123 Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров © Надежда Чипева

...
123 Изпълнителният директор на застрахователя Павел Димитров © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Служители на "Лев инс" протестираха пред редакцията на "Капитал" заради статия

123
Изпълнителният шеф на застрахователя Павел Димитров

© Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева Служители на " Лев инс ", предвождани от двама от изпълнителните си шефове и трима юристи, излязоха на митинг пред редакцията на " Капитал " в сряда заран. Още в 10:30ч. мястото бе отцепено от полиция, а половин час по-късно на улицата се събраха към 50 души. Пред постройката бяха паркирани коли на компанията и улицата беше заградена. Скандирания нямаше, само че се получи нещо като конференция на улицата пред камерите на " Пик ", " Канал 3 " и други медии от орбитата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Акцията се организира два дни откакто в редакцията бе получено писмо от изпълнителния шеф на застрахователното сдружение Мария Масларова-Гъркова, в което тя възразява против публикация от 26 юли, озаглавена " И застраховането към този момент се оказа проблем за чакалнята на еврозоната ". Масларова-Гъркова бе поканена на среща в " Капитал " на същия ден, само че не отговори на изпратения е-мейл.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В публикацията се разказва продължаващият да стои проблем на застрахователния бранш със системата за погашение на компенсации в чужбина " Зелена карта ". Според източници на " Капитал " той е бил мотив за посещаване на ръководителя на EIOPA (Европейският орган за обезпечаване и професионално пенсионно осигуряване) Габриел Бернандино през предходната седмица. Официално за визитата потвърдиха от Комисията за финансов контрол (КФН), от където показаха, че мотив за срещата в София е било разискването на незабавни ограничения в небанковия бранш, нужни за присъединението на България към Валутния механизъм ERM II.Позиция на " Капитал " във връзка митинга на ЛЕВ ИНС пред редакцията

През над 25 годишната история на " Капитал " сме виждали съвсем всичко, само че митингът на чиновници застрахователно сдружение ЛЕВ ИНС пред офисите на редакцията е нещо неповторимо и извънредно симптоматично.
Прoтестът на ЛЕВ ИНС е неповторим, тъй като всъщност е против позиция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и застрахователния регулатор на съюза EIOPA за укрепване на надзорните функционалности в банковия и небанков бранш по отношение на евентуалното участие на България в Банковия съюз и еврото.
С две думи, Европа желае да се убеди, че българските регулатори държат изкъсо банките и застрахователите и те разполагат с задоволително капитал и запаси да обслужват рисковете, които са поели и не заплашват ползите на вложителите, и застрахованите лица.
В случая с ЛЕВ ИНС, сдружението е продало застраховки " Зелена карта " в Италия, а отхвърля заплащания по някои вреди, като твърди, че е било източено и излъгано от локален сътрудник. Казусът е прочут от години, и докара до това България да бъде вкарана в невиждана процедура по мониторинг и да бъде застрашена с изключване от съглашението " Зелена карта ", заради това, че неин осигурител не извършва отговорностите си по него. " Капитал е писал неведнъж по тематиката (вижте тук и тук), само че до момента българският регулатор КФН отхвърляше да предприеме дейности по въпроса. През предходната седмица въпросът за нужни ограничения е бил подложен остро от ръководителя на EIOPA пред КФН, в подтекста на кандидатурата ни за еврозоната и от там последва известие за идни " незабавни дейности ". За това " Капитал " описа тук.
Протестът против " Капитал " всъщност е за това, че още веднъж е приносителят на " неприятните " вести - следи тематиката от близко и предизвестява българския осигурителен пазар за вероятните последствия.
Ако България бъде извадена от съглашението зелена карта, с изключение на репутационен пестник, ще засегне всички пътувания на български коли в страните отвън евросъюза. Част от задачата на " Капитал " е да пази ползите на вложителите, вложителите и застрахованите лица. През годините, доста постоянно преди и макар регулаторите, сме алармирали за явни нередности. Достатъчно е да споменем за пирамидите и източването на банките от 90-те години на предишния век, аферата КТБ, крипто и исторически пирамиди от новото потомство в наши дни. Темата " Зелена карта " не прави изключение, тъй като е от сходен мащаб и визира милиони български жители.
Протестът на застрахователна компания пред редакцията на " Капитал " е признак за нещо ужасно. Институциите и регулаторите са абдикирали изцяло от вменената им по закон отговорност за пазят парите и ползите на данъкоплатците. Поради това доста постоянно една или няколко медии се оказват единствената бариера пред своеволията и неспазването на разпоредбите в ущърб на ползите на инвеститори и застраховани. Така беше при сагата КТБ, по този начин е със " Зелената карта ". Вместо поддръжка от институциите, екипът на " Капитал " и фирмата-издател получават само възходящ напън и принуда, от тези които сякаш би трябвало да се грижат за съблюдаване на разпоредбите и законите.
Злобното общественото говорене против " Капитал " и останалите самостоятелни медии от страна на прокуратурата, държавното управление, финансовите Българска народна банка и КФН (в някои периоди) подстрекава всички, като ЛЕВ ИНС да пробват да си решат казуса не всъщност, а като нападат медиите, които осведомят обществото за него.
Казусът със " Зелена карта " породи преди две години, когато две застрахователни сдружения - " Далл Богг: живот и здраве " и " Лев инс " бяха посочени от Съвета на бюрата като неплащащи и бавещи изплащането на компенсации по произшествия със застраховани от тях коли в чужбина. След подхванати ограничения от страна на институциите, стартира работа по изчистване на висящите отговорности, само че по информация в сектора от най-малко пет разнообразни източника, " Лев инс " продължава да има неплатени вреди. Причината за това, която постоянно е била посочвана в изявленията на " Капитал " по тематиката, в това число и в съответната публикация, е че застрахователят смята, че е източван от свои репортери в чужбина и оспорва тези вреди.

В писмото си до " Капитал " изпълнителният шеф на " Лев инс " показва изненада, че не е била потърсена за коментар. Когато медията изпрати въпроси до застрахователя в понеделник, от там не върнаха отговор, с цел да обяснят позицията си. Гъркова упорства, че публикацията е резултат от целенасочена, дейна тактика против компанията и я приема като апел за политически напън и кавга с " Лев инс ".

По време на престоя си пред редакцията на " Капитал " от " Лев инс " обясниха, че прокуратурата и институциите не обръщат внимание на техните сигнали за евентуално измами в чужбина и че в случай че платят компенсациите по тях, това ще " източи народен капитал " и ще " заплаши цялата финансова система на България ", като изрично отхвърлиха да назоват размера на казуса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР