123 Избраният проект 123 Експозиционният център 123 Кафетерия в експозиционния

...
123 Избраният проект 123 Експозиционният център 123 Кафетерия в експозиционния
Коментари Харесай

Италиански проект спечели конкурса на нов център на Велико Търново

123
Избраният план

123
Експозиционният център

123
Кафетерия в експозиционния център

Още по тематиката
Таня Христова: Габрово става все по-значим фактор

Кметът на общината в центъра на България пред " Капитал ", за икономическото развиване и бъдещето
7 юли 2018
Логистичният хъб Севлиево

Градът, в който има много промишленост, притегля и от ден на ден логистични компании
25 юни 2018 От 2019 година ще стартира осъществяването на плана за поетапно основаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара върху терена на Старото военно учебно заведение, оповестяват от общината. За задачата беше разгласен и интернационален архитектурен конкурс за планиране на експозиционен център – първата постройка в бъдещата централна градска част, и за градоустройствени концепции за развиване, пространствено и устройствено обмисляне на цялата територия. В тази част участниците оферират разнообразни решения – огромна пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.

Общо 62 идейни плана бяха подадени от архитекти от целия свят, оценени от 9-членно жури. На първо място е класиран идейният план на арх. Клаудио Нарди от Италия, който предлага 15-етажни здания с градини сред етажите, 6000 кв. метра конгресен център, под земята паркинг, съвременна библиотека и няколко музея.

С него следва да бъде подписан контракт, а с идейния план пък общината ще кандидатства за финансиране по оперативната стратегия " Региони в напредък ". Инвестиционното желание е част от утвърдената капиталова стратегия по предпочитаната ос за градска среда.

Подадените 62 плана ще бъдат подредени в галерия. Великотърновци ще могат да се срещнат с концепциите за градоустройствено обмисляне на новия център, които ще бъдат подложени и на публично разискване. Архитектите оферират " зелени пешеходни булеварди ", подземни улици и паркинги, за което да бъдат употребени и съществуващите траншеи, огромно централно ларго, нови публични здания – библиотека, музеи и други Наборът от тези хрумвания ще бъде употребен за правене на нов организационен и регулационен проект на територията от 190 декара, изясни основният проектант на Велико Търново арх. Николай Малаков.

Още пет плана са получили поощрителни награди - на екипи от Полша – " ОВО Грабчевски ", Испания – " МРВ Интернешънъл ", Турция – " Копс " ООД, България – " Мая Шопова и архитекти ", " Имидж Бюро " ЕООД. За спечелилия

Победителят в състезанието – арх. Клаудио Нарди, е началник на архитектурно бюро, основано във Флоренция. Освен офиса си в Италия той развива активност в студиа в Краков, Лондон, Хонконг, Истанбул и Ню Йорк. Известен е с архитектурни планове за необятен набор от клиенти и здания, включително държавни, корпоративни, търговски, развлекателни и жилищни.

Сред последните му планове са Музеят за модерно изкуство (MOCAK) в Краков, издигнат към постройката на някогашната фабрика Шиндлер, новата кметска постройка в Краков, Музея на корабостроителната промишленост (MUCA) в Монфалконе край Триест, централата на издателство " Мандрагора " Флоренция, централата на пристанищните управляващи в Марина ди Карара и Vertex Tower в Аман, Йордания, както и доста частни жилища в Дубай, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, Парма, Рим и Тел Авив.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР