123 При суровоядството в началото основните инвестиции са малки, отбелязва

...
123 При суровоядството в началото основните инвестиции са малки, отбелязва
Коментари Харесай

Сладката "мисия Лондон"

123
" При суровоядството първоначално главните вложения са дребни ", отбелязва Ирен Мердинян

[Raw Bonbon] 123
Най-популярният артикул на Raw Bonbon е " матча слайс " - два пласта " матча " с шоколад сред тях

[Raw Bonbon] 123 [Raw Bonbon] Още по тематиката
Сладолед от купичката на магьосницата

Създадената през 2012 година " Корте дилето " към този момент е измежду 10-те най-големи производители на сладолед в България
7 сеп 2018
Roobar: Раздялата

Яни Драгов изкупи напълно " Роо брандс " от двамата си съдружници
27 юли 2018
Quin Bite:

Хапка вкусно и потребно

Константин и Сана Драгови създават сурови десети, като оферират здравословна опция на познати усети
13 юли 2018 След няколко месеца Ирен Мердинян възнамерява да вкара опцията за поръчки непосредствено от уеб страницата на Raw Bonbon, с цел да разшири обсега на пазара си, вместо през вериги магазини. Началото на бизнеса на българката Ирен Мердинян в Лондон е съвсем класическо - заниманието да опитва с храна се трансформира в компания. През 2012 година тя основава компанията Raw Planet, която предлага на английския пазар сурови десерти като здравословни други възможности за всички фенове на сладкото. Мердинян създава артикули под марката Raw Bonbon, които се оферират в огромни вериги магазини за органична храна в мегаполиса и непосредствено на клиенти.

Днес конкуренцията на биопазара към този момент е мощна, а цените на суровините порастват. Затова Мердинян взема решение да промени леко модела си - като е друга, предлагайки курсове за правене на шоколад и приложението му в направата на сурови десерти.

От детския опит през йога студиото

Експериментите на Ирен Мердинян с храната се зараждат още в детството, когато с татко си е отглеждала кълнове и е правила мляко в България. Впоследствие стартира да се интересува от вегетарианство, веганство и суровоядство, а фантазията й да пътува я води във Англия. Като фен на сладкото обаче тя не намира това, което търси, на английския пазар. " Тогава беше мъчно да се намерят на пазара сурови десерти ", отбелязва Мердинян пред " Капитал ". Затова стартира да си прави сама и черпи другари в йога студиото, където тренира.

Позитивният отзвук на близки й дава тласък да сътвори през 2012 година Raw Bonbon, което се оказва елементарно начинание във Англия. " Тук системата не е прекомерно бюрократична, което оказва помощ за началния стадий от основаването на компания и произвеждане ", споделя Мердинян. Въоръжена с бранд, тя потегля по коледни базари в западен Лондон, където продава три продукта, главният от които – " матча слайс ", десерт от какао, разбъркан с японски зелен чай матча, е най-популярният и до през днешния ден.

Година по-късно Мердинян се насочва към биомагазини в Лондон, в които да продава продуктите си като серия. Когато през 2014 година първите вериги – Planet Organic и As Nature Intended, стартират да оферират изделията, Мердинян насочва цялото си внимание към производството на десертите.

Домашната кухня като фабрика

Ирен Мердинян стартира пробите с направата на сурови десерти от вкъщи си. Там продължава да създава и до през днешния ден – от пригодена за задачата кухня. Като дребен производител тя купува съставките за изделията си – като какао и кашу, от търговци, на които може да се довери за качеството. " Старая се да закупувам биопродукти, само че в случай че качеството е компрометирано или цената е прекомерно висока, мога да си разреша да закупувам и естествени артикули ", разяснява Мердинян, като показва, че определяща за избора е тестът на стоката и качеството й.

Производството е малко, защото акцентът е върху артистичната визия и качеството на изделията, а процесът е трудоемък. Това слага десертите в горния ценови клас измежду суровите десерти във Англия.

Разходите за старта са ниски: " При суровоядството първоначално главните вложения са дребни – за профилиран миксер и ледник, които финансирах със лични дребни спестявания и кредитна карта ", разяснява Мердинян, като прибавя, че всеки може да стартира сходно начинание и единствено с 500 английски лири. Тя дава образец с първата си покупка – ледник от еbay за 50 лири, до момента в който има и професионални машини, които доближават 3 хиляди.

" Чак сега, когато достигнеш до повече магазини, се постанова да се отделят повече средства за обособена профилирана кухня ", показва Мердинян. И тук идва едно от провокациите. Макар че по-голямата част от материалите за Raw Bonbon са биопродукти, крайният артикул не е сертифициран. Причината – непостижимо скъпо е за дребния бизнес във Англия. " За да сложиш думата " органически " на стоката, имаш потребност от документ, който коства 800 паунда на година плюс % от оборота ", отбелязва Ирен Мердинян. Допълнително е необходим и запас за подготовката на документите, която е нужна при всеки индустриален стадий. Правителството е одобрило редица благотворителни организации, които да сертифицират артикули, само че най-голямата там е Soil Association. Те получават постъпленията от такси, ревизират документите, производството и покупките на първични материали.

Бизнесът през днешния ден

Сега под шапката на Raw Bonbon има шест какаови продукта – с матча, кокос, боровинки, карамел, череши и трюфели, които се оферират главно в Лондон. Изделията се купуват най-вече от хора, които водят здравословен метод на живот, или такива, които имат нетърпимост към избрани групи съставки и храни като глутен, захари, млечни артикули. " Във Англия има доста хора, които са алергични към лактоза ", показва Ирен Мердинян.

За разлика от марки, които стартират с концепцията за всеобщо произвеждане, огромни вложения и разноски за маркетинг, Мердинян избира да работи в по-малък мащаб. В резултат целенасочена реклама, която би изисквала и по-голямо произвеждане, не е била преференциална. " Рекламата ми постоянно е била в обществените мрежи. Най-голямата ми платформа е Instagram, откъдето и главно идват клиентите ми ", споделя тя. Крайните консуматори пък намират марката от магазините, в които се предлага, и посредством Twitter.

Брутният марж в бранша за ръчно направени био- и бутикови десерти е дребен - сред 30 и 38%, само че пазарът пораства. Конкретни цифри за Raw Planet не са налични, само че основателката споделя, че първоначално от коледните базари постъпленията са минимални, от към 10 хиляди английски лири. Впоследствие те се усилват до 20 хиляди годишно и най-много 50 хиляди паунда, когато марката се продава в 25 магазина. " В момента оборотът е на половина, тъй като редуцирах магазините до пет и подхващам преустрояване на активността с фокус върху частните клиенти, образование и диверсификация ", отбелязва Мердинян.

Дилема: всеобщ или друг

Raw Planet е основана в миг, когато на пазара не се оферират доста сурови десерти, само че в този момент нишата бързо се запълва, а цените на суровините фрапантно нарастват. Какаото нараства, цената на ванилията нараства от 60 паунда на кг до 800 в границите на няколко години, кашуто също изисква от ден на ден средства.

" Трябва да се прави избор в един миг ", разяснява Мердинян. " Наложи се да взема решение през 2016 година - да мина към всеобща продукция и да диря вложители или да трансформира бизнес модела. Предпочетох да диверсифицирам пред избора сред нарастване на цената на продукта или намаляване на качеството ", добавя тя.

Запитвания от клиенти за препоръки в кухнята убеждава Мердинян да стартира да предлага курсове за направата на сурови десерти. " В момента групите са дребни, повеждам курсовете в кухнята си. В бъдеще премислям да се ориентирам и към видеоуроци, защото получавам запитвания и отвън Англия ", споделя тя и прибавя, че фокусът на Raw Planet в бъдеще ще бъде главно върху създаването на нови артикули за частни клиенти и образованието.

Дигиталният проект

През идващите години Ирен Мердинян възнамерява да върне Raw Planet малко обратно. " Изведнъж фокусът върху продукцията се увеличи, а иновативността остана на назад във времето. В момента го връщам назад към основаването на нови произведения ", разяснява тя.

Например след няколко месеца възнамерява да вкара опцията за поръчки непосредствено от уеб страницата на компанията, с цел да разшири обсега на пазара си, вместо през вериги магазини. Към момента доставки до клиенти отвън Лондон са по-скоро изключение, в сравнение с процедура. А концепцията е това да се промени. " До Европа би било по-голямо предизвикателство, изключително през лятото, когато температурите са високи ", добавя тя. Q&A

Откъде пристигна концепцията за " матча слайс "?

Много случайност имаше в целия развой. Аз имах шоколадова торта и чист " матча бонбон ", който прилича марципан. Един йога преподавател от студиото ми обаче поръча да му направя за рождения ден шоколадова торта със пластове матча. Тортата стана доста известна в йога студиото и това ме окуражи да направя и самостоятелен десерт - " матча слайс ". Аз видях изделието като триъгълник, два пласта матча с шоколад сред тях.

Как избрахте усетите за изделията?

Проба-грешка. Когато ми хареса някой десерт, се пробвам да го пресъздам в недопечен тип. Но има и красиви вдъхновяващи моменти, когато виждам десерт в мозъка си - усет, форма, съчетания.

Как си представяте бизнеса си след 5 години?

В момента съм в стадий на преструктуриране на бизнеса. За мен ще е вълнуващо да основа повече директни контакти с задгранични клиенти. Както откъм образованието, по този начин и откъм изделията. Бих желала да има и повече виртуално наличие на хора, които не са в Лондон.

За мен бизнесът е форма на изложение и схващане на себе си, обслужва моята потребност за самостоятелност, творчество и хубост и, уповавам се, по този метод обслужва потребността за наслада и здравословен първокласен десерт и на други хора. На този стадий в живота ми бизнесът ми би трябвало да ми носи наслада, да има лекост и игра в него. Това не значи, че процесът не е акуратен, а че е нужна независимост за проба и неточност, а не да е бизнес - триумф непременно с обичайните бизнес средства на упоритост и конкуренция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР