123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Капитал Още

...
123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Капитал Още
Коментари Харесай

Жертви на модата

123 © Капитал 123 © Капитал 123 © Капитал Още по тематиката
Grand Mall стартира 2018 с огромни проекти

Лидерът измежду извънстоличните молове подписа нов дълготраен контракт с марките Zara, Massimo Dutti и Oysho. Бизнес профилът на най-големия търговски център във Варна се обогатява с Офис постройка от интернационален клас А+ и Бизнес хотел
4 яну 2018
H&M и Zara под натиска на онлайн търговията

Дигитализацията на търговията на дребно е засегнала бизнеса и на двете вериги
19 дек 2017
Интелектуалната благосъстоятелност в стилния свят

Дизайнерите употребяват всички налични средства за отбрана на продуктите си
15 окт 2017
Продажбите на H&M в България надвишават 100 млн. лева за деветмесечието

През третото тримесечие на 2017 година приходите на шведската верига в страната порастват със 7%
3 окт 2017
Бизнес за 9 милиарда лева

Най-голямата верига в България прави 18% от оборота на всички търговци в класацията топ 100
29 сеп 2017
Собственикът на Zara регистрира 12% растеж на продажбите си за полугодието

За интервала февруари - юли облагата на испанската група Inditex се покачва с 9%
25 сеп 2017 " Ако носите облекла, които не ви подхождат, значи сте жертва на модата ", споделя дизайнерката Вивиан Уестууд, която не стопира да предизвика. Провокацията постоянно е била един от главните шевове в модата, само че някои дизайнерски заигравки си остават непростими даже в ХХI век.

Жертва на личната си фешън продукция стана веригата H&M. Тя беше упрекната в расизъм, откакто пусна на уеб страницата си реклама на блуза от детската си сбирка с надпис " Най-готината маймуна в джунглата " (Coolest monkey in the jungle). Проблемът пристигна оттова, че марката употребява като модел на зелената блуза с качулка цветнокожо дете. Социалните мрежи избухнаха, а концепцията беше окачествена като неприемлива, обидна и отвратителна.

Коментарите започваха от " проекция на неоколониалното мислене " и стигаха до това, че в мениджмънта на компанията очевидно няма задоволително цветнокожи. Появиха се и апели за протест на известната шведска марка. Още по-голям яд провокира представянето на друга блуза от линията - носена от бяло дете, с нарисуван тигър на нея и надпис " специалист по оцеляването ". Компанията беше принудена да се извини на всеки, който се е почувствал афектиран от рекламното й решение.

Това не е първият фал на огромните производители на дрехи през последните години. През 2011 година памучната блуза с дълги ръкави на J.C. Penney провокира съществено отрицание измежду дамите деятели. Надписът на блузата гласеше " Твърде съм красива, с цел да си пиша домашното, тъй че брат ми ще го направи вместо мен ". Той беше разчетен като сексистки, защото внушавал, че единствено момчетата разполагали с мозък, а от девойките се изисквало единствено да наподобяват добре.

През 2012 година спортната Adidas се отхвърли от проектите си да продава маратонки, към които бяха прикачени гумени вериги за глезените, защото сътвориха измежду клиенти асоциации с робството. Маратонките, наречени JS Roundhouse Mids, бяха показани на Фейсбук страницата на Adidas, като по този начин и не стигнаха до рафтовете в магазините.

През 2012 година блузата на GAP с надпис " Manifest Destiny " е изтеглена от пазара, откакто деятели афишират, че лозунгът, употребен от белите преселниците на американския континент, може да се свърже със ориста на локалното индианско население там и тениската предизвиква всеобщия геноцид и потисничеството.

През 2014 година Urban Outfitters пускат за продажба винтидж блузата си Kent State University с десен, имитиращ капки от кръв на розов декор. Блузата провокира асоциации с нещастието в кампуса в Охайо от 4 май 1970, когато армейски елементи убиват четирима студенти и раняват още девет, протестиращи против войната във Виетнам. Университетът излезе с изказване, че изделието е минало границата на положителния усет и не утвърждава опита на компанията да търси облага от болката. Urban Outfitters смъкнаха мигновено блузата от уеб страницата си. Компанията се извини, като сподели, че в никакъв случай не е имала желанието да се базира на нещастието, както и че са опечалени, че моделът е бил общопризнат по този метод.

Пак през 2014 година Zara си навлече съществени проблеми поради звездата на Давид, сложена на тениски на райета, част от детската й сбирка. Блузите бяха оприличени на униформите на евреите в концлагерите на гибелта. Производителят на облекло трябваше да се извини за стилното си решение, макар че концепцията му е била търсене на аналогия с щатските шерифи от предишното, а не с нацизма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР