123 Държавата пак направи подарък на холдинга - със закон

...
123 Държавата пак направи подарък на холдинга - със закон
Коментари Харесай

Как Делян Пеевски уби "Булгартабак" за шест години

123
Държавата отново направи подарък на холдинга - със закон форсира съкращенията.

© Цветелина Белутова 123
Само преди месец служащите от фирмите на Пеевски стачкуваха, че не желаят да бъдат съкращавани, тъй като не са контрабандисти.

© Надежда Чипева 123
Масовите съкращения на служащите на " Булгартабак " по виновност на работодателя не доведоха до митинги, нито до недоволството на локалната и централната власт.

© Анелия Николова Въпреки непрекъснатата помощ на страната Делян Пеевски сви " Булгартабак " до миньон. Още по тематиката
Делян Пеевски си купи винарска маза

Депутатът от Движение за права и свободи е придобил " Старата изба-Първенец " на обществена обмен за 3.5 млн. лева
12 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Борисов още веднъж дава обещание да помогне за връзките сред Турция и ЕС; Кошлуков ще води и публицистично предаване в Българска национална телевизия на мястото на напусналата Аделина Радева; Венецуела пуска 100 млн. единици от новата държавна криптовалута " Петро "
7 яну 2018
Близка до Пеевски компания завоюва 30 млн. лева от покупко-продажби с акции на " Булгартабак "

Дубайската офшорка TGI Middle East под новото си име TI Holding е купила и продала близо 14% от холдинга в границите на два дни
2 яну 2018
" Благоевград БТ " стартира всеобщи съкращения

До момента най-малко 200 души от чиновниците на фабриката са приели да изоставен против обезщетение
22 дек 2017
Докладът на ДАНС за приватизацията: Проблемите са били в закона и в страната

Кои са 28-те сдружения от листата на прокуратурата
22 дек 2017 Бизнесите, които се основават на човешките пороци, мъчно умират. При хазарта е математически ясно, че банката постоянно печели, само че и браншове като алкохола и цигарите макар държавните акции срещу използването им и високото облагане процъфтяват.

На този декор, наподобява, е необходим необикновен бизнес гений да убиеш " Булгартабак холдинг " единствено за шест години. Някогашният държавен цигарен монопол беше приватизиран през 2011 година, към момента като пазарен водач, от тогавашния тандем Цветан Василев - Делян Пеевски. Три години по-късно при развода им той остана под контрола на депутата от Движение за права и свободи, който за малко имаше и формален миноритарен дял. А още три години по-късно марките са продадени към момента като пазарни водачи, а фабриките са съвсем затворени.

Преди Коледа останалите близо 400 чиновници на " Благоевград БТ " бяха подканени от работодателя си да изоставен по негова виновност и да получат обезщетение. От тях 240 души са се съгласили. тютюневата фабрика в село Ясен - " Плевен БТ ", от началото на януари е единствено с 12 души личен състав. Софийската фабрика не работи от предходната година и сега теренът й се трансформира в заможен план. Намаление на личния състав няма единствено във фабриката за произвеждане на опаковки и филтри " Юрий Гагарин ", която има и други клиенти отвън " Булгарбатак ". В самата централа на цигарения холдинг по данни на " Капитал " работят към 20 души. Равносметката след шест години ръководство в жанр " Пеевски " е съвсем аналогична с нарязване на скрап.

Въпреки цялата помощ на страната

За подобен срив може да има някакво пояснение единствено при война, злополучие или в случай че страната водеше война с компанията. Но обстановката напълно не беше такава. Пазарът на цигари в страната за 3.6 милиарда лева е възходящ през цялата рецесия, а бизнесът на " Булгарбатак " беше от време на време напомпван със специфични закони, акцизни ставки по поръчка и заеми от Българската банка за развиване. Комисията за защита на конкуренцията си затваряше очите за лупингите към собствеността на компанията, Комисията за финансов контрол не глобяваше хроничното неразкриване на информация и множеството нарушавания по отношение на миноритарните акционери, а прокуратурата и службите за сигурност останаха глухи за непрекъснатите митинги на Турция през последните години за това, че марките на " Булгартабак " са най-контрабандираните цигари в страната и с тях се финансира тероризъм.

Списъкът е безконечен. Например Агенцията за приватизация не поглежда към очевидно неизпълнения ангажимент в контракта за опазване на активността на фабриките, който е 10 години. Вместо това институционалната сила е ориентирана към пренаписване на закони, с цел да бъдат преразглеждани покупко-продажби от епохата на всеобщата приватизация преди 20 години, за които е изминал давностният период.

Последният подарък

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Kапитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

През предходната година " Булгартабак " получи и още един законодателен подарък, за който досегашни служащи настояват, че е написан най-вече с цел да обслужи по-бързото им редуциране. Става въпрос за преходни и заключителни разпореждания на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, в който особено беше включен членът за освобождение по виновност на работодателя. Според този текст, в случай че се съгласиш да напуснеш против обезщетение до края на 2017 година, ще получиш сред четири и 10 заплати, а в случай че го направиш след този интервал – ще можеш да получиш единствено четири минимални заплати. Благодарение на този лост към Коледа " Булгартабак " съвсем дефинитивно се изпразни от наличие поради съвсем цялостната липса на служащи.

От общественото министерство и Национален осигурителен институт, които са създателите на поправката в Кодекса за обществено обезпечаване, означават, че измененията като принцип са в действие от 2002 година и последната има прецизиращ темперамент. В текста са добавени и случаите на освобождение на държавни чиновници, което евентуално би разтоварило бюджета от погашение на компенсации при усъвършенстване на администрацията. " Промените имат прецизиращ темперамент, защото прекратяването на правните отношения на тези учредения е при препоръчано от работодателя/органа по назначението обезщетение, което е признато от обезпеченото лице. Тоест в тези случаи също се касае за преустановяване на правното отношение със единодушието на лицето, каквато е общата догадка на наредбата по съответния член ", означават от общественото министерство. Оттам допълват, че текстовете са гледани от надзорния съвет на Национален осигурителен институт, тристранния съвет, държавното управление и депутатите.

Какво получи Пеевски

" Булгартабак " беше приватизиран през 2011 година, без да е ясно кой стои зад купувача BT Invest, който заплати 100 млн. евро, като в това време кешовите наличия на холдинга бяха 114 млн. лева Компанията имаше закупени нови машини и аварийни елементи за производството и имаше на склад доста суровина. Имаше към 35% пазарен дял и продажбите за 367 млн. лева С изключение на Българска социалистическа партия, които показаха ясно, че действителният покупател е тандемът Цветан Василев – Делян Пеевски, всички останали политически сили отпред с ръководещите ГЕРБ повтаряха мантрата, че държавният интерес е предпазен, без значение от неразбираемия покупател и неналичието на гаранции за бъдещето на холдинга.

След банкрута на КТБ " Булгартабак " получи заеми от държавната Българска банка за развиване, която по предписание би трябвало да подкрепя дребни и междинни компании. Дъщерните сдружения също са употребили заеми. Същевременно обаче при всички трансформации в холдинга е мъчно да се наблюдава финансовият резултат за сдружението или за притежателя му. В него непрозрачно и при неразбираеми цени влизат цели сдружения като " Техномаркет " и излизат парцели. Извън холдинга беше построена компания за дистрибуция, която за неразбираема сума влезе в рамките му и след това излезе като част от договорката с BAT. С институционална поддръжка се сътвори и верига за търговия на дребно.

Години на контрабум

През идващите години растежът в приходите на " Булгартабак " беше впечатляващ – през 2014 година да вземем за пример те доближиха 510 млн. лева, като в докладите тогава се загатваше, че към 85% от тях са от продажби в Близкия изток. В същото време компанията беше дежурно споменавана като производител на най-контрабандираните марки цигари в Турция, които влизат през Иракски Кюрдистан и по този метод финансират кюрдските сепаратисти.

В същото време от приватизацията досега пазарният дял на цигарения холдинг в България стартира последователно да се стопява, макар че компанията продължи да бъде пазарен водач, и се сви до 25.8% през 2017 година Още през 2011 година Victory, най-продаваната марка на " Булгартабак " в България, загуби лидерското си място в конкуренция с гръцката Karelia и не съумя да си го върне, като през 2017 година към този момент падна на трето място след Marlboro.

Всичко това се случи макар цялостното катурване на акцизната канара от ГЕРБ, с цел да могат цигарите на " Булгартабак " да получат другарски данък през 2016 година и да се преборят с задграничните концерни. Сегашните ръководещи направиха и още една скъпа услуга на локалните производители – по този начин и не вкараха броячи за създадени цигари във фабриките.

" Освен неналичието на надзор и явната помощ от финансовото министерство и Народното събрание за " Булгартабак " не съществуваха нито Комисията за защита на конкуренцията, нито Комисията за финансов контрол, нито какъвто и да било сериозен държавен надзор. Можем единствено да си спомним случаите, в които Комисия за защита на конкуренцията е разрешавала смяна в офшорното сдружение притежател на притежателя на " Булгартабак ", без да се интересува кой е действителният притежател и в оптимално къси периоди, по какъв начин Министерството на стопанската система не ги е глобявало за неразрешени реклами, по какъв начин Комисията за финансов контрол не наложи наказания за нарушение на ползите на акционерите или когато го направи, съдът анулира решението й ", напомня представител на задгранична цигарена компания .

Началото на края

Въпреки всичко това през април 2016 година цигарената фабрика на " Булгартабак " в София беше затворена, а над 400 души от личния състав – освободени. В същото време приходите на плевенската фабрика, която приготвя тютюни за производството, спаднаха на половина. През 2017 година " Булгартабак " без решение на общото заседание продаде най-ценния си актив – комерсиалните марки, на British American Tobacco за сума, по-голяма от цената, на която холдингът беше приватизиран. Според минималните детайлности от контракта, които бяха оповестени, ВАТ е сключил контракт за произвеждане на ишлеме на купените марки в " Благоевград БТ " за до две години, т.е. най-късно до април 2019 година От българския офис на цигарения тръст означиха, че ВАТ е определила " Булгартабак " да създава добитите марки за интервал до две години и към този момент няма смяна в това отношение. От ВАТ означиха, че не са осведомени какъв % от работещите са ангажирани в производството на тютюневи произведения по контракта с тях. В същото време обаче от началото на тази година във фабриката в Благоевград работят под 200 души по данни на синдикатите. ВАТ пък има задоволително мощности в района, където да създава марките.

Масовите съкращения по виновност на работодателя не доведоха до митинги на освободените чиновници или до безпокойствие на локалните управляващи в Благоевград и Плевен поради съкращенията на толкоз доста хора. И макар че явно повода за стопяването на холдинга може да е единствено мениджърски решения или неточности, до момента за всяко следващо рязане бяха посочени с пръст други виновници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР