123 © Дневник 123 © Дневник 123 © Дневник През

...
123 © Дневник 123 © Дневник 123 © Дневник През
Коментари Харесай

Направи си сам верига магазини

123 © Дневник 123 © Дневник 123 © Дневник През 2002 година Павел Бошнаков отваря първия си магазин. Идеята е строителен хипермаркет, какъвто тогава в България има на пръстите на едната ръка. " Мосю Бриколаж " преди малко е дошъл, " Практикер " още не е.

Дотогава пазарът на продуктите от вида " направи си самичък " е бил напълно концентриран в обичайна дистрибуция: дребни железарии, профилирани магазини, тържища и депа за строителни материали. Павел Бошнаков следи с интерес по какъв начин се развива този развой в Чехия и Словакия. Решава да рискува и да вкара формат на модерната търговия. Започва с незначителен магазин вид " направи си самичък " и го кръщава " Дом на майстора ". " Тогава пазарът не оферираше кой знае какво многообразие от артикули и безусловно се чудехме какво да подредим на рафтовете ", споделя единият от синовете на Павел – Виктор Бошнаков.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Бошнаков уцелва времето и нишата. България е на прага на строителен взрив и златни години за бизнесмените. Черноморието е в центъра на този развой. Само за няколко години новооткритият хипермаркет набира такава скорост, че когато задграничните строителни вериги най-сетне стъпват в Бургас, заварват заслужен съперник с отличен бизнес в района.

Името " Мастерхаус " идва от единствено себе си по време на заедно фамилно разискване по какъв начин да се споделя новата верига. Днес първичната концепция за магазин " направи си самичък " се е трансформирала в сериозна марка, която разполага с четири огромни хипермаркета в района – в Бургас, Слънчев бряг, Приморско и Айтос. А предприемчивата фамилия Бошнакови към този момент възнамерява откриването на пети магазин.

Брънките на веригата

" Ако хора като мен не се бяха впуснали в такова предизвикателство, може би през днешния ден в страната ни щеше да има единствено задгранични вериги магазини ", споделя Бошнаков. Той е в бизнеса още от 1991 година, когато започва с търговия на едро с бои и химикали от " Оргахим ". Доставя стока на всички държавни магазини в Бургас – " НарМаг " и " Топливо ". Наема дребен склад и прави магазин, в който се продават единствено бои и балатуми. " Инвестицията ни тогава беше единствено в стока ", спомня си търговецът.

Десет години по-късно Бошнаков построява и първия си магазин. Още през 2000 година купува земя в жк " Славейков ", на мястото на някогашната " Мототехника ". Инвестицията по никакъв начин не е дребна - 1.8 млн. лв., като употребява банков заем и залага жилище. След триумфа купува още земя до Слънчев бряг и построява втория си магазин, който е три пъти по-голям от бургаския и има обща комерсиална повърхност 6000 кв.м. Инвестицията в него към този момент е доста по-голяма - към 2.5 млн. евро.

Това обаче се оказва още по-добра концепция. Бошнаков твърди, че този магазин " стана първият по оборот в България, без значение от конкуренцията, която имаше в лицето на няколко задгранични вериги ". Твърдение, което не може да бъде без значение тествано, само че взривът на строителството в курорта поддържа думите на бизнесмена. Тъй като строителството в курорта е неразрешено през летния сезон, в него компанията предлага с изключение на строителни материали и артикули, нужни за обзавеждане на заведения за хранене и хотели - черна и бяла техника и други артикули.

През 2011 година отваря третия си магазин в Приморско. Там купува 25 дка земя и построява върху нея близнак на хипермаркета в Слънчев бряг за почти същата инвестиция. През 2014 година семейство Бошнакови прерязват лентата и на магазина си в Айтос. Там влагат в земя и здания към 3 млн. лв.. През 2017 година " Мастерхаус " открива съвременен строителен център с шоурум, който има за цел да покаже новостите в строителството и да даде информация на клиентите. Следва инвестиция от 680 хиляди лв. в складова база наоколо до магазина в Несебър.

Семеен бизнес

Освен че е домашният му район, Бургаска област дава още едно преимущество за развиването на " Мастерхаус ". " В среда, в която атмосферните условия – мокрота, мощно слънце, вятър, постановат постоянно възобновяване на фасадите, има доста търговски благоприятни условия ", споделя Бошнаков.

Предлаганите артикули са към 40 хиляди Концепцията е към този момент много позната – място, от което строителите и елементарните хора да могат да си купят всичко належащо за построяването на един дом - от основите до покрива му. Но зад лъжливата елементарност на този модел той съчетава в едно търговията на дребно и на едро.

" Мастерхаус " натрупва доста ноу-хау в техническите продуктови категории – строителство, железария, електричество, баня и принадлежности. Извън строителните материали и drive-trough зоната в магазините " Мастерхаус " е развита и наклонността за декорацията и оборудването на дома. Тук главен е приносът на брачната половинка на притежателя – Марина Бошнакова, която добавя комерсиалното пространство с декоративни артикули.

За сполучливото развиване на веригата магазини " Мастерхаус " се грижат и синовете на Павел Бошнаков – Мартин и Виктор, както и съпругите им – Анита и Нина. Мартин дава отговор за продажбите, а Виктор – за покупките.

За да бъдеш сполучлив, би трябвало да си еластичен и да обичаш това, което правиш, споделя Виктор Бошнаков, който е приключил мениджмънт и маркетинг в Съединени американски щати. От ноември той е търговски шеф на компанията и към този момент е завършил сполучливо няколко плана – построил е онлайн магазин на компанията, нова ERP система, както и автоматизация на поръчките на артикули. Виктор е моторът зад онлайн прехода на магазините на " Мастерхаус " - все още във виртуалния магазин се оферират 20 000 продукта, а портфолиото му непрестанно нараства.

Хората и Бургас

Павел Бошнаков е уверен, че триумфът му се дължи на непрестанната инвестиция в хората, с които работи. В първия магазин работят 70 души, а в този момент компанията има 365 чиновници. Служителите му получават заплати, доста по-високи от междинните за района, обучавани са най-малко 2 пъти годишно в новостите в бизнеса. Текучество в " Мастерхаус " съвсем няма, твърди притежателят.

Концепцията на компанията включва подготовка на консултанти, които насочват клиентите и дават опция да изберат нужната им стока във допустимо най-кратко време. Компанията има корпоративен отдел от мобилни и статични търговци. Мобилните търговци обикалят района, с цел да търсят нови клиенти и обекти. Обученията на чиновниците са продуктови и търговски. Продуктовите образования се организират от производителите, а комерсиалните - от аутсорсинг компании.

Бошнаков се старае да оказва помощ и на града, в който развива своята активност. Той от години спонсорира футболния тим " Нефтохимик " в Бургас, взе участие интензивно в неговото ръководство и финансира волейболния тим на града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР