123 © Анелия Николова 123 © Георги Кожухаров 123 ©

...
123 © Анелия Николова 123 © Георги Кожухаров 123 ©
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

123 © Анелия Николова 123 © Георги Кожухаров 123 © Георги Кожухаров Още по тематиката
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
23 авг 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни
16 авг 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни
9 авг 2017
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " ще събираме всички най-важни вести от последните седем дни
2 авг 2017

Започна построяването на нуклеарното вместилище в Козлодуй

Националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни боклуци, чието строителство стартира на 29 август, ще може да съхранява отпадъците с изключение на на първите 6 блока на АЕЦ " Козлодуй " и на два нови нуклеарни блока. Това стана ясно след формалната първа копка на оборудването, на която участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и други управителни фрагменти в държавната енергетика. В хранилището ще се съхраняват и боклуци от индустрията, медицината и бита. Собственик и оператор на хранилището е Държавно дружество радиоактивни боклуци. Хранилището ще е ситуирано на площадката на АЕЦ " Козлодуй " на територия от 460 декара, а контейнерите с боклуци, ще се съхраняват на едвам 5% от територията, което се равнява на към 20 декара. Главният инженер в Държавно дружество " Радиоактивни боклуци " Ира Стефанова съобщи, че планът ще бъде построен на три стадия. Първият ще бъде приключен през 2021 година, а финансирането му ще бъде обезпечено от Европейската банка за възобновяване и развиване. Стойността на този план е 72 млн. лева Другите два стадия ще бъдат финансирани от Национален фонд радиоактивни боклуци, като интервала на тяхното създаване ще бъде сред 10 и 20 години. Общата им стойност е оценена на 65-70 млн. лева Изпълнител на градежа е консорциум с водещ сътрудник немската NUKEM Technologies и четири български компании - " Евробилд ", " Корект ", " Булинвест " и " Янг-проект ". Изграждането на хранилището се забавя с 5 години поради обжалването на екологичната оценка Оценка на въздействието върху околната среда, което постанова правенето на нова.

Жалба на рибари блокира плана за язовир " Яденица "

Жалба на риболовното съдружие " Балканка " докара до анулация на заповедта за авансово осъществяване на решението за Оценка на въздействието върху околната среда на язовир " Яденица " от Върховния административен съд. Това би могло да докара до доста закъснение на плана, защото, с цел да може дейностите по него да продължат, първо ще би трябвало да завърши процедурата по обжалване на самия Оценка на въздействието върху околната среда. Именно с цел да избегне това закъснение, от НЕК са поискали Оценка на въздействието върху околната среда да може да влезе в действие с авансово осъществяване, което значи, че вероятно обжалване няма да е спънка за по нататъшните процедури по плана.

Мотивите, с които " Балканика " апелира заповедта, издадена от министъра на околната среда и водите Нено Димов, са, че тя може да бъде издадена единствено в случай че бързата реализация на плана е обвързвана с обезпечаване на живота и здравето на жителите, както и със отбрана на значим държавен или публичен интерес, което не е казусът на " Яденица ". Впоследствие тричленният състав на Върховен административен съд постановява анулацията на заповедта като незаконосъобразна, защото съгласно съда липсват доказателства, че язовир " Яденица " съставлява обект от изключително значим държавен и публичен интерес, в това число и като аварийна мощ, чиято цел е да балансира силата от фотоволтаици и вятърни перки. От Министерство на околната среда и водите разполагат с едномесечен период, в който могат да апелират решението пред Върховен административен съд.

Бизнесът се разгласи против новите цени за транспорт на газ

Новите цени за транспорт на газ, против които се разгласи бизнесът, могат да влязат след 6-месечен тестов интервал, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това решение ще бъде взето след среща в министерството на 30 август, на която ще участват представители на " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и на енергийния регулатор. Тя обаче изясни пред публицисти, че новият тарифен модел ще усили цената за транспорт на газ с 2%, а не с 60 както бяха показали в свое отворено писмо от Българска федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК). От там даже заплашиха с митинги при положение, че цената бъде въведена от 1 октомври каквито са досегашните проекти.

Енергийният министър предизвести, че новите цени, които се основават на по този начин наречения входно-изходен модел, са условие на Европейската комисия и в случай че не бъдат въведени, Брюксел може да стартира процедура против страната. Бизнесът обаче е неудовлетворен от тяхното въвеждане, защото разноските им за транспорт ще се усилят с 60%. Поради това от бизнеса заплашиха със стачка. В момента цената за транспорт е 19 лева на 1000 куб. метра на 100 км. От Министерството на енергетиката възнамеряваха новите цени, които ще се пресмятат самостоятелно за всеки клиент, да влязат в действие от 1 октомври, само че след реакцията на бизнеса трансформираха желанията си.

" Роснефт " купи втората по величина рафинерия в Индия

Руската петролна компания " Роснефт " приключи придобиването на втората по величина рафинерия в Индия - Essar Oil. Стойността на договорката е 12.9 милиарда $. По този метод съветският петролен производител ще получи стратегически търговски достъп до Азия. Сделката е преференциална и за двете страни. " Роснефт " ще получи опцията да сътвори търговски център в Индия, който да му послужи като насочна точка за разширението на бизнеса в Азия, до момента в който Essar Group ще може да редуцира насъбраните си отговорности с към 11 милиарда $, фокусирайки се върху главния си бизнес - добива и преправянето на стомана. Essar Group ще се раздели с петролна рафинерия във Вадинар, мрежа от бензиностанции, пристанищен терминал и електроцентрала, която обезпечава електричество за рафинерията. Обсъждането на договорката сред " Роснефт " и Essar стартира през 2015 година, само че конкурентни предложения от други компании, както и неналичието на подпомагане от страна на някои кредитори на Essar Group забавиха договорката.

Столичната община ще купи 20 електробуса

" Столичен автотранспорт " разгласи социална поръчка с планирана стойност 22.2 млн. лв. за закупуването на 20 електрически рейса. Според документите сдружението ще изплаща рейсовете в продължение на 8 години. От нея обаче не се схваща на каква технология тъкмо са се спрели от Столичната община. През май зам.-кметът по превоза Евгени Крусев изясни, че разновидностите са два. При едната опция електробусите би трябвало да бъдат зареждани по 6 часа от станция в гаражите, с което оптималният пробег е сред 250 и 300 километра. Вторият вид е рейсове с батерия, които ще могат да изминават по 30 км с едно зареждане. За задачата обаче на всяка последна спирка ще би трябвало да бъдат построени зарядни станции. Според документите цената ще надвиши 500 хиляди евро за численост. От няколко години Столичната община пуска пробно електробуси из града, задвижвани с разнообразни технологии, с цел да реши коя от тях е по-подходяща.

Консорциумът Nissan-Renault основава взаимно сдружение за произвеждане на електрически автомобили с китайската компания Dongfeng. Новообразуваното сдружение се споделя eGT New Energy и ще стартира произвеждане през 2019 година, заяви Financial Times. Алиансът навлиза на най-големия международен пазар за електрически коли в миг, когато Китай приема прецизни правила за нездравословните излъчвания от 2018 година

Румънският държавна компания Nuclearelectrica, която е притежател на АЕЦ " Черна вода " обмисля набиране на средства от финансовите пазари и от кредитори, с които обмисля вложения в разнообразни планове, включително и удължение на живота на двата 700-мегаватови реактора в атомната централа. Това е декларирал новият изпълнителен шеф на държавната компания Космин Гита, заяви " Ройтерс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР