансовите индикатори. И сега българската компания съумява да поддържа леко по-висока облага преди обезценка и налози (EBITDA) от самата ALSO и други източноевропейски компании, добити от швейцарския тръст.

ALSO Holding също по този начин има разнообразни центрове за подготвеност в страните, в които участва, от които в " Солитрон България " също могат след време да се възползват. Стратегията на швейцарците е точно такава - да разшири портфолиото на фирмите от групата в района и да се възползва от другите им мощни страни, се споделя в доклада за 2018 година

От купувача не възнамеряват някакви огромни промени в ръководството на " Солитрон България " след приключването на договорката. По тази причина компанията ще продължи да бъде ръководена от създателя и доскорошен едноличен притежател Петър Иванов и изпълнителния шеф Ралица Килиан.

Пазарът тук
Пазарът в България е релативно постоянен, като трите водещи компании по доходи са непроменени от години - " Поликомп ", " Солитрон България " и " Мост компютърс ". Първите две регистрират покачване на приходите си надлежно до 207 млн. лева и 175 млн. лева за последната публично регистрирана година - 2017, а третата държи постоянни продажби на равнище към 75 млн. лева Въпреки релативно високите обороти секторът е прочут с ниските си маржове, където положителните условия от вендорите са извънредно значими за всеки принос към облагата. Макар и да е считан за обичаен бизнес, упованията са дистрибуцията на IT артикули и услуги да се трансформира освен в България, само че и в цяла Европа. Той ще минава от ден на ден към доставка на всичко на едно място - артикули, услуги, платформени решения. Именно тук ресурсите и ноу-хау от милиардна компания като ALSO Holding ще са доста значими.

*Also - името на компанията на англ. значи също
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР