123 © Reuters 123 Незаконна златна мина в прочистен район

...
123 © Reuters 123 Незаконна златна мина в прочистен район
Коментари Харесай

Обезлесяването в Бразилия: "Капитан Моторна резачка" срещу Амазонската гора

123 © Reuters 123
Незаконна златна мина в прочистен регион на Амазонската гора

© Reuters 123
Дървесината се нарязва и продава или изгаря, а земята се приготвя за земеделие или за пасища

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Район с размера на футболно игрище се прочиства в Амазонската екваториална гора всяка минута. Това сочат данни на бразилския Национален институт за галактически проучвания, съгласно които обезлесяването е достигнало връхна точка през юли с към 2254 кв. км прочистена гора, което е повишаване с 278% по отношение на същия месец на предходната година.

Сателитни фотоси демонстрират внезапно нарастване в загубата на дървесна завивка през първата половина на 2019 година, откогато крайнодесният Жаир Болсонаро стана президент на Бразилия и издигна посланието си за преимущество на икономическото развиване пред опазването на околната среда. Висш държавен представител, поискал анонимност, признава пред Военновъздушни сили, че ръководещите окуражават изсичането на Амазонската джунгла. Репортер на английската медия разказва, че е станал очевидец по какъв начин големи дървета лежат на земята с към момента зелени корони, съхнещи на слънцето. По-късно дървесината ще бъде нарязана и продадена или изгорена, а терените ще бъдат готови за земеделие или за пасища за добитък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Покачване или експлоадиране
Ромуло Батиста, който е деятел на Greenpeace в град Манаус, разяснява пред Guardian: " Това, което още не е ясно, е дали заличаването се повишава, отбелязва огромен скок или напряко избухва ". Той упреква за рисковата наклонност антиекологичните политики на Болсонаро, като да вземем за пример орязването на бюджета на бразилската организация по околната среда: " Все едно си дал лиценз за нелегално и безнаказано обезлесяване - в този момент, когато инспекторите са атакувани от самия президент на страната ".

През миналото десетилетие предходни държавни управления съумяха да лимитират изсичането с експлицитни дейности на федералните организации и посредством система от санкции. Но този метод бе анулиран от Болсонаро, който се разгласи срещу санкциите и по негово време се стигна до значителен спад на конфискуването на дървесина и на присъдите за екопрестъпления. Всъщност президентът пристигна на власт на гребена на популистка платформа, подкрепяна от земеделския бизнес и от дребните фермери, мнозина от които считат, че прекомерно огромна част от Амазонската гора е предпазена зона, а природозащитниците разполагат с прекомерно доста въздействие. Екваториалните гори са един от най-ценните запаси на планетата, защото имат основна роля за управлението на въглеродния диоксид в атмосферата, чието повишаване се сочи за една от главните аргументи за световното стопляне, породени от индивида.

Чие завещание

Наскоро бразилският държавен глава разкритикува тези, които го назовават " Капитан Моторна резачка " и се подигра на френския президент Еманюел Макрон и на немския канцлер Ангела Меркел, които показват терзание от темпа на обезлесяване: " Те към момента не са осъзнали, че Бразилия е с ново управление. " Водещият консултант по сигурността на Болсонаро – ген. Аугусто Перейра, не счита, че Амазонската джунгла е част от международното завещание. " Тя е бразилска, завещание на Бразилия и с нея би трябвало да се занимава Бразилия в интерес на Бразилия ", разяснява той пред Bloomberg.

Сп. Economist предизвестява, че екологичният колапс, до който могат да доведат политиките на Болсонаро, ще бъде почувстван най-силно в страната, само че сигурно ще прекрачи границите й. Според природозащитници Болсонаро организира брутална икономическа употреба. Той обаче не е на това мнение, а твърди, че желае само развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР