123 © Дневник 123 © Дневник 123 © Дневник Когато

...
123 © Дневник 123 © Дневник 123 © Дневник Когато
Коментари Харесай

В ковачниците на Бургас

123 © Дневник 123 © Дневник 123 © Дневник Когато в България се каже стомана, градът, асоцииран с това, е Перник. Но с изключение на колоса на миньорския град едно друго дружество запълва съвсем половината пазар в страната и изнася големи количества стомана на открито - " Промет Стиил ".

Заводът на " Промет Стиил " е ситуиран край село Дебелт в Бургаска област и е част от украинската Група " Метинвест ", която е всред 50-те най-големи производители на стомана и десетте най-крупни производители на желязна руда в света. Групата сплотява в своя състав металургични предприятия в Украйна, фабрики за прокат на стомана в Италия, България, Англия и въглепреработвателни предприятия в Съединени американски щати. В предприятията на " Метинвест " (включително взаимните предприятия) работят към 80 000 души. Групата е благосъстоятелност на SCM holding - сдружението на украинския предприемач и един от най-богатите хора в света Ринат Ахметов.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Промет Стиил " регистрира пазарен дял от 35-40% на българския пазар, което значи, че двете със " Стомана индъстри СА ", Перник, си поделят пазара. Миналата година тук те са продали 160 тона стомана. България годишно употребява към 400 - 450 хиляди тона стомана, споделя изпълнителният шеф на компанията Денис Новиков. От нея към 20% са импорт от Турция.
В Румъния, Европа и по света

Освен в България другия пазар, на който " Промет Стиил " преобладават, е румънският. " Износът на продукция за Румъния възлиза на към 200 хиляди тона, като предприятието остава пазарен водач в доставките на арматура на пръти там ", споделя Денис Новиков. В Балканския район бургаската компания има повече от 400 клиенти, като употребява разнообразни канали за дистрибуция, поддържайки бизнес връзки с компании от разнообразни браншове на индустрията.
През предходната година са изнесени над 300 хиляди тона стомана. " През 2019 година ние планираме да поддържаме на това равнище размерите на експорт ", споделя Новиков.

Предприятието работи и на пазарите в Украйна и Унгария, Близкия изток и даже Северна Америка. През предходната година е почнал износът на стомана за Съединени американски щати, който е един от обещаващите пазари на компанията дружно с Канада, Мексико и Ливан.

Тежък пазар
Стоманата е необикновен артикул. Заради обстоятелството, че се намира в основата на всяко индустриално произвеждане, нейното придвижване по света постоянно е било обект на внимание от държавните управления. Миналата година американският президент Доналд Тръмп наложи квоти за вноса на стомана, които незабавно довеждаха до като домино резултат върху европейския пазар, където Европейската комисия одобри също квоти, след което сходни неща станаха в Индия, Индонезия и Турция.

Това прави бизнеса на " Промет Стиил " подвластен от политиката. От една страна, влизането на американския пазар е по-трудно както поради квотите, по този начин и поради локалните стандарти, а и поради мощната конкуренция от страна на компании от средиземноморския район, които са с по-малки логистични разноски при доставката на продукцията. От друга, квотната система да вземем за пример оказва помощ при конкуренцията с турските производители, които имат изключително нападателна ценова политика. Турция създава по-евтина стомана при скъсен индустриален развой, а поради инфлацията има по-евтина работна ръка. " Всичко това дава опция на турските компании да продават арматурата си по-евтино с към 40 - 50 евро на звук ", споделя Новиков.

Третата линия, по която политиката въздейства на компанията, е забележима в Украйна. " През 2017 година " Промет Стиил " имаше компликации с доставките на суровина за производството. За известно време предприятието беше в престой. Това бе подбудено от обстоятелството, че " Метинвест " загуби контрола си върху няколко предприятия, ситуирани на краткотрайно неконтролируемата територия на Украйна ", изяснява шефът. Военните дейности в Източна Украйна повлияха съществено на бизнеса на Ахметов в сърцето на добивната индустрия - Донбас. Основният снабдител там е бил Енакивския металургичен цех, само че след оповестяването на сепаратистките Донецка и Луганска република контролът е изгубен и в този момент заготовките се получават от различен украински снабдител - " Полюс трейд ". " Ние в действен порядък разработихме други разновидности, свързахме се с благонадежден снабдител и в оптимално къси периоди възстановихме производството. В 2018 година производството, продажбите, както и финансовите индикатори на предприятието се усилиха повече от два пъти, и ние и отсега нататък ще се стремим за съхраним този резултат ", споделя Новиков.
Новият пик

Всъщност през 2018 година предприятието съвсем повтаря върха си отпреди рецесията - през 2008 година, когато реализира 463 хиляди тона произвеждане. Миналата година са създадени 458 хиляди тона. Според Новиков това се дължи и на растежа на строителството в международен мащаб.

" 2018 година беше пикова освен от позиция на създадената продукция, само че и предвид на растежа в износа на продукция и постигнатия финансов резултат ", споделят от управлението. Ако през 2017 година бургаското металургично дружество е постигнало облага преди налози в размер на 6.7 млн. лева, то през предходната година облагата преди налози е в размер на над 17 млн. лева, настояват оттова. Така, видяно от бургаския бряг, придвижването на международната стопанска система е повече от положително. Какво вършат Ежегодно " Промет " създава към 450 хиляди тона сортов прокат. Основните артикули, създавани от предприятието са равностранни винкели, квадратен и кръговиден прокат, шини, а също по този начин арматурни елементи.Предприятието включва секция за произвеждане на елементи за армировка на стоманобетонни структури (машини за изправяне и рязане, съоръжение за огъване). " Промет Стиил " работи със стоманени заготовки от Украйна, които се внасят с кораби през БМФ Порт Бургас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР