123 © Михаил Ванчев 123 © Михаил Ванчев 123 ©

...
123 © Михаил Ванчев 123 © Михаил Ванчев 123 ©
Коментари Харесай

Мохабет на сладки и кафе

123 © Михаил Ванчев 123 © Михаил Ванчев 123 © Михаил Ванчев Името

Джума значи петъчна молитва, изяснява Бахтияр. Оттам и името на джамията – " Джумая джамия ". Дали след петъчната молитва правоверните са похапвали сладкиши – не знам. Но кажете на пловдивчанин, че ще се срещнете на " Джумаята ", и той ще ви чака в сладкарницата. Още по тематиката
Туристическият взрив на Пловдив

Два милиона туристи ще посетят Европейската столица на културата през 2019 - само че ще има ли къде да нощуват?
27 окт 2018
Пловдив е просвета

Някои от акцентите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019
25 окт 2018
Огромният хотел на Старосел

С 22 млн. лева се довършва най-големият нов хотелски комплекс в Пловдивска област
22 окт 2018
" Пентакс медикъл България " влага 8 млн. лева в уголемение на производството си

Ръководството чака доста покачване на приходите през тази година
22 окт 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

За Недждет Бахтияр денят на ашурето е доста специфичен. Бахтияр е стопанинът на най-известната пловдивска сладкарница - " Джумаята ", а в този ден, 28 септември, клиентите му изяждат доста повече от стоте ашурета, които са елементарният сладкооборот тук.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Този сладкиш, споделя Бахтияр, е от времето на... Ной. Да, съгласно него, когато потопът приключил, Ной сготвил от всичко останало на кораба му нещо ужасно, което ядем и до през днешния ден. Правим го от жито, нахут, фасул, сушени кайсии, сушени смокини, стафиди. Може да се сложат всевъзможни сушени плодове. " Харесват ашурето, тъй като е леко сладко, не е тежко ", изяснява притежателят. А традицията на турците е тъкмо в този ден да черпят даже непознати с ашуре, тъй че и аз съумях да похапна добре.

Недждет Бахтияр е преселник от страната ни през 1989 година Отива в Измир със фамилията си, където навлиза в ресторантьорския бизнес, и преди 12 години още веднъж се връща в България. Дойдохме тук да работим, споделя той. Преди да създаде " Джумаята ", се занимава единствено с заведения за хранене. Продължава и до през днешния ден. Но преди 5 години видял мястото - в центъра, на Главната, наел го от джамийското настоятелство и в този момент Пловдив има най-хубавата турска сладкарница в България.

" Като видях мястото, знаех, че ще мога да направя тук сладкарница, която да е доста добра. И доста забавна за ценителите на захарните наслаждения от Турция. Важно беше за мен да направя сладкарницата достоверна. Така хората да опознават турската кухня и турската просвета ", спомня си той.

Собствено сладко

" Българите обичат сладко. И си похапват. А аз обичам хора, които обичат сладко ", признава Бахтияр. " И се старая в моята сладкарница всичко да бъде същинско – никакви подсладители, никакви консерванти. Всички артикули, от които подготвяме сладкишите в " Джумаята ", са качествени. Правим си ги ние. Имаме дребен завод на 200 метра от сладкарницата, в който работят трима сладкари. Само локумите ги внасяме от Турция. Много се харчи грис-халвата, имаме 4-5 типа мухалебита. Наблягаме повече на обичайните турски вкусотии – саралия, кадаиф. Но бизнесът си е бизнес – продаваме и 4-5 типа торти, тъй като са по-съвременни сладкиши, които младите избират. "

" Повечето предписания за сладки са още от времето на Османската империя. Обаче най-хубавото кюнефе се прави в Антакия. Баклавата я вършат най-добре в Газиантеп. Така че рецептата ни за кюнефе не е каква да е, а е за кюнефе от Антакия. Баклавата е саралия от Газиантеп. Понякога променяме – вкарваме нови сладки, други ги стопираме, тъй като на хората са им омръзнали. Но има незаменими сладки. Например сютляш. Имаме обичаен турски чай, който е черен, той се подготвя 10-15 минути. Турско кафе джезвелия и два пъти кипнало (еки пишмиш). Най-добре то се прави на плам. Не на пясък даже. И се поставя захар на усет. " После ме премерва като умел сладкар и отгатва: " За Вас шекерлия, нали. " Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР