123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123 ©

...
123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123 ©
Коментари Харесай

Дебатът за истанбулската конвенция - с хоругви, знамена и свещеници

123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева Още по тематиката
Защо Българска социалистическа партия ще гласоподава против Истанбулската спогодба

Корнелия Нинова предопредели курса на партията след преждевременно персонално решение, само че това не значи победа против вътрешната съпротива
15 яну 2018
" Трети пол " и други операции

Как незнанието се трансформира в национална идея
12 яну 2018
Осем министри са дали своят вот против конвенцията за отбрана на дами от принуждение

Спекулациите към Истанбулската спогодба основават комфортна димна завеса за същинските политически кавги
3 яну 2018 Представители на трите огромни вероизповедания в България – БПЦ, католическата черква и Обединени евангелски църкви, изрично се оповестиха срещу ратификацията на Истанбулската спогодба против насилието върху дамите и домашното принуждение с мотив, че тя протяга ръка на изконните християнски полезности на българина и разрушава фамилията. Това стана по време на нервен " спор " за конвенцията във вторник, проведен от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева в аулата на Софийския университет, защото Народното събрание не разполага с толкаво огромна зала, с цел да събере всички искащи. Над 140 неправителствени организации, жители и институции са декларирали предпочитание за присъединяване в дебата, в залата първоначално заеха местата си народни представители, правосъдният министър Цецка Цачева, омбудсманът Мая Манолова и помощникът и Диана Ковачева, митрополити от Светия Синод, и други Повечето политици напуснаха след към час поради вота на съмнение, а Манолова пое председателството на дебата след Караянчева.

Дискусията в СУ стартира протоколно добродушно, открита от Цвета Караянчева и Цецка Цачева, само че малко по-късно истеризира до кресчендо в авансово квалифициран фарс. Накъде вървят нещата се разбра още началото, когато на предни места в залата се подредиха два реда черни раса - митрополитите от Синода, а в профил застанаха мъже с хоругви от гражданско съдружие " Приятели на Русия и православния свят ", на една от хоругвите бе изобразен Васил Левски. От другата страна застана мъж с националния трикольор. Някои от присъстващите държаха на плакати против конвенцията, имаше и афиш с портрет на млада жена и надпис – " Ще те убия и ще те излежа! - Убиха я, не я излежаха... ". Всичко това още от началото трансформира полемиката в продължение на митингите " за " и " срещу " рафикацията, ситуирани по същото време към Народното събрание.

В наличието на политици и митрополити от Светия Синод в Аулата на СУ " Св. Климент Охридски " представители на гражданско съдружие " Приятели на Русия и православния свят " внесоха хоругви с облика на Иисус Христос, Богородица с младенеца и Васил Левски - неканонично и нелогично, само че никой не възрази.

Фотограф: Надежда Чипева
Учтиво и с равнодушие залата изслуша Мая Манолова, която уточни данни от проучвания, че всяка четвърта жена в България е жертва на принуждение. Това значи 1 милион българки жертви, а в същото време формалните статистики в регионалните центрове сочат 0% домашно принуждение. Официално няма жертви, няма спешни центрове, а полицията се чуди къде да прати пребитите дами, съобщи Манолова. Тя подсети, че за " превъзмогване на стандартите, учредени на пола " се приказва и все още в българското законодателство - член 2, т.5 от закона за равнопоставеност на мъжете и дамите.

Веднага по-късно, от името на Българската православна черква (БПЦ) старозагорският митрополит Кипириян изчете позицията на църквата, публично оповестена в понеделник, и залата избухна в мощни и продължителни ръкопляскания. Митрополитите по едно и също време станаха и напуснаха залата в редичка, изпратени с почитания от представителите на властта. Молитва против конвенцията и анатема на проводниците й

Междувременно, на свое съвещание във вторник Синодът е взел решение във всички храмове и манастири да се чете всекидневно молитва на Света Богородица против приемането на Истанбулската спогодба, което в случай че се случи ще докара до " духовна гибел " на българския народ.

Сутринта по национална телевизия архимандрит Дионисий изиска всички български политици, които са дали своят вот за Истанбулската спогодба, воглаве с Бойко Борисов и министрите, да не бъдат допускани в православните храмове, в случай че не изтеглят предлагането за ратификация.
Учтиво и без реакция залата изслуша английския дипломат Ема Томпкинс и представителката на УНИЦЕФ. Ема Томпкинс съобщи, че във Англия сега тече процедура по ратификация на конвенцията, само че в никакъв случай не е имало спор дали това би трябвало да се случи или не. (Това явно е отговор на причините от съперниците на ратификацията, които включват Англия, както и редица други страни в листата на отказалите ратификация, без да спомене, че огромната част от тези страни сега са в процедура.) Неравенството води до дискриминация, което води до принуждение, сподели Томпкинс като се базира на опита си като посланик в Мали, Босна, Конго, Ирландия и други

Фотограф: Надежда Чипева
След нея представителят на Епископската конференция на Католическата черква в България Богдан Пенев се разгласи срещу ратификацията, защото " по този начин наречената Истанбулска спогодба поражда в същото време голям брой несъгласия и разногласия в страните от Съвета на Европа и явно провокира повече терзания и разделения в сравнение с да дава решения ". Тежестта на идеологията в конвенцията е прекомерно огромна и документът би бил контрапродуктивен, по тази причина " молим, както към този момент е направено от други Епископски конференции на Католическата черква в Европа, за дейна позиция на българското държавно управление пред европейските институции за изцяло преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски полезности ", приканва българската католическа черква. Позицията й бе горещо подкрепена и от фондация " Каритас ".

Нито дума и двете организации не отвориха за обстоятелството, че страни с доста по-силни католически общности, като да вземем за пример Италия и Полша, са утвърдили конвенцията, както напомни по-нататък една от изказалите се преподавателки в СУ.

Представителят на Обединени евангелски църкви по същия метод като предшествениците си се изрече от името на " нашия народ, който би трябвало да бъде чут ". Определяйки се като представител на третото по величина изповедание в България, той също даде своя принос от избрания за конвенцията: " в хубав целофан са поставени змийски яйца ".

Но значителен принос за превръщане на тона на " полемиката " даде представителката на придвижване " Защита на жителите и страната ", която устремно зае микрофона и с булеварден самоувереност разгласи, че БПЦ е изразила визията на " нашия български православен народ ". Дамата безусловно викаше, до момента в който задаваше въпроси кои са тия, които пресират нашия народ, чии ползи прокарва този външен напън, по какъв начин си разрешават те... И кои са тези две същества – по адрес на британския дипломат и представителката на УНИЦЕФ - които дават такива директиви. Наложи се съвсем принудително да отделят дамата от микрофона, защото тя не го пускаше и гневно оспорваше регламента за най-много четири минути за изявление.

Фотограф: Надежда Чипева
Оттам нататък дебатът стана неукротим. Зад двата микрофона в залата от самото начало имаше най-малко по 20 души претенденти за изявление. Всички изказващи се в даден миг неизбежно прекосяваха в кресчендо. И всички съперници на конвенцията говореха от името на българския народ.

" Тази спогодба удря в клетката, в обществената тъкан на обществото, ще го видите след пет години, когато ще изплуват всевъзможни заболели и извратени персони, които ще почнат да играят обществени роли; отваряте вратата на пъкъла ", предизвести представителят на придвижване " Възраждане ".

Според различен – конвенцията е " повсеместен шперц, който отваря кутията на Пандора ".

Опасен документ, който е претрупан идеологически с несъразмерен акцент върху мъжете като причинители на принуждение, той желае да изкара мъжете насилници, от които дамите би трябвало да се пазят. А мониторингът, който се планува от самостоятелен орган по конвенцията, води до частична загуба на суверенитет ( " Свобода за всеки " ).

Една от изказващите се изиска референдум за конвенцията и също събра утвърждение.

Професорът по обществена педагогика от СУ Нели Петрова, която взе думата, с цел да изясни огромното значение и изгода от конвенцията, беше освиркана и репликирана съвсем от самото начало до момента в който говореше.

Близо тричасовата полемика се записваше от самото начало и всички изказани мнения ще бъдат качени на уеб страницата на Народното събрание, предизвести още първоначално Цвета Караянчева. Цецка Цачева: Тълкувателна декларация към конвенцията ще разсее опасенията

Законопроектът, който е импортиран в Народното събрание е за одобрение на конвенцията с запаси. Моето мнение е, че ще бъде потребно народните представители да одобряват тълкувателна декларация към Конвенцията, с цел да се успокоят тези, които към момента имат подозрения и запаси във връзка с задачите и последствията от утвърждението на Конвенция.

Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева в профила си във Фейсбук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР