123 Преди три месеца компанията обяви, че прекратява годишното си

...
123 Преди три месеца компанията обяви, че прекратява годишното си
Коментари Харесай

Отрязаните крила на Victoria’s Secret

123
Преди три месеца компанията разгласи, че приключва годишното си фешън шоу, което се излъваше 24 години.

© SHUTTERSTOK 123
В началото на годината майки на младежи, които пазарят от Pink, се възмутиха от свръхсексуалните реклами в магазините на Victoria`s Secret.

© SHUTTERSTOK 123 © SHUTTERSTOK Приходите на най-големия американски ритейлър на долни дрехи не престават да понижават.Компанията затваря над 50 магазина в Съединени американски щати.Потребителите към този момент избират марки с идея и естествено изглеждащи модели. Проблемите за Victoria’s Secret стартират с началото на световното придвижване MeToo, с което марката не съумява да се асоциира. Бляскава сцена, пъстроцветни крила, изтънчено долни дрехи и, несъмнено, " ангелите " манекенки, представящи най-големия американски бранд за долни дрехи. Така изглеждаше годишното фешън шоу на Victoria’s Secret, което през последните 24 години значително изграждаше имиджа на марката. През 2019 година за първи път ревю няма да има, а компанията е сложена пред едно от най-големите провокации от основаването й – да приспособява разбиранията си за хубост към актуалните полезности на потребителите, за които тя е повече от добър външен тип.

Изкуството да правиш долни дрехи

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Американецът Рой Реймънд основава Victoria’s Secret през 1977 година за да направи по-приятно извършването на покупки на мъжете в магазини за женско долни дрехи. Името на компанията е въодушевено от викторианската епоха. През идващите години макар възхода си бизнесът е изправен пред банкрут. Спасението му се явява компанията L Brands с създател Лесли Уекснър, който през 1982 година купува Victoria’s Secret дружно с шестте магазина тогава на цена 1 млн. $.

Това евентуално е и една от най-хубавите покупко-продажби за американеца, който напълно трансформира концепцията на марката и го прави атрактивен за дамите. Моделите на Victoria’s Secret наподобяват първокласно и в същото време са на налични цени, което през 1990 година съумява да издигне компанията до най-големия ритейлър на долни дрехи в Съединени американски щати с 350 магазина и 1 милиарда $ продажби. Пет години по-късно се организира и първото блестящо фешън шоу, представящо новата сбирка долни дрехи на марката. С всяка последваща година то се трансформира във все по-впечатляващ театър, от който потеглят кариерите на редица световноизвестни манекенки, измежду които Хайди Клум, Тайра Банкс и Жизел Бюндхен. По време на шоуто през годините компанията показва и емблематичните модели сутиени-бижута Fantasy bra, най-скъпият от които на стойност 15 млн. $. През годините компанията непрекъснато усилва портфолиото си от артикули с козметика, чанти, спортни дрехи и други Магазините се усилват до над 1500 в целия свят, поставяйки в центъра сексапилността на дамите.

Бизнес тактиката на Victoria’s Secret се оказва сполучлива и я трансформира в мултимилиардна компания с непрекъснато възходящи доходи, които доближават пика си от 7.8 милиарда $ през 2017 година Именно тогава стартират проблемите за най-големия ритейлър на долни дрехи в Съединени американски щати. Година по-късно за първи път от седем години продажбите на компанията понижават с над 5% до 7.4 милиарда $. 2019 година не стартира по-добре. През първото тримесечие приходите на Victoria’s Secret спадат с нови 5% до 1.5 милиарда $, до момента в който другият бранд Bath&Body Works, част от портфолиото на компанията майка L Brands, регистрира непрекъснат растеж. Така мениджмънтът подхваща поредност от ограничения за спасението на диаманта в короната си Victoria’s Secret.

Спасителният пояс

През последните години аудиторията на стилното ревю, предавано по CBS и ABC непрекъснато намаляваше. Събитието, въпреки всякога да променяше местоположението си, в същината си изоставаше от тематиките на деня. В опит да привлекат повече фенове през 2018 година ревюто на Victoria’s Secret се стриймваше онлайн в YouTube TV и Hulu Live. Резултатите евентуално обаче не са били задоволително задоволяващи и преди три месеца компанията разгласи, че приключва стилното шоуто. " Развивайки се, не имаме вяра, че малкия екран ни пасва вярно ", споделя тогава Уекснър пред медиите и добавя, че компанията възнамерява създаването на нов тип събития и наличие, които " ще бъдат оттатък границите на модата в цифровата епоха ".
Илюстрация
Увеличаване
Автор: SHUTTERSTOK Смаляване

Нов план към момента няма, а L Brands предприе последващи ограничения. През 2018 година компанията затвори 30 магазина в Съединени американски щати, а тази година разгласи, че възнамерява да затвори още 53. За да зареди Victoria’s Secret с запаси L Brands затвори всички 23 магазина на веригата си за дамски бижута и аксесоари Henri Bendel и разгласи продажбата на канадската си верига за долни дрехи La Senzaand. Модният бранд продължава да е най-големият ритейлър на долни дрехи в Съединени американски щати, само че пазарният му дял падна до 24% от 32%, до момента в който пазарът на долни дрехи пораства с 21% до 13 милиарда $, написа Forbes.

В края на предходната година компанията назначи нов изпълнителен шеф - някогашния президент на футболния клуб Монако Джон Мехас и президент на марката Tory Burch. От Victoria`s Secret също възнамеряват да върнат банските в портфолиото си. Те бяха отстранени през 2016 година, което от компанията признават, че е неверно взето решение.

Извън тематиките на деня

Проблемите за Victoria’s Secret стартират точно в годината на световното придвижване против половото принуждение MeToo, което показва дамите в напълно друга светлина, с която марката не съумя да се асоциира. Вместо това продължи да залага на половото лъчение, съвършените форми и идеалната хубост. И до момента в който дамите са обвивката на компанията, във вътрешността мъжете ръководят бизнеса. Тогава бордът на шефовете беше формиран от осем мъже и две дами, само че по гледище на вложителя Barington Capital Group напролет компанията добави още две дами в борда.

Маркетинговата тактика на Victoria’s Secret не се приспособява към новите желания на потребителите, които търсят естествена визия и марки, които застават зад дела. Така доста от клиентите се насочват към стартъпи, които подчертават върху удобството на бельото, а не на половата му прелест за мъжете. Един от огромните съперници на Victoria’s Secret - американската Aerie, благосъстоятелност на American Eagle Outfitters, показва продуктите си през същински клиенти с разнообразни тела и натурален тип. Компанията съумя да удвои пазарния си дял, а продажбите й всяка година порастват.

В началото на годината майки на младежи, които пазарят от Pink (младежкият бранд на компанията), се възмутиха от свръхсексуалните реклами в магазините на Victoria`s Secret, заяви Business Insider. " Това е порнография, която всички (деца и тийнейджъри) са принудени да гледат, тъй като най-нецензурните фотоси са тъкмо над касите ", написа една от майките на страница на Victoria`s Secret във Фейсбук.

Във времена, когато тематиките на деня се концентрират върху равнопоставеност и приемливост, през ноември маркетинг шефът Ед Разек и учредител на стилното шоу, съобщи пред списанието Vogue, че е решил да не включва транссексуални модели в ревюта на марката. Тогава редица известни персони и клиенти на марката желаеха неговата оставка. В началото на август обаче, дали вследствие на натиска от хората, политическа уместност или опит за избавяне на компанията, Victoria`s Secret нае първия транссексуален " ангел " в редиците си - бразилския модел Валентина Сампайо. Дни след наемането й Разек, който през 2007 година беше разгласен за една от най-важните персони в света на модата, напусна компанията.

Victoria`s Secret се намира на кръстопът. Дали да резервира образа си и да продължи да проповядва блян към съвършена хубост или да се приспособява към несъвършените, само че естествени женски черти. И в двата случая залогът е оцеляването на компанията. Тъмното минало

Отвъд ангелската обвивка на марката за долни дрехи, сериозна отрицателна диря в историята на Victoria`s Secret остават обвиняванията против най-приближения консултант на притежателя на L Brands. През юли Джефри Епщайн, допреди 12 години дясната ръка на Лесли Уекснър, получи следващи обвинявания за полов трафик на дами и малолетни девойки.

Епщайн се среща със притежателя на Victoria`s Secret за първи път през 1980 година, само че бързо съумява да завоюва доверието му. Въпреки неналичието на уместно обучение едвам 30-годишен той става финансов консултант на разрастващата се компания, ръководи фондацията и активите на Уекснър, който тогава го дефинира като " най-лоялния другар ", написа The New York Times. Заедно влагат в имения, а през 1991 година Уекснър подписва пълномощие, което дава право на Епщайн да наема хора, да подписва чекове, да купува и продава парцели и да взема заеми - всичко от името на Уекснър. През идващите 12 години финансовият консултант се възползва от опциите и бързо става измежду доста богатите хора в Съединени американски щати.

В годините чиновници на L Brands схващат, че с помощта на околните си връзки със притежателя, Епщайн се показва за сътрудник на Victoria`s Secret, като предлага на млади модели и актриси да вземат участие в кастинги, пишат още от The New York Times.

Краят на взаимоотношенията му с Уекснър идва през 2007 година, година и половина откакто към Епщайн се повдигат голям брой обвинявания за принуждение и блудстване с малолетни девойки. Той се признава за отговорен по едно от тях и прекарва 13 месеца в пандиза.

Преди по-малко от месец той още веднъж беше задържан за полов трафик, като му беше отказано стартиране под гаранция до започване на правосъдния развой, което евентуално ще се случи през юни идната година. Дотогава Епщайн остава в пандиза.

На фона на разтърсения бизнес на Victoria`s Secret новите обвинявания напомнят за ролята на Епщайн в компанията и скелетът още веднъж е изваден от килера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР