123 Докато е Европейска столица на културата Пловдив ще привлече

...
123 Докато е Европейска столица на културата Пловдив ще привлече
Коментари Харесай

Туристическият бум на Пловдив

123
Докато е Европейска столица на културата Пловдив ще притегли 2 млн. туристи, а легловата му база е незадоволителна

© Цветелина Белутова [.] 123
Капана, Пловдив

© Цветелина Белутова 123 © Цветелина Белутова :
- Докато е хазаин на Европейската столица на културата през 2019 година, Пловдив се чака да притегли към 2 млн. туристи – двойно повече от до момента.

- Това ще натовари оптимално инфраструктурата на града, тъй като легловата му база е незадоволителна, а огромни вложения в хотели не се чака да бъдат осъществени в точния момент.

- Разчита се близките курортни градове, както и експлодиращият пазар на жилища, давани чартърен, да поемат част от тежестта. Още по тематиката
Мохабет на сладки и кафе

" Джумаята " остава мястото за най-сладките срещи в Пловдив
27 окт 2018
Човекът е човек, когато лети с app

Пет приложения за бърза и лесна резервация на преференциални самолетни билети
26 окт 2018
Пловдив 2019: В клопката на огромните фантазии

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година и в града ще се проведат стотици събития. Можеше ли обаче да се случи доста повече?
19 май 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

Два милиона души. Толкова посетители чакат в Пловдив през 2019 година, когато дружно с Матера в Италия градът ще стане Европейска столица на културата. Това е двойно на елементарния туристически поток. През 2016 година туристите в Пловдив са били малко над 1 млн. По думите на кмета на града Иван Тотев единствено на откриващия уикенд, който ще се организира на площад " Борис III " (все още в ремонт, както огромна част от основните пътни артерии в града), се чака да участват сред 50 и 80 хиляди души.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Ако тази прогноза единствено за въпросния уикенд се осъществя и единствено една десета от публиката са посетители на града, това би запълнило съвсем 100 % цялата записана леглова база в Пловдив. А това е единствено едно от всеобщите събития, които ще примамят посетители от страната и чужбина към Града на тепетата през идните месеци Това е остарелият проблем на града - той желае туристи, само че няма инфраструктурата, с цел да ги посрещне. Туризмът във втория по величина град пораства, само че, изненадващо, огромни хотели от известни марки не отварят порти там. Това се дължи както на проблемите с намирането на положителни парцели в центъра, по този начин и с инерцията от предишното, която още движи Пловдив. Два хотела отварят порти тази година, само че това, на което градът ще разчита главно, са частните домове и дребните хостели.

Фотограф: Цветелина Белутова
Ти закъсня... извънредно?

Според Йордан Илиев, шеф на института " Старинен Пловдив ", градът регистрира 105% растеж на туристите в последните четири години. Според него поради наближаването на Пловдив 2019 и европредседателството в последното тримесечие се отбелязва рекордният 202% растеж на гостите на града по отношение на предното тримесечие. И до момента в който до момента обичайният интерес към града е за уикенд туризъм от млади платежоспособни българи на възраст 30 - 40 години, привлечени от роящите се културни събития и привлекателния нощен живот на града, през 2019 година се чака наклонността да се обърне и на ход да дойдат задграничните туристи. А с тях и същински забележимият растеж.

" Испанци, италианци, германци и французи са главните посетители. След тях се подреждат турците, гърците, американските и британците ", споделя Илиев. Числата приказват сами за себе си – единствено измежду чужденците растежът на посещаемостта през 2017 спрямо 2014 година е 37% при 7.7% растеж на българските туристи. И до момента в който българите съвсем не са нараснали времето, в което остават в града, чужденците са осъществили 50% повече нощувки през предходната година спрямо 2014 година

Илиев прибавя, че има интерес за всевъзможен вид настаняване - от хостелите край в Стария град, които са непрекъснато цялостни, до по-големите и скъпи хотели. И тук идва казусът с наличната легова база.

В града има 9643 кревати по данни на Националния статистически институт (НСИ). " Притеснени сме и по едно и също време горди с това, което се случва в Пловдив. Не знам тъкмо дали прогнозите ще се осъществен, само че в случай че даже една трета от това, което се чака, стане, градът отново мъчно ще го поеме ", споделя Иво Проданов, притежател на известния първокласен ресторант " Хемингуей ", както и на други хотели и заведения в града. Освен забавянето има и различен проблем - в центъра на Пловдив заради спецификата на града няма доста свободни терени за строителство и по тази причина вложения могат да си разрешат тези, които ще строят по-луксозни хотели върху по-малка повърхност. И до момента в който наваксването с нови заведения за хранене може някак си да се случи, с местата за пребиваване това ще бъде извънредно мъчно.

Фотограф: Цветелина Белутова
По думите на Проданов пловдивските бизнесмени са закъснели с вложенията в нови хотели и заведения за хранене преди упования напор от задгранични туристи около културната столица.

Новите хотели

И въпреки всичко вложители, ориентирали се в точния момент, не липсват. Вече приключен е " Резиденс сити гардън ", намиращ се до градската градинка, която пловдивчани назовават " Цар-Симеонова ". Той стартира работа още тази есен, като това оповестиха от компанията на притежателя Димитър Георгиев - " Роза импекс ". Инвестицията в 5-етажния хотел е 3 млн. лева

Фотограф: Цветелина Белутова
Двузвездният хотел " Пълдин кооп " ще стартира да приема посетители до края на годината. Той ще разполага с 42 стаи, 73 кревати, ресторант, конферентна зала, 12 паркоместа. Собственост е на Районния кооперативен съюз в Пловдив. Хотелът също е в центъра на града - на бул. " Цар Борис Трети – Обединител ". Преди 90-те години постройката е била на Тютюнева кооперация " Подем " в Пловдив и е употребена за тютюнев склад. Заради влошено финансово положение на кооперацията кредиторът – Земеделска кооперативна банка - се обръща към Районния кооперативен съюз в Пловдив да купи дълга против собствеността. Така и става. След 9 септември 1944 година парцелът е национализиран и е възложен на Тютюневия комбинат " Родопи ". Сградата продължава да служи за тютюнев склад, само че и за жилища на служащи. След 1989 година РКС посредством съда си възвръща парцела. Инвестирани са над 1 милион лв., с цел да направи от тютюневия склад хотел и офис здания, като сметките на Лазар Филчев, ръководител на РКС - Пловдив, демонстрират, че инвестицията ще бъде възвърната след 8 години.

След реституция в хотел ще се трансформира една извънредно красива постройка в подножието на Дановия рид (Сахат тепе), издигната през 1890 година от търговците на тютюн Димитър Ставридис и Димитър Маврас. В нея двамата Димитровци създали своята фабрика за " тютюн и папироси " и я нарекли " Орел ". Купувана и препродавана, по-сетне национализирана, променяла предмета си на активност, най-накрая през 1988 година красивата постройка на ул. " Ангел Букурещлиев " 15 е изоставена. И се разрушава. Двама предприемачи – Цветан Пулев и Илиян Филипов, обаче вземат решение да възстановят красивата постройка и да й вдъхнат нов живот, като я създадат бутиков хотел в ретро жанр, с първокласен ресторант-градина и под земята паркинг. Инвеститор е компания " Визуализа ", профилирана в търговия с недвижими парцели. В нея Пулев и Филипов, които са дружно и в " ПИМК инвест ", са мениджъри и съдружници. Двамата пловдивски бизнесмени имат разрешението на Националния институт за недвижимо културно завещание и към този момент пристъпват към спасяването на рушащата се скъпа сграда. Цветан Пулев е и реставратор, работил в Лондон, откъдето натрупва опит във възобновяване на остарели къщи. Този опит той ще вложи и тук.

Фотограф: Цветелина Белутова
Нов тризвезден хотел със 150 кревати е пред пуск на Централна гара Пловдив. Хотелът е част от вложенията, които концесионерите на гарата – съдружие на компаниите " Карат-С " и " БИАД – С ", би трябвало да създадат по 35-годишния контракт с страната. Общата стойност на вложенията, които би трябвало да бъдат направени, е 11.2 млн. лв. без Данък добавена стойност, а първият стадий, който включва възобновяване на гарата и хотела, е към 7 млн. лева

На 8 май 2018 година стартира строителството и на хотел с 60 стаи, намиращ се против църквата " Света Петка ". Той обаче ще пропусне взрива следващата година - би трябвало да бъде подготвен след 24 месеца. Инвеститор е компанията на Васил Караилански " Витус ". През 80-те години на мястото на бъдещия хотел е плануван градеж на жилищен блок. Строителството стопира след разкриването на археологически находки. Разкрити са част от жилищен квартал и антична улица от римската ера. Всички дребни находки са изнесени в музея още тогава. Сега вложителят възнамерява да " качи " градина на покрива на хотела.

" Незабележимият " сегмент

Недостигът тук-там и напорът на туристи ни води до " незабележимия сегмент " - парцелите, които се отдават чартърен през електронни платформи като Airbnb и Booking. " Ръстът е доста по-голям от това, което се вижда от статистиката, тъй като има доста жилища и места за отдаване чартърен, които не са категоризирани и не попадат в нея ", споделя шефът на " Старинен Пловдив ".

Всъщност данните за този " неосезаем сегмент " не са толкоз мъчно проследими. Според платформата AirDNA, която съпоставя данните за пазара на Airbnb пространства, в Пловдив има дейни 640 места, отдавани от 460 домакини, които се дават чартърен през платформата – като това е голям скок от 2014 година, когато те са били съвсем 10 пъти по-малко – 65. Отбелязва се 94% годишен растеж на наемите. Най-много се оферират едностайни и двустайни жилища – надлежно 225 и 150. Средната рентабилност, която може да се чака от апартамент, съгласно платформата е сред $239 на месец през слабия януари и $473 през топ месеца август. Заетостта на жилищата се колебае сред 53% през най-активния септември до 25% през слабия декември. Всъщност този пазар е толкоз обещаващ, че някои са трансформирали това в единственото си занятие, като да вземем за пример Албена Таскова (виж мненията долу).

Вероятно е ползата към отдаването чартърен на жилища из града единствено да се усили в идните месеци, като това ще сътвори някакъв буфер пред запълващите се хотелски стаи за месеци напред. " Нашите хотели към този момент са блокирани за огромните събития ", споделя хотелиерът Иво Проданов, съгласно който има наклонност да се изкупуват жилища още на зелено с упования на огромна възвръщаемост през 2019 година

Градът, който се готви

Помощта от района също е измежду вероятните разновидности по какъв начин да се реши казусът с настаняването. Според Кирил Велчев, шефа на фондация " Пловдив 2019 ", която стои зад организацията и координацията на събитията от културната стратегия за идната година, базата на курортните градове в региона на Пловдив по някакъв метод ще помогне. " Преди месец имах среща с кмета на град Хисар и той изрази подготвеност да оказват помощ. Пещера, Асеновград, Пампорово - все места, които могат да поемат част от потока туристи, а и това към този момент се случва ", споделя Велчев.

Според него увеличението на туристопотока не е проблем, а предизвикателство пред града, което не е неповторимо за него, а за всички столици на културата, в това число съдомакина Матера. " Осъзнаваме предизвикването пред нас. Бизнесът също знае какво следва. Абсолютно съм сигурен, че ще се оправим ", уверен е Велчев.

Тече синхронизация освен сред градовете, само че и сред идните събития. " Говорихме с уредниците на " Капана фест ", с цел да организираме Празниците на Стария град след него следващата година и двете събития да прелеят едно в друго. Направихме същото и с " Нощта на галериите и музеите ", споделя Йордан Илиев и прибавя, че въпросът не е в това да има конкуренция, а да се предложи артикул, който да придава добавена стойност, да води посетители, които да останат удовлетворени от прекарването и да оставят средства в стопанската система.

И бизнесът, и общинските структури са удовлетворени, че имиджът на Пловдив се трансформира. " Радвам се, че обръщаме туристическия тренд с културата и че в този момент хората идват повече поради фестивалите и концертите ", споделя Кирил Велчев. И прибавя: " Ако живеете в Пловдив, ще го усетите - градът се готви за това нещо. " Албена Таскова, притежател на едностаен апартамент, който дава чартърен през платформата Airbnb
Ремонтирах апартамент, който ползвахме за офис, и започнахме да посрещаме фамилни посетители, които доста постоянно идват, в това число и от чужбина. Te ми предложиха да го давам чартърен, когато няма никого, и страхливо пробвах - изначало с Airbnb, след това и с Booking.com. Вече година и половина безусловно работя това.
Заетостта ми е много огромна, изключително спрямо началото, когато бях по-плаха. Установих, че ми е все по-приятно да имам посетители - даже не поради финансовия аспект, тъй като вършим понижения, с цел да остава прелъстителен апартаментът, а тъй като се веселя, че мога да се виждам с хора, които да ме вдъхновят, тъй като пътуват. Все едно пътувам, единствено че на мен ми идват на посетители.
Започнах в края на 2016 година, усетих възвръщаемостта още на третия месец. Сега приблизително изкарвам по 1000 лева на месец от жилището. Забелязвам все по-активно нарастване на интереса поради събитията в града. Хората са привлечени от по-ниската цена от първокласните хотели, а и главно тъй като предлагам друго прекарване от тях. Освен това харесват домашното възприятие, това, че има гараж и място за работа. Това, че мястото ми е " класическо " Airbnb, мой си дом, в който от време на време сама оставам и се грижа за него като за подобен, носи история и атмосфера. Плащам си патент, звезда, категоризация, с цел да си нямам проблеми, само че това не е всеобща процедура. Иво Проданов, ресторантьор и хотелиер, притежател на заведенията за хранене " Хемингуей " и Memory в Пловдив, сладкарниците Dolce Fellini, както и на няколко хотела в града
Куриоз е, че Пловдив има 200 места за настаняване спрямо 250 в София. Това са 9600 кревати. Общината счита, че над 100 000 души ще дойдат за откриването - къде ще спят? И в София да спят, отново няма да могат да ги съберат. Не са малко местата в съпоставяне със София, само че не сме ваканционен град като тези по морето. Не знаем тъкмо какво ще се случи - само че в случай че даже една трета от това, което се чака, стане, градът отново мъчно ще поеме напора.
Пловдив е желан от българските туристи, които идват поради многото събития, фестивали, концерти... Очаква се 2018 година да се обърне наклонността и да дойдат доста повече чужденци. Това към този момент се вижда - чужденците резервират нощувки доста напред във времето - нашите хотели към този момент са блокирани за огромните събития. Случи се обаче следното - малко закъсняхме с вложенията в хотели. Откриват се единствено четири хотела за идната година и те са всичките дребни, бутикови, с най-много 25 - 30 стаи, които на процедура не могат да поемат всичко. Те са четири- и петзвездни, по-висок клас.
Смятам, че това се случи, тъй като Европейската столица на процедура бе разгласена по-сериозно предходната година. Ние строим хотел с 56 огромни жилището, само че ще е отворен 2020 година Казват, че отзвукът от една такова събитие ще е най-малко три години, тъй че се надяваме закъсняването да не е проблем. Но по какъв начин Пловдив ще поеме туристическия поток, като на процедура има два огромни хотела и пет ресторанта по основната улица – не знам. Надяваме се Аirbnb да запълни дупката. Също и новите жилища, които се купуват още на първа копка с вярата да се отдават чартърен през 2019 г.Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР