123 © Александър Вълчев 123 © Александър Вълчев 123 ©

...
123 © Александър Вълчев 123 © Александър Вълчев 123 ©
Коментари Харесай

Долу температурите, горе мотивацията за спорт

123 © Александър Вълчев 123 © Александър Вълчев 123 © Александър Вълчев Когато лятото свърши и температурите стартират да слизат надолу, мотивацията за спорт ги следва. За да се движим и усещаме добре и през есента и зимата, трябват тласъци. Къде обаче да ги открием? Попитахме двама души, които несъмнено дават добър образец и ентусиазъм за доста други – Надя Младенова и Калин Стоянов – двамата капитани на бегаческия клуб adidas Runners Sofia.

Фотограф: Александър Вълчев

Надя Младенова е нееднократен международен първенец по карате шотокан. Работи като силов и кондиционен треньор и е състезателен диетолог. Завършила е философия и има личен блог за тренировки, хранене и здравословен метод на живот.

Фотограф: Александър Вълчев

Калин Стоянов е приключил Националната спортна академия (НСА) и се занимава с кинезитерапия, в частност спортни контузии. Той е необятно известен в локалната общественост на бегачите. Редовно взе участие в планински бягания, ултрамаратони и триатлони.

adidas Runners Sofia е българското общество на бегачи, част от международния бранд adidas, който работи за разпространение на придвижването и спорта в градска среда.

Фотограф: Александър Вълчев

Само през 2017 година едно от известните мобилни приложения за тичане е отчело близо 87 милиона единични тренировки в целия свят, измежду които 419 338 сполучливо приключени маратона. През есента и зимата обаче бягащите в парковете са надалеч по-малко, а мотивацията им да излязат на открито все по-трудно постижима. Един от работещите тласъци обаче, без значение от сезона, се оказва включването в общественост.

Именно в такава общественост мотиватори са Надя и Калин. Всяка седмица те водят поредност от тренировки по тичане в София. Хората са разграничени по групи по отношение на подготовката си, а заниманията са отворени и изцяло безвъзмездни за всички. Ежеседмичните бягания са в Борисовата градина и стартират от хъба на adidas, намиращ се на гърба на стадион "Васил Левски ". В постройката на самия стадион (зала Fit City) пък се провеждат силови и кондиционни тренировки на закрито.

Първите стъпки

Тренировките по тичане, които Надя и Калин водят, се разграничават по терен, натоварване и дълготрайност и по тази причина са предопределени за хора с друго равнище на подготовка. Изключително значими за двамата треньори са тези, които едвам "прохождат " в бягането. И защото точно те имат потребност от най-сериозен тласък, с цел да се случи смяна, неотдавна се основава специфична за тях група. Заниманията в нея са извънредно подобаващи за старт в градското тичане, както и за възстановяване на общата физическа форма. Тренировките включват извършения, укрепващи и подготвящи тялото за спорт, както и бягания на къси дистанции. Разбира се, не липсват и препоръки от страна на Надя и Калин, които да оказват помощ за напредъка на начинаещите. Когато натрупат опит и се почувстват уверени да преминат на по-дълги дистанции, хората от групата за базово тичане могат да стартират да упражняват и с по-напредналите, а доста от тях се включват и в аматьорски надпревари.

Фотограф: Александър Вълчев

Мотивацията

В студените месеци даже хора като Калин и Надя признават, че постоянно им липсва мотивация за спорт. За тях обаче решението наподобява просто. "Не се оставяме да разчитаме на мотивацията. Ако очакваш животът ти да се движи от нещо, което се губи елементарно, по-добре го построи по различен метод ", споделя Надя. Според Калин един от методите да се подтиква човек да се раздвижи са заниманията в група и с инструктор: "Тогава имаш ангажимент и към други хора, някой те чака, с цел да спортувате дружно. Подобно нещо може да те "изрита " от леглото и да те накара да отидеш да бягаш на открито без значение от времето. Освен това, когато си с други хора, виждаш, че те могат – бягат даже на студено и тъмно, и ти е доста по-лесно и ти да продължиш да го правиш и да ти доставя наслаждение. " Има хора, които работят по осем часа дневно, с по две деца са и съумяват да се готвят за маратони. Те са доста мощен образец за мен. Започват да имат вяра мощно в себе си и наподобява, че нищо не може да ги спре. Същевременно това не е нещо невероятно и свръхчовешко

Организацията

За да си разреши да бяга и през студените месеци, на човек му е нужна добра организация. Тя включва намиране на време, избор на място, екипировка, компания, в случай че няма да е солово тичане, и така нататък Според Калин, в случай че някой съумява да бяга съвсем всеки ден през есента и зимата, той несъмнено може да реализира съвсем всичко в живота. "Има хора, които работят по осем часа дневно, с по две деца са и съумяват да се готвят за маратони. Те са доста мощен образец за мен. Започват да имат вяра мощно в себе си и наподобява, че нищо не може да ги спре. Същевременно това не е нещо невероятно и свръхчовешко. Съвсем елементарни хора стартират да упражняват и последователно реализират доста. Въпрос на логистика и отношение към личното тяло и живота ти е ", твърди непрофесионалният бегач. Той стартира да тренира като част от подготовката си за кандидатстване в Националната спортна академия и бързо се възпламенява по бягането. В началото изминава едвам по към 4 км, след това се записва за полумаратон (21.1 км), няколко месеца по-късно прави първия си типичен маратон (42 км), а след още два-три месеца приключва 100-километровата обиколка на Витоша. Целият този напредък се случва едвам в границите на шест-седем месеца и не стопира до такава степен. През последните 10 години Калин не си спомня да е имал и седмица без тичане. Старае се да тренира най-малко по три пъти седмично и единствено с клуба съумява да навърта по 40 – 50 км пробег за това време.

Фотограф: Александър Вълчев
Стъпка по стъпка

Работейки с доста и разнообразни хора като инструктор, Надя вижда, че една от най-трудните стъпки постоянно е първата – да се престрашиш. Според нея точно на този стадий са зациклили множеството хора и по тази причина се пробва да ги стимулира и въодушевява със своя блог и тренировките, които води: "На хората, които към момента се чудят дали да се престрашат да бягат в парка, или да се причислят към клуб, бих споделила просто да го създадат, да стартират от някъде. Бягането е нещо, което съвсем всеки може да направи. Няма потребност от зала, от уреди, от доста екипировка или да се резервира час. " Тя обръща внимание на начинаещите, че както във всеки различен спорт, и в бягането е добре да се стартира с леки тренировки и къси дистанции и натоварването да се усилва и надгражда последователно. Според Надя крайностите са безусловно ненужни: "Ако човек не се движи доста, е добре да стартира да качва натоварването лека-полека. Ако по през целия ден седиш пред компютъра, не е здравословно да стартираш с упованията, че непосредствено ще бягаш по 10 км. Най-много да се контузиш или бързо да се откажеш. За по-обездвижените хора е значимо първо да се настроят, да се почувстват добре с концепцията за физическа интензивност и едвам на идващ стадий да си слагат по-високи цели. " Ако човек не се движи доста, е добре да стартира да качва натоварването лека-полека. Ако по през целия ден седиш пред компютъра, не е здравословно да стартираш с упованията, че непосредствено ще бягаш по 10 км. Най-много да се контузиш или бързо да се откажеш.

Общността

Независимо дали упражняват сами, с група или вземат участие на надпревари, съвсем всички бегачи по един или различен метод са част от общественост. Някои се приобщават посредством мобилни приложения и фейсбук групи, а други непосредствено, бягайки с другари или в клуб. Който и метод да се избере, изгодите от общността са налице – основават се контакти, обменя се опит, усъвършенства се техника, основават се тласъци за по-добри достижения и неизменност, усеща се повече сигурност и така нататък Според Калин сходно приобщаване е извънредно значимо освен за бегачите, само че и за обществото в града като цяло: "Когато хората упражняват дружно, останалите по-лесно привикват с обстоятелството, че в парка има бегачи, стартират да се преценяват повече и да демонстрират схващане. Голям напредък по този метод реализира велосипедната общественост през последните години с постоянните групови карания. Стараем се и с бягането да се получи по този начин. "

Фотограф: Александър Вълчев

Резултатите Самият факт, че излизаш на открито и извършваш някаква физическа интензивност, те кара да се чувстваш по-добре.
Бягането и изобщо физическата интензивност навън през студените месеци водят дълъг лист от потребни дейности. Едно от тях е подобряването на настроението и общия тонус на тялото. Медицински видяно, това се случва поради отделянето на хормон – норепинефрин, който води до прилив на благополучие. Според Надя обаче не е въпрос единствено на химия и хормони: "Самият факт, че излизаш на открито и извършваш някаква физическа интензивност, те кара да се чувстваш по-добре. Мозъкът се рестартира. Затова и е добра концепция спортуването даже в обедната отмора. Много хора не са продуктивни в работата си, изключително в следобедните часове. Ако опитат с малко придвижване, в случай че създадат едно леко тичане на обяд, не може да не открият разликата в работата си и да не се усещат по-добре. " За Калин, като се изключи че хората, които упражняват постоянно с тях, стартират да се усещат по-пълноценни в офиса, те също са разкрили, че стават и по-устойчиви на напрежението, по-здрави, витални и упорити са.

Капитанът на adidas Runners Sofia отбелязва, че с цел да се радваме на положителни резултати, би трябвало да сме търпеливи и да дадем късмет на бягането, тъй като не всичко хубаво се случва незабавно.

Фотограф: Александър Вълчев

Ако желаете да се присъедините към общността на adidas Runners Sofia, може да се включите в някоя от постоянните открити и закрити тренировки или към тематична лекция. Графикът за тренировките и събитията се ревизира посредством мобилното приложение Runtastic , което разрешава и следене на изминати километри, скорост и реализиран напредък. Полезна информация има и във фейсбук групата на клуба, както и на уеб страницата на adidas.

Активностите на adidas Runners Sofia не стопират през есента и зимата, даже в противен случай – ще бъдат повече. Предвиждат се нови местоположения и още тренировки, които да допълват бягането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР