123 © Надежда Чипева 123 © Юлия Лазарова 123 Още

...
123 © Надежда Чипева 123 © Юлия Лазарова 123 Още
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

123 © Надежда Чипева 123 © Юлия Лазарова 123 Още по тематиката
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
30 авг 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
23 авг 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни
16 авг 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни
9 авг 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни
2 авг 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни
26 юли 2017

Валери Симеонов с обвинявания към Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " за корупционна договорка

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е сключила корупционна договорка за закупуване на варовик за десетки милиони на стоковата борса. Пред " Капитал " той уточни, че ще разпореди цялостна инспекция на договорката, данните от която ще бъдат предоставени на прокуратурата. По думите му са нарушени редица процедури. Този път обаче се оказа, че Симеонов е преувеличил. Става дума за 2.4 млн. тона варовик, нужен на централата за работата на нейните сероочистки през идващите две години. Сделката, която е подписана при започване на септември, е за 50 млн. лева Според Симеонов обаче централата е ощетила страната, защото ден преди покупката е нараснала цената с 6 лева до 21 лева./тон и по този начин е сключила договорка за 14 млн. лева повече от в началото оповестеното. Oт ТЕЦ-а отхвърлиха тази информация, като показаха, че в началото оповестената цена е била 20 лева./тон без Данък добавена стойност. Това се вижда и от обявлението за социална поръчка, в което е посочена индикативна цена от 48 млн. лева След като в продължение на близо месец обаче не е имало искащи да продават варовик на тази цена, с решение на управлението тя е увеличена с 1 лева, като е препоръчана цена от 21 лева./тон, описа източник на " Капитал ". Тук не е ясно какъв брой законна е смяната. Странно е и за какво Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е избрала договорката да се подписа през Българската стокова борса, която се свързва с " Химимпорт ", а не през по-голямата софийска. Купувачите са пловдивските " Персенк инвест " ООД и " Инвестор " ЕООД, които са благосъстоятелност на Георги Георгиев и сина му Иван Георгиев.

Европарламентът одобри правилник за газова взаимност

Европейският парламент одобри правилник за газова взаимност. Той задължава страните членки да си оказват помощ, когато ненадейно някоя от тях не може да обезпечи доставките си на газ и вкарва бистрота при снабдяването с газ, като задължава фирмите да рапортуват всяка основна смяна в договорите за доставка, в случай че количествата в тях надвишават 28% от локалното ползване. Първоначалният вид бе отритнат, защото при него делът бе 40% и по този начин немските компании нямаше да бъдат длъжни да рапортуват бизнес връзките си с " Газпром ". " Трябваше да водим сериозна битка с Германия и Франция, с цел да се одобри актуалният текст на регламента ", сподели зеленият евродепутат Клод Tюрмес по време на дебатите по директивата. Новият правилник дава повече благоприятни условия на страните членки с по-малки газови пазари. По този метод България би могла да отпуши няколко плана с Гърция. Споразумението задължава страните членки да разработят проекти за взаимопомощ, в случай че възникне рецесия с доставките им на газ. В признатите текстове се плануват наказания за страните или фирмите, които не приготвят такива проекти за взаимопомощ или в случай че не ги ползват при рецесия.

Mars ще влага 1 милиарда $ в зелена сила

Хранителният производител Mars ще влага 1 милиарда $ във възобновима сила. Mars желае и други компании да положат напъните за справяне с изменението на климата, защото опитите да се доближат задачите, положени в Парижкото съглашение, са " прекомерно незадоволителни ", написа Financial Times. Инвестицията е планувана за няколко години, а към този момент са направени стратегии за построяването на ферми от ветрогенератори. В момента компанията разчита на такова електричество за фабриките си в Съединени американски щати и Англия, а концепцията е до 2018 година още 9 страни да употребяват слънчева или вятърна сила.

Изпълнителният шеф на Mars Грант Райд назовава проекта " зов за деяние " към други компании. Повечето учени споделят, че има по-малко от 5% късмет да осъществим задачите на Парижкото съглашение, което е пагубно за планетата ", споделя Райд. Той прибавя още, че въпреки " 1 милиарда $ да е сериозна сума, огромната вест е, че повдигаме въпроса ". От компанията споделят, че ураганът " Харви " е послужил като " пробуждане ", а Райд счита, че тези събития ще зачестят и ще стават все по-силни поради климатичните промени. Освен това хранителният колос ще разпространява зелената тактика и посредством реклама.

" Солвей Соди " с ново оборудване

" Солвей Соди " влага 90 млн. лева за построяването на ново оборудване в завода за калцинирана сода в Девня. Инвестицията е във втори казан в топлоелектрическата централа на завода, който е построен по съвременна технология и доста понижава разноските за горива и първични материали, като в това време понижава излъчванията и усъвършенства екологичните параметри на производството. По време на откриването на оборудването изпълнителният шеф на компанията Спирос Номикос съобщи, че по този метод заводът в Девня става един от най-конкурентоспособните в международен мащаб. Изпълнител на плана е швейцарският инженерен конгломерат Foster Wheeler. Централата, в която е построена новата апаратура, е ситуирана на територията на предприятието и до неотдавна работеше като независимо дъщерно сдружение. Преди няколко месеца " Девен " се вля в " Солвей Соди " и с това отговорностите по лиценза му за произвеждане на топлинна и електрическа сила минаха към химическия цех.

Обществените поръчки за гръцката газова връзка ще бъдат оповестени тази година

Проектната компания ICGB, която построява българско-гръцката газова връзка, ще разгласи до края на годината публичните поръчки, нужни за пускане на строителството на газопровода, оповестиха оттова. Това се дължи на напредъка по плана, реализиран през 2017 година Акционери в компанията с равни дялове са Българският енергиен холдинг и гръцката IGI Poseidon, в която акционери са гръцката газова корпорация DEPA и италианската енергийна група Edison SpA. Поръчките ще бъдат за избор на инженер-консултант, както и за планиране, доставка и строителство. Проектната компания ще разгласи и търг, обвързван с археологичното изследване за трасето на газопровода, както и за възлагане на строителен контрол. Проектната компания към този момент е кандидатствала пред енергийните регулатори на България и Гърция за правото газопроводът независимо да дефинира цените си за транспорт. Тяхното решение се чака надлежно до октомври 2017 и януари 2018 година

Новият мажоритарен притежател на " Енергоремонт холдинг " - холандската Dietsmann, насочи търгово предложение за закупуване на останалите акции в сдружението. Става дума за общо 480 295 бумаги, които съставляват 2.5% от капитала. Предложената цена е 4.15 лева за акция.

Френската индустриална група Schneider Electric се е съгласила да закупи английския разработчик на програмен продукт Aveva, написа Financial Times. Сделката на стойност от 3 милиарда паунда идва две години откакто фирмите за пръв път започнаха да беседват за обединение.

Руската петролна корпорация " Лукойл " обмисля да продаде записаното в Швейцария комерсиално сдружение " Литаско " (Litasco), защото американските наказания против Русия вършат още по-трудно набирането на средства от женевското сдружение.
Това твърди Reuters в извънреден репортаж, позоваващ се на източници от енергийните среди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР