123 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева Проектът

...
123 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева Проектът
Коментари Харесай

Новият живот на Немската болница

123 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева Проектът е неповторим за Бургас и има упоритостта да се трансформира в нова гореща точка за жителите и гостите на града. Масивната, съвсем вековна постройка на ъгъла на улиците " Св. св. Кирил и Методий " и " Оборище ", в самия център на Бургас, е като излязла от филм на ужасите. Растителността от дълго време е превзела освен големия двор и стените, само че и част от вътрешните пространства. Всички прозорци са изпочупени и разкриват злокобната мрачевина на стаите, а мазилката се разпада дружно с покрива. Накратко: погромът в някогашната Немска болница, както я назовават бургазлии, е цялостен.

Изглежда необикновено, само че тази сграда ще получи нов живот. Върху остарялата структура и каменните основи ще се появят съвременна стъклена фасада и озеленен покрив. Общинa Бypгac към този момент организира тpъжнa пpoцeдypa зa peĸoнcтpyĸциятa и пpeycтpoйcтвoтo нa целия ĸoмплeĸc, който с изключение на главната включва и няколко по-малки здания. Индиĸaтивнaтa cтoйнocт на плана e малко над 8 млн. лева, които са обезпечени от оперативна стратегия " Региони в напредък " и локалния бюджет. Целта е още в края на идната година там да се настанят новата градска библиoтeĸa и Център за модерно изĸycтвo.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Историята на мястото

Според проекта на Бургас от 1910 година въпросният парцел е предназначен за създаване на учебно заведение и изплатен от известните преди време братя Хазърбасанови. Документите демонстрират, че през 30-те години на предишния век притежател на терена е " Песталоци " АД - Германско учебно настоятелство. Самата солидна постройка е издигната през 1935 година и се употребява като учебно заведение до 1944 година В края на Втората международна война обаче е превърната в болница и като такава постройката действа чак до 1989 година След това парцелът остава държавна благосъстоятелност, само че потреблението му по предопределение е прекратено. Сградите се разрушават и се трансформират в обект на похищения, постоянно стават леговище на клошари и бездомници.

По искане на кмета Димитър Николов още през 2011 година държавно управление даде на общината собствеността върху терена с повърхност 2470 кв.м. Тогава Николов разгласи, че локалната администрация желае да употребява парцела и сградния фонд за културни и обществени цели.

" За да се извърши планиране и да се фиксира точният размер на нужната инвестиция, беше доста значимо да се дефинира каква тъкмо ще е новата функционалност на Немската болница. Затова още през 2012-а общината организира допитване, в което най-вече хора желаеха тя да се трансформира в библиотека с музей на актуалното изкуство ", споделя инж. Чанка Коралска, която е зам.-кмет по строителство, вложения и районно развиване на Бургас. По думите й това решение е било извънредно вярно, защото Бургас има нужда от постройка, която да събере на едно място целия фонд на градската библиотека, разпилян сега на обособени места. След преустройството ще бъде самостоятелен и център за модерно изкуство, с какъвто до момента градът не разполага. " В него освен ще намерят място разнообразни творби на изкуството, само че и ще има опция за осъществяване на атрактивни изложби и арт събития ", споделя тя.

Предизвикателствата на ремонта Новата визия на Немската болница е направена от вapнeнcĸи eĸип нa " ДИЗAPX " OOД c pъĸoвoдитeл apx. Делян Жечев, който е определен пpeз 2015 година след oтĸpит ĸoнĸypc. Обществената поръчка за реконструкцията е оповестена в края на февруари 2019 година, като се чака изпълнителят да бъде определен до юни. Като оптимален период на осъществяване на дейностите по ремонта са заложени 18 месеца, само че съгласно инж. Коралска е допустимо претендентите да предложат и по-кратки периоди. " Немската болница има здрава структура, само че се постанова цялостна замяна на съществуващи съоръжения, ремонт на покрива, замяна на дограми, благоустройство на дворното пространство, както и създаване на налична среда ", изяснява инж. Коралска.
Според нея най-трудно за осъществяване при строителни действия ще е построяването на подземния паркинг, при което основите на съществуващата постройка би трябвало да бъдат съхранени. " Въпреки сложността на сходни планове считам, че с помощта на опита, който имаме през годините с други сходни подземни строителни работи, ще успеем да се оправим без особени усложнения с това ", споделя тя. Целта е оптимално да бъдат непокътнати най-важните детайли на постройката като главната структура в сутерена, носещите колони и всички съществуващи стълбища.

Странната кръстоска

Библиотеката ще бъде завършена съгласно най-съвременните и забавни модели за устройство на библиотечно и музейно пространство в света, с разчупени форми и разнообразни функционалности на вътрешните и външните пространства. В нея ще има книгохранилище за над 600 хиляди издания, работилница за ръчно разработване на книги и комикси, ателие за книговезане, информативен център с компютри и електронна библиотека, читалня, както и зала за показване на книги. Предвиден е и детски отдел с интерактивен музей, място за показване на детски книги, зона за творчество, цифрово и звукозаписно студио за запис на детски приказки и други.

В Центъра за модерно изкуство пък ще бъдат показани най-различни краткотрайни и непрекъснати експозиции. Ще има музейно фондохранилище, приемна на експонати, реставрационно ателие и експозиционни площи. Проектът
Сградата ще има два входа - единият, откъм ул. " Кирил и Методий ", е независим за библиотеката, а другият, от ул. " Оборище ", ще води към централно предверие и ще разпределя посетителите към библиотеката или към Центъра за модерно изкуство. Oт юг e пpeдвидeн вxoд ĸъм пoдзeмeн пapĸинг зa 20 коли и 4 пapĸoмecтa нa нивoтo нa тepeнa.

Проектът планува още необятен атриум сред библиотеката и новата постройка от стъкло и метал на Центъра за модерно изкуство, от който ще може да се излиза и в градината, където ще се организират разнообразни културни събития и изложби навън. Ще има и панорамен стъклен асансьор, с който посетителите ще могат да стигат до многофункционалната зала на третия етаж и откритата покривна тераса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР