123 Календарът на събития за любители спортисти става все по-наситен

...
123 Календарът на събития за любители спортисти става все по-наситен
Коментари Харесай

Масово раздвижване

123
Календарът на събития за фенове спортисти става все по-наситен и разнороден

© Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123

• Картите за спорт и навлизането на Decathlon направиха спорта по-достъпен, само че най-вече в София и огромните градове.

• Наличието на 66% неспортуващи младежи е пазар, който занапред може да се създава.

• Новите и атрактивни формати на спортни мероприятия притеглят от ден на ден участници и играят значима роля в интензивността на феновете Част от тематиката Спортуват ли повече българите
Пазарните мускули на MultiSport

За две години и половина " Бенефит системс България " стигна до 50 хиляди клиенти, на които предлага достъп до над 600 зали
Още по тематиката
Кабинетът утвърди новия проектозакон за спорта

В него е заложена опция за безплатно отдаване чартърен на спортни обекти, които са общинска благосъстоятелност, и парцели за градеж на такива
31 авг 2017
Държавните маратони на ГЕРБ

Спортното министерство изля 200 хиляди лв. в бегови надпревари със противоречив смисъл и резултат
1 юли 2016 Картите Multisport към този момент са бизнес за към 18 млн. лева годишно .
Фотограф: Надежда Чипева
Миналата година година пробягах 5 км, тази участвах на 10 км, а следващата година ще опитам полумаратон. Това не е римейк на вица за полупроводниците и задачите проводници, а естественото развиване в задачите на един бягащ за здраве. Дали наедно с упоритостите се усилват и самите бягащи? А също по този начин и играещите тенис или футбол, посещаващите фитнес центровете или танцуващите?

Ако се съди по развиването на обвързваните бизнеси, то след години на най-вече говорене за значимостта от спорт в свободното време евентуално може да се каже, че има отлепяне от мъртвата точка. Обемите на огромните търговци на спортни артикули и растежът в надпреварите за фенове демонстрират, че по-спортуващият българин е реалност. Или най-малко това е годно за жителя от огромния град, който осъзнава значимостта на двигателната интензивност. Но в случай че към забележимото оживление се добави и статистиката за броя на към момента неспортуващите българи, бизнесът с всеобщ спорт има забележителен капацитет за напредък.

Усещане за разкършване

Навлизането на вериги за спортни артикули като Decathlon (в превод десетобой) и корпоративните карти за спорт (MultiSport и Sodexo) направиха физическите занимания по-достъпни. Те към този момент не са единствено за хората, които могат да си разрешат скъпа екипировка и високи такси за визити на тенис кортове или фитнес зали. В същото време развиването на нови формати за всеобщо присъединяване като кросовите бягания, ултрамаратоните, шампионатите по минифутбол, проведени от " Каменица " и " Ариана ", дадоха платформата, където дилетантите да се изявяват в приятна и неангажираща конюнктура. Съчетанието сред досегаемост и атрактивни формати се оказа формулата, която раздвижи този сегмент от бизнеса и го изстреля към растеж.

Чисто статистически е мъчно да се откри дали България е станала по-спортна нация (в директния смисъл на израза, а не поради печеленето на медали). Почти не се вършат проучвания за броя на спортуващите на национално равнище, а доколкото ги има, са редки и доста систематизирани. Но въпреки всичко наличната информация дава сигнали за позитивна смяна в последните няколко години.

В изследване измежду младежите (15-29 години) от 2016 година, поръчано от Министерството на младежта и спорта, 32% декларират, че спортуват, като 12% го вършат всеки ден, а 66% - няколко пъти в седмицата. Последното проучване на Евробарометър също демонстрира обнадеждаващи данни – 19% от интервюираните младежи афишират, че са взели участие в интензивности на състезателен клуб. Това е растеж с 11% спрямо предходно сходно изследване през 2014 година и е вторият максимален растеж в страните от Европейски Съюз след Италия.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Според данните за физическата интензивност измежду цялото население българите остават на най-ниските равнища измежду останалите в Европейски Съюз, които спортуват най-малко по час и половина седмично - съвсем 10 %. На другия завършек на таблицата са Финландия с 54.1% и други страни от Северната част на Европа (виж графиката), както и развити стопански системи като Германия и Австрия. Изчисленията на предлагащата карти за спорт Sodexo демонстрират, че междинната посещаемост на спортни занимания в страната е едвам шест пъти месечно.
В полето на страната

Ролята на страната и в тази област е противоречива. По думите на Цветан Иванов от " Бенефит системс България " в множеството западни страни тя и общините са главните вложители в басейни. " Въпреки огромния интерес в всеобщия случай басейнът не е печелившо занятие, защото поддръжката му е скъпа ", споделя той.

Държавата продължава да е най-големият вложител в нови спортни уреди в България, а общините, доколкото демонстрират интензивност в тази посока, се грижат най-много за обезпечаване на база на локалните професионални клубове, а не толкоз за условия за любителски спорт.

Според Еленко Еленков общините към момента не виждат този капацитет за развиване: " Не схващат, че не всичко е ски и втурване и че има и други спортове, които са доста по-масови и мултисезонни. " От Sodexo считат, че локалните управляващи могат да имат значима роля в битката със заседяването и неналичието на физическа интензивност - от позиция както на човешкия фактор, по този начин и на обществените и икономическите разноски.

Председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов счита, че за фитнес клубовете би трябвало да има и данъчни облекчения, каквато е практиката в някои европейски страни. " Това е държавна политика за профилактика на здравето, каквато тук въобще нямаме. Операторите не са толкоз доста и намаляването на Данък добавена стойност няма да е сензитивно за бюджета, а ще се икономисват разноски за здраве ", счита той.
Ниската база на интензивно спортуващи дружно със усилването на интереса към тези занимания дава опция за растеж на този пазар през идващите години. Наличието на 66% неспортуващи младежи съгласно изследването на спортното министерство е фактор в тази посока. Това ще разреши и на спортните зали, и на общините и туристическия отрасъл да подобрят бизнес тактиките и резултатите си.

Управителят на веригата магазини за спортни артикули SLS Борислав Димитров счита, че няма подозрение в увеличението на броя на спортуващите. " В последните 10 години масовостта нараства и сигурно от ден на ден хора спортуват за здраве. Преди години на ст. " Раковски " имаше по 20 души, в този момент начело не може да се паркира, а всички терени са ангажирани, без значение дали е за футбол, тенис или за тичане. Според мен растежът е във всички спортове, а изключително мощно е развиването при децата ", разяснява той пред " Капитал ".

Компанията " МТК Спорт ", която има няколко магазина в цялата страна под марката Sport box, неотдавна откри нов огромен обект в София като знак за възходящите си благоприятни условия и упования. " Все повече хора виждат в спортуването метод да релаксират и да се разтоварят от напрежението. Има спортове, като тениса да вземем за пример, които вървят доста добре - поради Григор Димитров и желанието на доста деца и младежи да му подражават. Планинският туризъм също се развива добре, в планините има от ден на ден хора, които или се разхождат, или се занимават с нещо по-специализирано като катерене. Бягането също е от спортовете, където развиването е мощно. Ние следим деликатно какво се случва там и сме сътрудници на няколко начинания. Организираме трейл рънинг съревнование, в което преди пет години имаше 50 души, в този момент са 300 - 400 ", разяснява Делян Тотев, шеф на " МТК Спорт ". Според него спад има в сноуборда, защото след появяването на по-широките ски към този момент има опция за каране в бездънен сняг.

Твърдението, че София не е България, се удостоверява в този случай. От " Бенефит системс България ", която предлага картите MultiSport, показват, че 90% от клиентите са в София. До огромна степен това се дължи на обстоятелството, че тези карти се продават единствено през компании, а най-големите компании с бюджети за обществена отговорност са в столицата. MutliSport обаче регистрира неочакван растеж на продажби в Русе и Варна. " Обясняваме си го с обстоятелството, че там има работодатели, които правят оценка програмата като опция за техните чиновници ", споделя шефът на сдружението Цветан Иванов.

Географското систематизиране на огромните вериги за продажба на спортни артикули също демонстрира ясната наклонност – в огромните градове с по-висок витален стандарт и в зимните курорти при тези, които оферират ски екипировка. Делян Тотев показва, че магазините на " МТК Спорт " в София вършат 50% от оборота.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Eфектът на френския десетобоец

Когато през 2013 година френската веригата за спортни артикули Decathlon отвори първия си магазин в София, това обещаваше да промени напълно бизнес средата - с появяването на налични и качествени продукти за спорта за здраве. Вероятно около това се развиха цели сегменти от него, като да вземем за пример туристическите преходи, защото компанията има особено отношение към продуктите за планината.

От старта си в България приходите на Decathlon порастват стабилно (виж таблицата), като през 2016 година растежът е 42% по отношение на година по-рано. Компанията е и на четвърто място измежду търговците на облекла, като преди нея по мярка на приходите са единствено H&M, Zara и LC Waikiki. Ръст на продажбите обаче има и при втория и третия търговец на спортни артикули - " Адидас България " и " Спорт хранилище ". Делян Тотев счита, че влизането на Decathlon на пазара е имало упования резултат за увеличение на спортуващите: " В началото имаше естествения боязън, че работата ще намалее, само че се удостовери теорията, че Decathlon прави спорта наличен. С незначителен бюджет можеш да започнеш да спортуваш. Но щом ти хареса и се запалиш, започваш да търсиш по-висок клас екипировка от магазини като нашите. Факт е, че оказват помощ за развиването на спорта. "

Според Борислав Димитров от SLS всяко магазинче, което продава спортни артикули, има дял в развиването на спорта за здраве. " Според мен картите MultiSport имат даже по-голям резултат от появяването на Decathlon, тъй като направиха също спорта по-достъпен за хората. Не става въпрос за бягането в парка, а за платените спортни услуги. Едно е да плащаш 120 лв. на месец, друго е 40 ", разяснява той.

Карти, които отварят порти

Броят на картите Multisport и Sport Pass (на Sodexo), които са на пазара от две години и половина, пораства геометрично. От " Бенефит системс България " към този момент имат недоволства от клиенти за цялостни в пиковите часове зали. Преди една година броят на дейните карти Multisport, които са месечни, беше малко над 20 хиляди. Сега от компанията споделят, че към този момент са 50 хиляди, като картите, които не влизат в приложимост, са единици. При междинна цена от 30 лева за карта това прави пазар за компанията от 18 млн. лева годишно все още. Дружеството обаче е изпълнило единствено една пета от задачите си. А те са аналогични на към този момент постигнатото от компанията майка в Полша Benefit Sistems International. Там издадените 900 хиляди карти покриват 10% на работещото население. Такава е и задачата за България. " Не е имало месец, в който да нямаме растеж, и това ни кара да мислим, че към момента сме надалеч от капацитета, който предлага пазарът ", споделя Цветан Иванов.
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Мрежата от спортни зали, работещи с Multisport, също пораства. За една година от 390 те са станали 606 - поради нараствания брой на клиентите. Най-голям е растежът в София, където обектите са към 360, като догатката на компанията е, че работи с към 80% от обектите в столицата - защото няма указател за спортните клубове. Залите за фитнес остават преобладаващи, само че пропорцията се трансформира с възходящия брой на местата за групови занимания.

Конкурентът Sodexo, предлагащ картите Sport Pass, също вижда капацитет на българския пазар. " Бизнес опциите за спортните клубове порастват с образоването на крайните консуматори и работодателите за изгодите от физическата интензивност. Това е развой, който стартира да набира скорост в България, както и по света. Виждаме Sodexo като катализатор за развиването на пазара ", разясняват от компанията.

За по-малко от две години Sodexo има издадени повече от 33 хиляди карти. В мрежата на компанията са над 600 спортни клуба, като с веригите Pulse, Flais и Sport City има извънредно партньорство. На 150 места в страната клиентите й употребяват отстъпки от спортни услуги и артикули. Градовете с най-активни консуматори на картите Sport Pass са София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас.

Тичат, скачат, гмуркат се

Променя се и методът на практикуването на спорт. Различните спортни формати притеглят от ден на ден участници, а уредниците регистрират растеж всяка година. " Нещата се отдалечават от бодибилдинга, хората от ден на ден желаят да са гъвкави, бързи, мощни ", споделя Еленков Еленков, един от създателите на клуб " Бегач ". Изследването измежду младежите демонстрира, че към момента най-предпочитаното място за спорт си остава фитнес залата – 41%, следвана от игрищата навън (30%) и надалеч по-назад с 13% е спортът навън без уреди.
" Нещата се отдалечават от бодибилдинга, хората от ден на ден желаят да са гъвкави, бързи, мощни. "

Еленко Еленков, клуб " Бегач "
В същото време всеобщите формати като маратоните, ултрамаратоните и така наречен obstacle course racing (състезания с препятствия) стават непрекъсната част от спортния календар, като пораства и броят на участниците в тях. В надпреварата с тествания и трудности Legion Run да вземем за пример през 2014 година се включиха 1200 души, а през 2016 година - към този момент 4-5 хиляди. За последните три години броят на участниците в ултрамаратона " Витоша 100 " се удвои до съвсем 3000. А това е съревнование, което не е за всеки, защото дистанцията и продължителността изискват профилирана подготовка.

В световен мащаб все по-популярни стават по-късите дистанции в маратона - 5, 10, 15 км. Обяснението е, че стават повече хората, които бягат за развлечение и здраве, а не за достижения. Според Георги Станоилов, уредник на ежеседмичните бягания 5mrun, за пет години извършените бягания към този момент наближават 1000 в четири града, а записаните бегачи са над 15 хиляди. " Един от значимите фактори е, че се построи едно цяло общество. Ние не организираме надпревари, а бягания. Но това не значи, че дистанцията не може да се изходи. Напълно гратис е, средата е приятна, а дистанцията е постижимо. Най-важното е персоналната мотивация, хората идват по лично предпочитание ", разяснява той.

Все повече хора стартират да се занимават и с повече от един спорт, като през седмицата може да плуват, да карат колело, да отидат на фитнес, кросфит, йога и така нататък В групови спортове като волейбол и баскетбол се организират аматьорски шампионати, които са доста по-масови от професионалните. Само във волейболната лига тимовете са 54 с над 600 състезатели, като растежът е стеснен от неналичието на зали.

Добър резултат и за бизнеса

От по-масовите формати печелят също общини, хотелиери и ресторантьори - с опцията за удължение на туристическия сезон. Класически образец е най-големият маратон в Алпите - Ultra-Trail Du Mont-Blanc, който се организира в Шамони във Франция през септември, като няколко хилядите участници пълнят курорта. " И у нас доста компании и обитаеми места откриха, че едно спортно събитие може да докара хора, трафик и да сложи мястото на картата ", споделя Еленко Еленков.

Маратонът " Каланджа " в края на май край морето се организира с поддръжката на Приморско и хотел Bella Vista в Синеморец. Ултрамаратонът в Трявна в средата на юли притегля към 500 участници. От предходната година клуб " Бегач " прави триатлон - плуване, тичане и колоездене, в средата на август в хотела на Валентин Златев " RIU Правец ".

В ултрамаратона CanyonCreek край Русе предходната година участваха над 360 души. " Хотелите, които ни станаха сътрудници, се бяха понапълнили. А и малко познатите туристически дестинации към Русе бяха разпространявани ", разяснява уредникът Чавдар Черников. Той промотира надпреварата и в чужбина през Фейсбук и е сюрпризиран от проявения интерес, доста сериозен интерес от страна на румънците. " Очакваме двойно повече тази година ", споделя той.

Ниската такса за присъединяване в България прави надпреварите атрактивни за състезатели от чужбина. " Триатлон в Австрия коства 380 евро и ти дават една тениска - в случай че завършиш, само че няма 8 поддържащи пункта, заредени с всичко належащо ", споделя Филип Шавов, съорганизатор на ултратриатлона " Лъвско сърце " в Приморско.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Всички обичат спорта

По-възприемчиви стават и спонсорите на спортни прояви, от които нормално идва половината бюджет на събитията (останалото е от таксата за участие). От десетина година " Каменица " провежда шампионат по минифутбол из цялата страна за дилетанти, в които се включват към 15 хиляди души. Организираното от клуб " Бегач " Business Run (щафета, в която с тимове вземат участие чиновници на фирми) се организира в Бизнес парка в София и събира по 1200 души, като надпреварата към този момент се разпростира и в други градове. Миналата година за пръв път се състоя в Пловдив - договорът със завода Liebherr е за три години, като се включват и другите огромни компании. Тази година Business Run ще има и във корабостроителницата във Варна.

Според уредници на маратони дейната база от бягащи в България е към 20 хиляди души, като над половината от тях са от София. При този жанр всеобщи надпревари е елементарно марката на спонсора да стигне до 1000 души. " Те го схващат. Има банки, които се включват, мобилни оператори. Това, което се промени, е, че концепцията за всеобщото присъединяване към този момент е ясна на хората ", изяснява Еленков от " Бегач ".

Ежеседмичните бягания 5kmrun имат непрекъснати сътрудници, само че постоянно спонсори подкрепят и обособени дела. " Децата са към този момент постоянни участници, по тази причина детската отдалеченост от 2 км ще се организира всяка седмица от април ", споделя Георги Станоилов. Филип Шавов добавя, че в ултратриатлона " Лъвско сърце " някои компании влизат освен като паричен спонсор, а и с корпоративен тим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР