123 © Анелия Николова 123 Апетитният имот се намира в

...
123 © Анелия Николова 123 Апетитният имот се намира в
Коментари Харесай

Как се разпределят останките от КТБ

123 © Анелия Николова 123
Апетитният парцел се намира в центъра на София - против хотел " Рила ", сред улиците " Алабин " и " Леге "

123
В съседство са и други обекти, благосъстоятелност на " Хрисома ", които биха могли да се обединят и на мястото да се издигне задоволително огромна комерсиална, офис постройка или хотел

© Надежда Чипева

- Куриозната продажба на активите на " Хрисома " за 1.1 млн. лева демонстрира образно по какъв начин синдиците на банкрутиралата банка нагласят търгове.

- Обявената за победител компания, обвързвана с някогашния аграрни министър Мехмед Дикме, месец по-късно се оказва втора.

- Обяснението е, че другият претендент бил написал с думи по-висока цена, в сравнение с посочената с числа. Още по тематиката
Законът " Пеевски " добави още власт за синдиците на КТБ

ГЕРБ поддържа дейностите със задна дата, препоръчани от Движение за права и свободи
31 яну 2018
Подбор в името на Пеевски

Въпреки уверенията на синдиците на КТБ, дейностите им демонстрират селективност и преднамереност
11 ное 2016
Забравихте ли тази банка

Две години след отнемането на лиценза на КТБ събраните от синдиците пари са алегорични и няма изгледи да порастват
11 ное 2016
Троянският кон на Пеевски

Адвокатът Момчил Мондешки има значими роля в осребряването на активите на КТБ
3 ное 2016
Смяна на синдиците в КТБ
16 ное 2015
Бързо и на мрачно. Към този жанр на продажби на обезпечения и активи от страна на синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов един търг прибавя и две по-страшни характерности - на ниска цена и нагласено. Примерът е от юни, когато изненадващо за топ парцел в центъра на София се появява втори претендент. Той печели, като предлага по-висока цена, разгласен е за победител, само че след време е изфабрикуван сюжет, че офертата на съперника е била сбъркана и с думи е била написана по-висока цена, която с малко бие съперника. Факт, който непретенциозно е неизречен от претендента на самия търг, евентуално тъй като не е съществувал.

Въпросната договорка демонстрира и различен недостатък на продажбите - без маркетинг, за под месец и при неразбираема оценка резултатът е извънредно ниска цена. Например въпросната кредитна експозиция върви с обезпечения два парцела - апартамент на " Витошка " и земя до градинката на хотел " Рила ". Само жилището е с пазарна цена половината от постигнатия в търга 1 млн. лева

Операцията е осъществена по този начин, че да не може да се апелира, а обезпечението към този момент е вписано на името на изфабрикувания победител. Продажбата към този момент ще е единствено тест дали прокуратурата би разследвала дейностите на синдиците. Или институциите са част схемата...

Случаят " Хрисома "

В обемния свитък от 25 кредитни експозиции, които синдиците оферират на търг през юни, под №9 е сбутано взимане на компанията " Хрисома " по заем, който е изтеглен през 2008 година Тогава компанията е договорила заем от 2.15 млн. евро за покупка на парцели. Единият от тях е апартамент с повърхност 86 кв.м, намиращ се на петия етаж в жилищна постройка на централната столична улица " Витоша " 13. Сделката е за 509 532 лева (или 3 хиляди евро на квадрат), като в деня на прехвърлянето апартаментът е ипотекиран в КТБ.

На същия адрес, единствено че на първите два етажа, " Хрисома " има огромен търговски обект с повърхност 560 кв.м и в него по това време се е помещавало към този момент бившето кафе Lavazza. И той е ипотекиран в КТБ по същия заем, само че с ангажимента при погашение на 950 хиляди евро ипотеката да се вдигне, което се и случва през 2010 година със единодушието на кредитора.

Остават обаче заложени пред банката апартаментът на " Витошка ", дружествени дялове и най-атрактивното - имот в центъра на София с величина 287 кв.м. Той е добит от " Хрисома " през 2009 година от продавача - Областната администрация на София, против 794 100 лева, демонстрират документи по договорката в Имотния указател. Най-любопитното за обекта е местоположението му - среща се директно против столичния хотел " Рила ", на метри от президентството и от жълтите павета. А още по-интригуващото е, че в съседство до него се намират и други парцели, притежавани от " Хрисома " - там е огромен имот с лице към улица " Алабин " №39, на който се намираше 4-етажната постройката, която през 2006 година рухна и умъртви на място две девойки, както и още един парцел с повърхност 686 кв.м, намиращ се на улица " Леге " №7. Това приказва, че най-вероятно притежателите на компанията имат план за мястото, което при сливане на парцелите разрешава градеж на огромна постройка, а банкрутът на КТБ е сложил в риск осъществяването на концепцията.

Синдици вършат търг

Датата, на която се организира продажбата, е 29 юни. Процедурата е с скрито наддаване и съставлява отваряне на пликовете с подадените предложения, прочитането им на глас и оповестяване класирането. Според публикуван на представител на единия от участниците в същия ден дубликат на протокола победител е " Асара пропърти " с цена 1 105 000 лева, като на второ място е класиран " Александър брокер " с предложение за 1 100 100 лева От тъжба на " Асара " излиза наяве, че по време на търга тя е оповестена за победител и никой не е възразил.

После компанията е известена, че има две тъжби против процедурата - от неуспелия съперник и от трето сдружение, което не е внесло депозит. В този миг очевидно концепцията за разминаването в цифрата и писмения текст още не е била приложена, защото няма никаква логичност победител да апелира.

С платежно разпореждане спечелилият участник е превел сумата по сметка на синдиците, само че огромната изненада за притежателите му (Гюлдане Дикме, брачна половинка на Мехмед Дикме, който бе министър на земеделието от 2001 до 2005 година в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и ДПС) идва на 6 август, или месец по-късно.

Тогава от КТБ идва писмо, в което се споделя, че резултатът от търга е друг и че не са те класираните преди всичко. Според новата информация победител е другият участник - " Александър брокер ", който в офертата си бил написал разнообразни суми - цифром 1 100 100 лева (колкото било прочетено и на глас при отваряне на плика), само че словом - 1 110 000 лева Това очевидно се е схванало при подадената от застрахователния брокер тъжба на 3 юли, след което синдиците са приели за вярна по-високата цена.

Защо " Асара " са известени за смяната в събитията месец по-късно, което ги лишава от правото да апелират, и за какво синдиците избират да завършват търга с този значителен недостатък, вместо да го повторят, остава без отговор. Но опитът да се потърсят в съда стига до някои забавни елементи. Например от жалбата се вижда, че като участник в търга се е подготвял да се включи и още един претендент - компанията " Илге " на Михаил Иванов, който е съсобственик и на спечелилия " Александър брокер ". Това може да значи, че с цел да не изпусне актива, Иванов се е подсигурил с две предложения - висока и ниска. Механизмът е, че двете се подават единствено в случай че има конкуренция. Появата на Дикме очевидно е пристигнала изведнъж. По информация на " Капитал " " Асара " в действителност се включва в търга с внасяне на депозита за присъединяване в последния вероятен миг.

Директни връзки сред притежателите на " Хрисома " - Георги и Мая Кирчеви и Михаил Иванов, няма и това е предстоящо поради обстоятелството, че не е задоволително длъжникът да се пробва да откупи личната си кредитна експозиция. Но също като тях Иванов има бизнеси в строителството, демонстрира инспекция в обществените регистри. Повечето от компаниите му са регистрирани на ул. " Московска " №47 в София, където има и сдружения от групата на Васил Божков, с който има и други връзки. Източници на " Капитал " настояват, че в случай че се съди по неофициалните контакти след търга, парцелът се взима от името на притежателите на " Хрисома ".

В тази посока работи и фактът, че " Хрисома " не е погасила незабавно заема си, а е чакала търга на синдиците. Възможна причина е да е разчитала, че ще спести пари, защото такива продажби нормално стават на много по-ниски цени. А когато и информацията за търговете е нищожна, няма кой знае какъв брой претенденти. Наддаването за кредитното взимане стартира от 998 850 лева, което, даже и да приемем, че част от заема е била върната, е много под истинското взимане от 2.15 млн. евро.

Синдиците: Не е належащо да знаете

" Капитал " не съумя да се свърже със притежателя на " Александър брокер " за коментар на търга, от " Асара пропърти " не пожелаха да приказват, а на изпратените от редакцията въпроси, PR-ът на синдиците на КТБ Александър Кацаров сподели: " Въздържаме се от отговор, тъй като не е належащо. " Така, в комфорта на потайността, мъчно ще се разсеят терзанията, че куриозният случай с юнския търг е случай и че сходни подиуми не се разиграват и за другите по-атрактивни активи от разпродажбите на синдиците.

От декември до момента оповестените процедури са били девет - съвсем всеки месец, а информация за това кой и по какъв начин прави оценките на активите (за да разберем дали са продадени на добра цена), какъв интерес притеглят продажбите, кой купува, на каква цена и има ли оспорвани процедури - няма. Единствените данни са от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), който качва на уеб страницата си месечните доклади на синдиците със мощно засекретени данни в тях.

От там се вижда единствено, че от януари до август постъпленията в КТБ са общо 141.6 млн. лева, като изключително мощен е бил месец юли с доход 97 млн. лева Това обаче не идва единствено от продажбите на синдиците, само че и от постоянно обслужвани заеми, падежи по държаните портфейли скъпи бумаги, обществена обмен с частни правосъдни реализатори и така нататък Вероятно огромното постъпление е от продажбата на ИПК " Родина " за 40 млн. лева

А неизгодните продажби удрят хилядите депозанти, ощетени при банкрута на банката, които се надяват на добра събираемост, с цел да получат порцийка от трохите след вторичното плячкосване на КТБ. И най-много самият Фонд за гарантиране на влоговете, който, откакто изплати по до 198 хиляди лева на вложителите, има да събира над 3.6 милиарда лева от банката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР